Μάκης Παρασκευόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάκης Παρασκευόπουλος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1949
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Επάγγελμαδικηγόρος
πολιτικός
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Γεράσιμος (Μάκης) Παρασκευόπουλος (1949) είναι Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Από το 2006 έως το 2014 ήταν δήμαρχος του Πύργου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση ενάντια στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών συμμετέχοντας μάλιστα και ως αντιπρόεδρος της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (Ε.Κ.Ι.Ν.), ενώ το 1973, έλαβε μέρος στην Κατάληψη της Νομικής Αθηνών, ως μέλος της επιτροπής κατάληψης, ενώ είχε συντάξει και τον όρκο των φοιτητών. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη αρκετές φορές και βασανίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ - ΕΣΑ.[1] Μετά την αποφοίτησή του. Απελευθερώθηκε με την αμνηστία του Αυγούστου το 1973 και διέφυγε λίγο αργότερα στο εξωτερικό. Μετά την πτώση του Χούντας, συμμετείχε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Χούντας, ως εκπρόσωπος της ΕΚΙΝ, και στη συνέχεια, στις δίκες των βασανιστών του καθεστώτος.

Ιδιώτευσε αρχικά ως δικηγόρος στην Αθήνα, όπου είχε δικηγορικό γραφείο με τους Λουκά Κανακάρη - Ρούφο και Νικόλαο Αλιβιζάτο. Μετά από κάποια χρόνια, επέστρεψε στον Πύργο, όπου ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα ως εκλεγόμενος δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.[1] Στις βουλευτικές εκλογές του 1996, ήταν υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού και στη συνέχεια βουλευτικές εκλογές του 2000, υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως επιτυχία.

Στις δημοτικές εκλογές του 2006, εξελέγη δήμαρχος Πύργου με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010, επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή φορά δήμαρχος από τον α΄ γύρο με ποσοστό 52,29 %.[2] Η δεύτερη θητεία του ως δήμαρχος Πύργου συνέπεσε στο τέλος του 2013, με δυσκολία διαχείρισης των απορριμμάτων[3], ενώ ως προσωρινή λύση επιλέχθηκε η μεταφορά τους στον ΧΥΤΑ Αττικής[4], και με διαμαρτυρίες δημοτών του Πύργου σχετικά με την διαχείριση των απορριμάτων[5] [6]. Στις εκλογές του 2014 απέσυρε την υποψηφιότητα, την οποία είχε θέσει για επανεκλογή στη δημαρχία της πόλης[7].

Κατοικεί μόνιμα στον Πύργο. Είναι παντρεμένος με την Κρινιώ Τσάφα και έχει δύο παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Βιογραφικό Παρασκευόπουλου Αρχειοθετήθηκε 2012-01-22 στο Wayback Machine., από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πύργου
  2. Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών, από το in.gr
  3. «ΒΙΝΤΕΟ-Αρχίζει η αποκομιδή των σκουπιδιών». www.enikos.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
  4. «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ _ Δήμαρχος Πύργου: "Από Τρίτη αρχίζει η μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου"». iliapress.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
  5. «ΒΙΝΤΕΟ-Προπηλακισμός του δημάρχου Πύργου». www.enikos.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
  6. ««Παραιτήσου δήμαρχε»». www.zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020. 
  7. «ΠΥΡΓΟΣ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο νυν Δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος (VIDEO)». ekalpi.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020.