Μάνγουε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάνγουε
Δημιουργήθηκε απόΤζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν
Πληροφορίες χαρακτήρα
ΙδιότηταΒάλαρ-Θεός
ΤίτλοςΒασιλιάς
Οικογένεια
ΑδέρφιαΜόργκοθ
ΣύζυγοςΒάρντα

Ο Μάνγουε (Manwë) είναι ένας Άινου, πλάσμα, δηλαδή, του φανταστικού κόσμου που δημιούργησε ο Άγγλος συγγραφέας Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

Ο Μάνγουε, του οποίου το όνομα σημαίνει Ευλογημένος, είναι ο βασιλιάς των Άινουρ, αδελφός του Μέλκορ. Αν και ο Μέλκορ είναι πιο ισχυρός, στον Μάνγουε έχει δοθεί το χάρισμα του να βλέπει τις σκέψεις του Έρου Ιλούβαταρ, του Δημιουργού, και να καταλαβαίνει τους σκοπούς του. Έτσι ο Μάνγουε αποτελεί τον άμεσο εκπρόσωπο του Έρου στον υλικό κόσμο. Μένει με τη γυναίκα του, τη Βάρντα,την Κυρά των Αστεριών και κατοικούσε μαζί της στο Βάλινορ, και συγκεκριμένα στο Οϊολόσσε, ένα πύργο πάνω στο ψηλότερο βουνό του θεϊκού νησιού Βάλινορ, το Τανίκουετιλ.[1]

Είναι ο δεύτερος σε δύναμη Βάλαρ, μετά απο τον Μέλκορ, και είναι ο άρχοντας της πνοής, των ανέμων και τον σύννεφων. Ήταν άρχοντας του Βασιλείου της Άρντα και κυβερνήτης όσων κατοικούσαν εκεί. Στην σκέψη του Ιλούβαταρ, ο Μάνγουε' και ο Μέλκορ ήταν αδέλφια, ο Μάνγουε, όμως, ήταν ο πιο αγαπητός του.

Ο Μάνγουε είναι επίσης προστάτης των πουλιών και η κύρια απόλαυση του περιλαμβάνει την ενασχόληση με τα σύννεφα και τους ανέμους. Ιερά του πουλιά και κατάσκοποί του στην Μέση Γη είναι οι Αετοί. Από τα ξωτικά ονομάζεται, Σούλιμο, που σημαίνει άρχοντας της πνοής της Άρντα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lord of the Rings.wikia. «Manwë». Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2015. 

Περισσότερη μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]