Λουξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουξ
Εμπορική επ.ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ
Ίδρυση1950
ΈδραΑΛΚΜΑΝΟΣ 7 & ΣΙΣΙΝΗ 8, 115 28,Αθήνα, Ελλάδα
ΠροϊόνταΑναψυκτικά & Χυμοί
Ιστότοποςhttps://www.loux.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Λογαριασμός στο YouTube
Αυτό το λήμμα αφορά την εταιρεία αναψυκτικών. Για τη μονάδα μέτρησης, δείτε: Lux.

Η "Λουξ" Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ είναι ελληνική εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών (μη αλκοολούχων ποτών), η οποία ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1950 με έδρα την Πάτρα.

Κύρια δραστηριότητά της είναι η παραγωγή αναψυκτικών και φυσικών χυμών και η διάθεσή τους στην ελληνική και κυπριακή αγορά αλλά και σε αγορές του εξωτερικού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1950, ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας ίδρυσε μια μικρή βιοτεχνία αναψυκτικών[1] με την ονομασία Λουξ στην Πάτρα. Εμπνευστής του λογοτύπου της εταιρείας υπήρξε ένας πατρινός συνθέτης τραγουδιών[2], στον οποίο ο ιδρυτής της εταιρείας είχε προστρέξει με μια λίστα δέκα υποψηφίων ονομάτων για την επιχείρηση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 η επιχείρηση βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα δεδομένα, καθώς εμφανίστηκαν στην Ελλάδα οι πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο των αναψυκτικών. Το 1972 η Λουξ μεταφέρθηκε στο Κεφαλόβρυσο, και ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το τοπικό νερό για την παραγωγή των προϊόντων της, ενώ εισήγαγε το χαρακτηριστικό πλαστικό μπουκάλι της Λουξ, περιεκτικότητας 330ml.

Η δεκαετία του 1990 έφερε μια σειρά αλλαγών για τη Λουξ. Τη διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβαν οι απόγονοι του Παναγιώτη Μαρλαφέκα. Η επιχείρηση άλλαξε νομική υπόσταση και μετατράπηκε σε Ανώνυμος Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία. Το 2002, η Λουξ προχώρησε σε νέες γραμμές παραγωγής για P.E.T. και γυάλινες συσκευασίες, καθώς και στη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου logistics[3]. Το 2004, η Λουξ εισήγαγε στην ελληνική αγορά ένα παραδοσιακό αναψυκτικό, τη βυσσινάδα. Αργότερα η εταιρία συνεργάστηκε με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τα προϊόντα της έγιναν τα επίσημα αναψυκτικά της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Από το 2008 έχει συνάψει ειδικές αποκλειστικές συνεργασίες με κέντρα logistics στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και από το 2016 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, διαθέτει τρεις ιδιόκτητες παραγωγικές μονάδες.

Στα επόμενα χρόνια, τα αναψυκτικά της Λουξ επιλέχθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών να σερβίρονται σε όλο τον κόσμο, μέσα από την πρωτοβουλία Kerasma (Ελληνικό gourmet εστιατόριο σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων). Το 2009, εγκαινιάστηκε η νέα παραγωγική μονάδα[4] της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ στην πόλη του Αιγίου και την ίδια χρονική περίοδο, η Λέσχη Επιχειρηματικότητας βράβευσε την εταιρεία με το βραβείο Κούρος (για την ραγδαία ανάπτυξη και καινοτομία της). Το 2014 ανέλαβε, ως χορηγός, «Υποστηρικτής της Ελληνικής Προεδρίας Συμβουλίου ΕΕ» με τα προϊόντα της να αποτελούν το επίσημο αναψυκτικό της Ελληνικής Προεδρίας. To 2016 λάνσαρε τη σειρά λουξ plus 'n light και λίγο αργότερα τη σειρά λουξ plus 'n light tea. Το 2018 η εταιρία εκπροσωπήθηκε στο επετειακό “Συμπόσιο για τα 20 χρόνια Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ”, αφιερωμένο στο “Στρατηγικό Ρόλο του Μάρκετινγκ στο Made in Greece”.

