Λουκ Σκαϊγουώκερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουκ Σκαϊγουώκερ
Ιδιότητα Τζεντάι
Πλανήτης Καταγωγής Τατουίν
Είδος Άνθρωπος
Φύλο Αρσενικό
Ύψος 1,72 μ.
Συνάφεια Τάγμα Τζεντάι, Επαναστατική Συμμαχία
Ερμηνευτής Έιντεν Μπάρτον (Επεισόδιο 3)
Μαρκ Χάμιλ (Επεισόδια 4-9)
Λούκας Λίονγκ (Επεισόδιο 9)

Ο Λουκ Σκαϊγουώκερ είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας του Τζορτζ Λούκας Ο Πόλεμος των Άστρων. Τον υποδύεται ο ηθοποιός Μαρκ Χάμιλ.

Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Επεισόδιο IV - Μια Νέα Ελπίδα, στο οποίο αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι του και να γίνει μαθητής του δασκάλου Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι. Σύντομα γίνεται μια σημαντική μορφή της Επαναστατικής Συμμαχίας, στον αγώνα της εναντίον της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Είναι γιος του Τζεντάι Άνακιν Σκαϊγουώκερ, ο οποίος στην πορεία αποκαλύπτεται πως είναι το alter ego του Νταρθ Βέιντερ, Σκοτεινού Άρχοντα των Σιθ που στο παρελθόν στράφηκε στη σκοτεινή πλευρά της Δύναμης και πολεμάει τους Επαναστάτες. Είναι επίσης δίδυμος με την πριγκίπισσα Λέια Οργκάνα του πλανήτη Άλντερααν, θετή κόρη του Γερουσιαστή Μπέιλ Οργκάνα που είναι μία από τους ηγέτες της Επανάστασης.

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εκδίκηση των Σιθ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη χρονολογική σειρά των ταινιών, ο Λουκ Σκαϊγουώκερ εμφανίζεται για πρώτη φορά στο τέλος της ταινίας Επεισοδιο III: Η Εκδίκηση των Σιθ, όταν γεννιούνται με την αδελφή του από την Πάντμε Αμιντάλα στον αστεροειδή Πόλις Μάσσα. Όταν η Πάντμε πεθαίνει στη γέννα, οι δάσκαλοι Τζεντάι Γιόντα και Όμπι-Ουάν Κενόμπι κρύβουν τα παιδιά από τον πατέρα τους και τον Αυτοκράτορα Πάλπατιν, τους κυρίαρχους της νέας Αυτοκρατορίας. Η Λέια μεταφέρεται στον πλανήτη Άλντερααν για να μεγαλώσει σαν πριγκίπισσα, υιοθετημένη κόρη του Γερουσιαστή Μπέιλ Οργκάνα, και ο Λουκ μεταφέρθηκε στον έρημο πλανήτη του Τατουίν για να μεγαλώσει ως αγρότης με τον θείο του Όουεν και την θεία του Μπερού. Ο Όμπι-Ουάν θα έμενε στον Τατουίν για να προσέχει τον Λουκ μέχρι να μεγαλώσει.

Μια Νέα Ελπίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη πραγματική εμφάνιση του Λουκ γίνεται στο Επεισόδιο IV - Μια Νέα Ελπίδα. Ο ρόλος του συμβολίζει το αρχέτυπο του ήρωα που είναι "ο νεαρός που καλείται στην περιπέτεια, ο ήρωας που αντιμετωπίζει δοκιμασίες και άθλους, και έρχεται πίσω με την νίκη, βελτιώνοντας την ζωή της κοινότητας του".

