Λυκαονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τμήμα ιστορικού χάρτη της Μ. Ασίας που δείχνει την περιοχή της Λυκαονίας.

Η Λυκαονία ήταν αρχαία χώρα της Μικράς Ασίας.

Τα όρια αυτής της χώρας μέχρι του Ξενοφώντος ήταν μάλλον περιορισμένα αφού και αυτό το Ικόνιο στη Κύρου ανάβαση φέρεται σαν πόλη της Φρυγίας. Αργότερα όμως η χώρα αυτή επεκτάθηκε και συνόρευε από Β. με τη Γαλατία, προς Ν. με τη Κιλικία, προς Α. με τη Καππαδοκία, προς Δ. με τη Φρυγία και ΝΔ με τη Πισιδία. Ως φυσικά όρια είχε Ν. τον Ταύρο και Β. τη λίμνη Τάττα.

Σχεδόν ολόκληρη η χώρα είναι έρημος και λευκή από την άφθονη κρητίδα και μόνο παρά το Ικόνιο αποτελεί όαση άξια λόγου (χαρακτηριστική η γύμνια της χώρας στη δορυφορική φωτό της Μικράς Ασίας). Περί προϊόντων δεν γίνεται λόγος αφού οι κάτοικοι ήταν ποιμένες το πλείστον, νομάδες και ληστές. Ο βίος αυτός κατέστησε το λαό πολεμικό και ουδέποτε αναγνώρισαν τη κυριαρχία των Περσών.

Πολιτικά η Λυκαονία ήταν μια χώρα ρευστή αφού η έκτασή της συνεχώς μεταβαλλόταν. Πρώτος την αναφέρει ο Ξενοφών. Ο Πλίνιος αναφέρει 14 πόλεις με σπουδαιότερη το Ικόνιο. Από Αντωνίνου του Πίου μέχρι το τέλος του 3ο αι. μ.Χ. υπήρχε το "Κοινόν Λυκαονίας" του οποίου μέλη ήταν οι πόλεις: Ικόνιο, Λύστρα, Λάρανδα και Δέρβη (όπου πολέμησαν οι Λυκάονες μετά του Κροίσου κατά των Περσών και μετά την ήττα υπάχθηκε τυπικά στους Πέρσες). Αργότερα περιήλθαν στους Μακεδόνες, Σελευκίδες, Ευμένη της Περγάμου, Αντίγονο, Αριαράθη Ε' της Καππαδοκίας (129πΧ), Ρωμαίους και Σελτζούκους Τούρκους οι οποίοι κατέστησαν πρωτεύουσα πόλη Ικόνιο.

Σήμερα η περιοχή αυτής της αρχαίας χώρας λέγεται Καραμανία από τη πόλη Καραμάν (αρχ. Λάρανδα). Στη περιοχή έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα του Αντιόχου Δ' με την επιγραφή "ΛΥΚΑΟΝΩΝ".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]