Λουξεμβουργιανά κέρματα ευρώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To ευρώ (EUR ή ) είναι το κοινό νόμισμα 19 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αποτελούν την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων είναι και το Λουξεμβούργο. Τα κέρματα έχουν μια κοινή όψη και για τις 17 χώρες και μια εθνική όψη που περιλαμβάνει ένα σχέδιο επιλεγμένο από το κράτος-μέλος για λογαριασμό του οποίου γίνεται η κοπή.

Τα λουξεμβουργιανά κέρματα ευρώ απεικονίζουν το πορτραίτο του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου, σε τρία διαφορετικά σχέδια της Yvette Gastauer-Claire. Όλα τα κέρματα φέρουν επίσης το έτος κοπής, τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το όνομα της χώρας στην λουξεμβουργιανή γλώσσα: Lëtzebuerg. Τα κέρματα του Λουξεμβούργου κόβονται στην Ολλανδία.

Η εθνική όψη των λουξεμβουργιανών κερμάτων ευρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

€ 0,01 € 0,02 € 0,05
Πορτραίτο του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου
€ 0,10
€ 0,20
€ 0,50
Πορτραίτο του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου
€ 1,00
€ 2,00
Περιφέρεια € 2,00
Η περιφέρεια του κέρματος
των δύο ευρώ
φέρει τον αριθμό «2» έξι φορές,
εναλλάξ με δύο αστέρια (**),
σύνολο 12 αστέρια.
Πορτραίτο του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου του Λουξεμβούργου

Αναμνηστικά κέρματα ευρώ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λουξεμβούργο εξέδωσε μέχρι σήμερα τέσσερα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα αναμνηστικά κέρματα των δύο ευρώ, δείτε το άρθρο αναμνηστικά κέρματα ευρώ.

2004 Στο πρώτο αναμνηστικό κέρμα του Λουξεμβούργου, που εκδόθηκε το 2004, εμφανίζεται πορτραίτο και το μονόγραμμα του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου. Στο δεξί ημικύκλιο εμφανίζονται τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εξωτερική πλευρά του κέρματος εμφανίζεται το έτος κοπής, η λέξη LËTZEBUERG καθώς και το «HENRI - Grand-Duc de Luxembourg» (Ερρίκος - Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου).
2005 Το δεύτερο αναμνηστικό κέρμα του Λουξεμβούργου εκδόθηκε το 2005, για την επέτειο των 50ών γενεθλίων του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, την επέτειο των 5 ετών από την ανάρρησή του στο θρόνο, καθώς και για την επέτειο των 100 ετών από το θάνατο του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου. Στο κέρμα εμφανίζεται το πορτραίτο του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, μαζί με το πορτραίτο του Μεγάλου Δούκα Αδόλφου. Επάνω από τα πορτραίτα υπάρχουν οι λέξεις GRANDS-DUCS DE LUXEMBOURG (Μεγάλοι Δούκες του Λουξεμβούργου) και κάτω από το αντίστοιχο πορτραίτο οι λέξεις ΗENRI * 1955 ADOLPHE + 1905. Τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιβάλλουν το σχέδιο έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στα γράμματα της λέξης LËTZEBUERG, όπως και το έτος κοπής (2005)
2006 Το τρίτο αναμνηστικό νόμισμα του Λουξεμβούργου εκδόθηκε για την επέτειο των 25ων γενεθλίων του διαδόχου του Θρόνου, του Κληρονομικού Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου. Εμφανίζεται το πορτραίτο του Μεγάλου Δούκα Ερρίκου, μαζί με το πορτραίτο του Κληρονομικού Μεγάλου Δούκα Γουλιέλμου. Επάνω από τα πορτραίτα αναγράφεται η λέξη LËTZEBUERG, από κάτω το έτος κοπής (2006) και ολόκληρο το σχέδιο περιβάλλεται από τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2007 Το τέταρτο αναμνηστικό νόμισμα φέρει την επιγραφή: «Traité de Rome 50 ans» (ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ 50 XPONIA), «EUROPΕ» και «LËTZEBUERG» (Λουξεμβούργο)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Για εικόνες της κοινής όψης και λεπτομερή περιγραφή των κερμάτων, δείτε το άρθρο κέρματα ευρώ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]