Λυσιμάχεια (Θράκης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°34′48″N 26°52′48″E / 40.58000°N 26.88000°E / 40.58000; 26.88000

Λυσιμάχεια
Χάρτης
Είδοςοικισμός και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°34′48″N 26°52′48″E
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Τσανάκκαλε
ΧώραΤουρκία και Θράκη

Η Λυσιμάχεια, επίσης γνωστή ως Λυσιμαχία, ήταν ελληνική αποικία στην Θράκη.

Βρισκόταν στο βορειοδυτικό άκρο της θρακικής χερσονήσου (ή της Καλλιπόλεως) και κοντά στον Μέλανα κόλπο. Η πόλη κτίστηκε από τον βασιλιά Λυσίμαχο (παλαιός στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου) κατά το 309 π.Χ. όταν προετοιμαζόταν για μάχη εναντίον των αντιπάλων του. Ήλεγχε την εμπορική οδό από την Σηστό προς την θρακική ενδοχώρα. Προκειμένου να επιτύχει την εγκατάσταση πληθυσμού στην νέα του πόλη, ο Λυσίμαχος κατέστρεψε την γειτονική πόλη Καρδία (πατρίδα του Ιερωνύμου) και άλλοι κάτοικοι των άλλων πόλεων της χερσονήσου εγκαταστάθηκαν εκεί. Η νέα πόλη οδηγήθηκε γρήγορα σε ακμή και έγινε πρωτεύουσα του βασιλείου του.

Μετά τον θάνατο του Λυσιμάχου στο Κύρου πεδίον το 281 π.Χ., ο νικητής του Σέλευκος Α' Νικάτωρ κατέλαβε την Λυσιμάχεια. Το 287 π.Χ. ένας φοβερός σεισμός κατέστρεψε την πόλη, κατά τον ιστορικό Ιουστίνο. Κοντά στην Λυσιμάχεια συνέτριψε τους Κέλτες ο Μακεδόνας βασιλιάς Αντίγονος Β' Γονατάς το 277 π.Χ. Κατά την διάρκεια του Λαοδικείου πολέμου (246-241 π.Χ.) ο Πτολεμαίος Γ' Ευεργέτης απέσπασε την πόλη από τον Σέλευκο Β΄. Το αν οι Πτολεμαίοι άφησαν την Λυσιμάχεια ελεύθερη πόλη ή χειραφετημένη είναι άγνωστο, αλλά από τότε ξεκίνησαν και οι σχέσεις τις με την Αιτωλική Συμπολιτεία. Εν πάση περιπτώσει οι Αιτωλοί δεν μπορούσαν να παράσχουν την οικονομική βοήθεια στην πόλη και οι Θράκες την κατέστρεψαν το 197 π.Χ., κατά την διάρκεια του πολέμου των Ρωμαίων εναντίον του Φιλίππου Ε΄. Ένα χρόνο αργότερα ο Αντίοχος Γ' ο Μέγας ανοικοδόμησε την Λυσιμάχεια και επανέφερε εκεί τους παλαιούς της κατοίκους. Είλκυσε μάλιστα και άλλους αποίκους από άλλα μέρη υποσχόμενος σε αυτούς γενναιόδωρες υποσχέσεις. Τελικά μετά την ήττα του Σελευκίδη από τους Ρωμαίους, το έργο του ματαιώθηκε. Για τελευταία φορά η πόλη αναφέρεται με την ελληνιστική της ονομασία από τον Αμμιανό. Αργότερα ο Ιουστινιανός ανοικοδόμησε την Λυσιμάχεια με ισχυρές οχυρώσεις και έκτοτε καθιερώθηκε η νέα της ονομασία Εξαμίλιον.

Στα ερείπια της πόλης του Λυσιμάχου βρίσκεται η σημερινή Eksemil (παραφθορά του Εξαμιλίου) της ανατολικής Θράκης, αν και πλήθος αρχαίων ευρημάτων συναντά κανείς στο γειτονικό χωριό Ortaköy.