Το 2020 η εταιρία συμπλήρωσε 70 χρόνια παρουσίας στον κλάδο, έχοντας λάβει σε όλη την πορεία της βραβεία απο οργανισμούς και φορείς, όπως ο ΣΒΕ, ο ΕΒΕΑ αλλά και τίτλους όπως "Superbrand", Public National Champion, Αιωνόβιο brand, Πρωταγωνιστής Ελληνικής Οικονομίας κλπ. Επιπλέον, αποτελεί Μέλος[5] της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, μιας Κοινότητας αμιγώς ελληνικών παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, με Έδρα, Παραγωγή και Ιδιοκτησία στην Ελλάδα. Η εταιρία συμμετέχει σε εμπορικές ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αναψυκτικά Λουξ κυκλοφορούν σε οκτώ διαφορετικές γεύσεις, ενώ οι χυμοί της ίδιας εταιρείας σε τέσσερις.

Αναψυκτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Χυμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαγωγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει εξαγωγές των προϊόντων της στις ακόλουθες χώρες:

  1. Αυστραλία
  2. Καναδάς Καναδάς
  3.  Κύπρος
  4.  Γερμανία
  5. Ιταλία
  6.  ΗΠΑ
  7. Παναμάς Παναμάς
  8. Νότια Κορέα Νότια Κορέα
  9. Ολλανδία
  10. Σουηδία
  11. Βέλγιο Βέλγιο
  12.  Ρουμανία
  13.  Ουγγαρία
  14.  Τσεχία
  15. Αυστρία Αυστρία
  16. Γαλλία
  17. Πορτογαλία Πορτογαλία
  18. Ελβετία Ελβετία
  19. Αλβανία Αλβανία
  20. Σερβία
  21. Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία
  22. Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
  23. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  24. Ρωσία
  25.  Νότια Αφρική
  26. Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη
  27.  Ισπανία

Διαφημιστική Εκστρατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ δραστηριοποιείται πανελλαδικά με ένα ολοκληρωμένο διαφημιστικό πρόγραμμα[6] χρησιμοποιώντας τα μέσα του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, των εντύπων, των χορηγιών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Χορηγίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουξ στηρίζει με χορηγικά προγράμματα αθλητικές ενώσεις και σωματεία. Το 2004-2005 η Λουξ έγινε το Επίσημο Αναψυκτικό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου. Επίσης, είναι βασικός χορηγός ομάδων και σε διαφορετικά αθλήματα, όπως καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση, αγώνες ταχύτητας, βόλεϋ, ποδόσφαιρο, πόλο, χάντμπολ αλλά και αθλητικών διοργανώσεων (all star game, πρωταθλήματα μοντελισμού, Super Cup Basket, PICK Patras, το ιστορικό Ράλλυ Μόντε Κάρλο, tο Socca World Cup Crete, το Authentic Big Blue ). Ενδεικτικά, στηρίζει ομάδες όπως, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ BC, Απόλλων Πατρών κ.α.

Τέχνες και Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουξ έχει αποτελέσει επίσης χορηγό εκδηλώσεων, όπως Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2006), έχει συμβάλλει στην προσπάθεια του θεάτρου σκιών Κώστα Μακρή και του Μουσείου Καραγκιόζη στην Πάτρα, έχει συνεισφέρει στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στο TedxPatras, σε συναυλίες και ταινίες, στα βραβεία All4fun, στην Athens Xclusive Designers Week, στο Street Food Festival, σε παιδικά φεστιβάλ, στην Έκθεση Τεχνογνωσίας Patras IQ, ενώ κάθε χρόνο στηρίζει το περίφημο Πατρινό καρναβάλι[7].

Κοινωνική ευθύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λουξ έχει συμβάλει με διάφορους τρόπους στην προστασία του περιβάλλοντος και την υποστήριξη και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας της Πάτρας (οργάνωση εκστρατείας και διάθεση κερδών σε πυρόπληκτους), ενώ στηρίζει συνεχώς πολλά ιδρύματα της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας γενικά. Μέχρι και σήμερα ενδεικτικά, έχει στηρίξει το πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Υπουργείου Παιδείας, “Αναδάσωση και Αθλητισμός”, την «Αποστολή», το Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Χαμόγελο του Παιδιού, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τα μηνύματα της Καμπάνιας Ένα στα Πέντε, τον ΕΛΕΠΑΠ, το νοσοκομείο Πατρών "Άγιος Ανδρέας", το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κλπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εργοστάσιο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2011. 
  2. «H ιστορία της Λουξ». 
  3. «Logistics center». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2011. 
  4. «Νέα μονάδα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2011. 
  5. «Λουξ - Πιστοποιημένη επιχείρηση ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ». 
  6. «Διαφήμιση Λουξ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2011. 
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2011. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]