Λουσατιανός Νάισσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο ποταμός Νάισσε

Ο Λουσατιανός Νάισσε ή Νίσα (τσέχικα: Lužická Nisa, γερμανικά: Lausitzer Neiße, πολωνικά: Nysa Łużycka) είναι ποταμός της Κεντρικής Ευρώπης. Πηγάζει από τα όρη Γιζέρα της Τσεχίας, φτάνοντας στο τριεθνές σύνορο με την Πολωνία και τη Γερμανία στο Τσιτάου έχοντας ήδη διανύσει 54 χλμ και σχηματίζει αργότερα τα Γερμανό-Πολωνικά σύνορα για περίπου 198 χλμ. Ο Νύσα είναι αριστερός παραπόταμος του Όντερ, στον οποίο ρέει βόρεια των πόλεων Γκούμπεν και Γκούμπιν. Έχει συνολικό μήκος 252 χλμ και λεκάνη απορροής 4.297 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Πότσνταμ το 1945 μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ποταμός έγινε μέρος των δυτικών πολωνικών συνόρων με τη Γερμανία, η γραμμή Όντερ-Νάισσε. Όντας ο μεγαλύτερος και ο σημαντικότερος από τους τρεις ποταμούς που ονομάζονται Νάισσε (οι άλλοι δύο είναι οι Νύζα Κλόντζκα και ο Νύσα Στσαλόνα) αναφέρεται απλά ως Νάισσε η ως Νύσα.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού ο ποταμός διαρρέει την ιστορική περιοχή της Λουσατίας, το επίθετο πριν το όνομα του ποταμού Νάισσε χρησιμοποιείται απλά για την διαφοροποίηση αυτού του ποταμού από τον Νύσα Κλόντζκα και τον Νύσα Στσαλόνα.

Πόλεις που διαρρέει[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μπαντ Μουσκάου, ο Νάισσε διαρρέει το πάρκο Μουσκάου,το οποίο αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά της Ουνέσκο.Οι πόλεις από την πηγή ως τις εκβολές είναι:

Παραπόταμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα