Λυκούργος Λογοθέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Πίνακας του Λυκούργου Λογοθέτη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Ο Λυκούργος Λογοθέτης (1772 - 25 Μαΐου[1] 1850), πραγματικό του όνομα Γεώργιος Παπλωματάς, ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 και πολιτικός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου στις 10 Φεβρουαρίου 1772. Πατέρας του, εφοπλιστής το επάγγελμα, ήταν ο Ιωάννης, μητέρα του η Μαρία. Βαφτίστηκε Γεώργιος, όπως και ο νονός του, αλλά το όνομα αυτό ξεχάστηκε, επειδή μετονομάστηκε ο ίδιος Λυκούργος όταν μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία.

Σχολείο πήγε στην Σάμο, και συνέχισε σε μικρή ηλικία ακόμα, πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμενε ο μεγαλύτερος αδερφός του Αλέξανδρος. Εκεί εγκαταστάθηκε για λίγα χρόνια και παρακολούθησε με επιμέλεια τα μαθήματα. Μετά από πενταετή παραμονή στην Κωνσταντινούπολη, ήρθε στην Βλαχία και υπηρέτησε ως γραμματέας στην αυλή του Κωνσταντίνο Υψηλάντη, μέχρι της πτώσης της ηγεμονίας του. Αναχωρώντας ο Υψηλάντης σύστησε τον Λυκούργο στον διάδοχό του Σούτσο, στον οποίο και παρέμεινε και υπηρέτησε ως πρώτος ταμίας και δεύτερος λογοθέτης. Μετά την πτώση και αυτής της ηγεμονίας, κατέφυγε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη, όπου και κατόρθωσε να εκδοθεί Σουλτανικό διάταγμα υπέρ της πατρίδας του της Σάμου. Οι προύχοντες όμως του νησιού, επειδή είδαν τα συμφέροντά τους να κινδυνεύουν, συνασπίστηκαν με τους Τούρκους για να ματαιώσουν τις ενέργειες του Λογοθέτη, ενώ με τις ραδιουργίες που ξεκίνησαν εναντίον του, κατάφεραν να ξεσηκώσουν μανιωδέστατη καταδίωξη των Τούρκων, επί σύλληψη και αποκεφαλισμό του Λυκούργου. Για άλλη μια φορά η παραμονή του να γίνει αδύνατη, και ο Λυκούργος πάλι αναγκάστηκε να κρυφτεί και να δραπετεύσει με κίνδυνο της ζωής του. Συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά χάρη της βοήθειας των φίλων του αφέθηκε πάλι ελεύθερος, εξορίστηκε όμως στο Άγιο Όρος. Εκεί παρέμεινε έξι χρόνια. Επέστρεψε στην Σάμο παντρεύτηκε, και έγινε προεστός. Δεν άργησε όμως πολύ, συκοφαντήθηκε από τους εχθρούς του, και καταδικάστηκε από τους Τούρκους σε θάνατο. Και πάλι κατόρθωσε να δραπετεύσει και να καταφύγει στην Κέρκυρα. Εκ νέου κατόρθωσε να κερδίσει την εύνοια του τουρκικού κράτους και να επιστρέψει στην Σάμο. Εκεί όμως, αμέσως συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Εξαγοράστηκε για άλλη μια φορά και κατέφυγε στην Σμύρνη, όπου μυήθηκε στην Φιλική εταιρεία.

Με την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης ο Λυκούργος επέστρεψε στην Σάμο, όπου οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν ως σωτήρα και τον ανακήρυξαν πολιτικό και στρατιωτικό αρχηγό του νησιού.

Πήρε μέρος στις μάχες και υπηρέτησε και ως πολιτικός, κατά την διάρκεια της επανάστασης και μετά. Έγινε πληρεξούσιος, σύμβουλος της επικρατείας, πρόεδρος της Γερουσίας, και Γερουσιαστής.

Απεβίωσε τον Μάιο του 1850 από καρδιακό νόσημα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μητρώο Βουλευτών 1822-1935, ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, ανάκτηση 16-3-2013.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]