Λουλούδια της Σοφίτας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουλούδια της Σοφίτας
ΣκηνοθεσίαJeffrey Bloom[1]
ΣενάριοV. C. Andrews
Βασισμένο σεΛουλούδια στη Σοφίτα
ΠρωταγωνιστέςΛουίζ Φλέτσερ, Victoria Tennant, Kristy Swanson, Jeb Stuart Adams, Nathan Davis και V. C. Andrews
ΜουσικήΚρίστοφερ Γιανγκ
ΔιανομήNew World Pictures και Netflix
Πρώτη προβολή1987 και 14  Ιουλίου 1988 (Γερμανία)[2]
Διάρκεια83 λεπτά και 92 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[3]
ΓλώσσαΑγγλικά

"Λουλούδια στη Σοφίτα" (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος Flowers in the Attic) είναι ο τίτλος μιας ταινίας ψυχολογικού τρόμου, που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 1987, σε σκηνοθεσία Τζέφρι Μπλουμ. Το σενάριο της ταινίας βασίστηκε στο δημοφιλές Γοτθικό μπεστ-σέλερ της Βιρτζίνια Άντριους Λουλούδια στη Σοφίτα. Παρόλο που το μυθιστόρημα απέκτησε άμεσα φήμη, η κινηματογραφική του μεταφορά δεν πέτυχε ανάλογη επιτυχία, λόγω του ότι παρέκκλινε σε μεγάλο βαθμό απ' το μυθιστόρημα.

Ο σκηνοθέτης, Τζέφρι Μπλουμ, ισχυρίζεται πως το αρχικό του σενάριο για την ταινία ακολουθούσε πιστά το μυθιστόρημα και δεν είχε διστάσει να συμπεριλάβει την ακραία αιμομικτική πτυχή που σύστησε το βιβλίο, αλλά αργότερα, λόγω της μεγάλης έντασης μεταξύ εκείνου και των δύo κινηματογραφικών εταιριών που γύριζαν την ταινία, οι τολμηρές σκηνές είχαν κοπεί απ' τους παραγωγούς της ταινίας, οι οποίοι δεν δίστασαν να ζητήσουν απ' τον σκηνοθέτη να γυρίσει μια εναλλακτική σκηνή τέλους. Ο προσβεβλημένος σκηνοθέτης εγκατέλειψε την ταινία, μα η καινούργια σεκάνς τέλους γυρίστηκε έτσι κι αλλιώς. Ο Γουές Κρέιβεν, ο δημοφιλής δημιουργός ταινιών τρόμου, ήταν από τους πολλούς συγγραφείς των οποίων τα σενάρια απορρίφθηκαν. Το δικό του σενάριο ήταν πιο μακάβριο, σκοτεινότερο, και πολύ πιο βίαιο αλλά πιο πιστό στο πρωτότυπο μυθιστόρημα απ' την ταινία.

Πλοκή ταινίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας χρεοκοπήσει μετά το θάνατο του συζύγου της, η Κορίν αναγκάζεται, μαζί με τα τέσσερα παιδιά της (τους έφηβους Κρις και Κάθυ, και τα νήπια δίδυμα Κόρυ και Κάρυ), να αναζητήσει καταφύγιο στο πατρικό σπίτι της, ένα τεράστιο αρχοντικό στην εξοχή. Απ' αυτό το σπίτι είχε αφορισθεί πριν από δεκαεφτά χρόνια απ' τους φανατικά θρησκόληπτους γονείς της για μια πράξη της η οποία ήταν η εσχάτη ιεροσυλία, σύμφωνα μ' αυτούς - είχε ερωτευθεί τον πολύ νεότερο αδερφό του πατέρα της, τον ίδιο της τον θείο, με τον οποίο και έκανε τα παιδιά της. Αλλά, τώρα που ο κλινήρης πατέρας της είναι ετοιμοθάνατος, η Κορίν σχεδιάζει να κερδίσει πίσω την αγάπη του και να κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία του, φτάνει μόνο να μη μάθει ποτέ αυτός για τα τέσσερα παιδιά της, τα οποία προέκυψαν απ' τον αιμομικτικό έρωτά της για το θείο της. Έτσι, τα παιδιά κλειδώνονται σε ένα απόμερο υπνοδωμάτιο, με πρόσβαση στη σοφίτα, για ένα διάστημα το οποίο, όπως τους υπόσχεται η Κορίν, θα είναι σύντομο, καθώς με το θάνατο του παππού τους που πλησιάζει, θα ελευθερωθούν. Εν τω μεταξύ, την "επίβλεψή" των παιδιών θα αναλάβει η αδίστακτη, βίαιη γιαγιά τους, που απεχθάνεται τα τέσσερα εγγόνια της λόγω της "δαιμονικής" τους ύπαρξης, αφού του ότι προέκυψαν από αιμομιξία. Καθώς η υγεία των παιδιών χειροτερεύει και το μυστήριο που περιβάλλει την εξαφανισμένη μητέρα τους πυκνώνει, τα τέσσερα αδέρφια αντιλαμβάνονται πως εμπιστοσύνη μπορούν να έχουν μόνο ο ένας στον άλλο...

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρες Ηθοποιοί
Γιαγιά Λουίζ Φλέτσερ
Κορίν (Μητέρα) Βικτόρια Τέναντ
Κάθυ Κρίστι Σουάνσον
Κρις Τζεμπ Στούαρτ Άνταμς
Κάρυ Λίνζι Πάρκερ
Κόρυ Μπεν Γκέιντζερ
Πατέρας Μάρσαλ Κολτ
Παππούς Νέιθαν Ντέιβις
Τζον Χολ, ο μπάτλερ Άλεξ Κόμπα
Μπαρτ Γουίνσλοου Λίοναρντ Μαν

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]