Ο Λουκ ζει μονότονα και βαρετά στον πλανήτη Τατουίν με τον θείο και τη θεία του, που του κράτησαν μυστική την πραγματική του ιστορία. Αρχικά θέλει να πάει στην Αυτοκρατορική Ακαδημία για να γίνει πιλότος με τον παιδικό του φίλο Μπιγκς Ντάρκλαϊτερ, αλλά τον εμποδίζει ο θείος του, που λέει πως θέλει την βοήθεια του στη φάρμα (ενώ στην πραγματικότητα, θέλει ν' αποτρέψει τον Λουκ ν' ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στην καταστροφή). Η ζωή του, όμως, αλλάζει, όταν αγοράζει δύο ρομπότ, τον C-3PO και τον R2-D2, που το τελευταίο έχει ένα μήνυμα για τον Όμπι-Ουάν Κενόμπι, τον οποίον ο Λουκ ξέρει σαν ένα ερημίτη με τ' όνομα Μπεν. Ο Όμπι-Ουάν λέει στον Λουκ πως ο πατέρας του ήταν Ιππότης Τζεντάι και του δίνει το πατρικό του φωτόσπαθο. Ακολούθως του λέει πως ο πατέρας του δολοφονήθηκε από έναν προδότη των Τζεντάι με τ' όνομα Νταρθ Βέιντερ. Ο Όμπι-Ουάν προσφέρεται να πάρει τον Λουκ στον Άλντερααν για να τον εκπαιδεύσει στους τρόπους της Δύναμης, αλλά ο Λουκ αρνείται.

Όμως, ο νεαρός Σκαϊγουώκερ αλλάζει άποψη όταν ανακαλύπτει πως στρατιώτες της Αυτοκρατορίας σκότωσαν τον θείο και την θεία του. Μαζί με τον Όμπι-Ουάν πληρώνουν τους λαθρέμπορους Χαν Σόλο και Τσουμπάκα για να τους πάρουν στον Άλντερααν με τον σκάφος τους, το Μιλένιουμ Φάλκον. Μόλις φτάνουν στον Άλντερααν διαπιστώνουν πως ο πλανήτης έχει καταστραφεί από το νέο υπερόπλο της Αυτοκρατορίας, το Άστρο του Θανάτου.

Η ομάδα μπαίνει λαθραία στο Άστρο του Θανάτου και σώζει την αιχμάλωτη Πριγκίπισσα Λέια, όμως κατά τη διαφυγή ο Όμπι-Ουάν θυσιάζεται μονομαχώντας με τον Βέιντερ. Ο Λουκ είναι πληγωμένος, αλλά βρίσκει το θάρρος (με την βοήθεια του φαντάσματος του Όμπι-Ουάν), να ενταχθεί στους Επαναστάτες και να καταστρέψει μόνος του το Άστρο του Θανάτου, στην μάχη πάνω από τη βάση των Επαναστατών.

Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Επεισόδιο V - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, τρία χρόνια αργότερα, ο Λουκ είναι πλωτάρχης της Επαναστατικής Συμμαχίας και διοικεί μία μοίρα μαχητικών. Σε μια αποστολή στον παγωμένο πλανήτη Χοθ, παραλίγο να σκοτωθεί από το τέρας Γουάμπα· ξεφεύγει με την βοήθεια της Δύναμης και του φωτόσπαθού του. Στην παγωμένη ερημιά, βλέπει το φάντασμα του Όμπι-Ουάν που του λέει να ταξιδέψει στον πλανήτη Ντάγκομπα για να ολοκληρώσει την εκπαίδευση του με τον δάσκαλο Τζεντάι Γιόντα.

Όταν η Αυτοκρατορία ανακαλύπτει την βάση των Επαναστατών στον Χοθ, ο Λουκ ηγείται με τα μαχητικά του την κάλυψη της εκκένωσης. Μετά την μάχη, με το μαχητικό του, ταξιδεύει στον Ντάγκομπα, αντί να βρεθεί με τους υπόλοιπους επαναστάτες. Εκεί βρίσκει τον Γιόντα και αρχίζει μια επίμονη εκπαίδευση, αυξάνοντας την ισχύ του μέσα στην Δύναμη. Όμως, ο Γιόντα τον προειδοποιεί πως η Δύναμη είναι δίκοπο μαχαίρι: η σκοτεινή της πλευρά είναι σαγηνευτική και μπορεί να τον διαφθείρει σε πράκτορα του κακού αν ενδώσει στην οργή και τους φόβους του.

Η εκπαίδευση του διακόπτεται από ένα όραμα που δείχνει τους φίλους του να υποφέρουν. Ενάντια στις συμβουλές του Γιόντα και του Όμπι-Ουάν, ταξιδεύει στην Πόλη των Σύννεφων για να τους σώσει. Εκεί ανακαλύπτει πως έπεσε στην παγίδα του Νταρθ Βέιντερ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να μονομαχούν με τα φωτόσπαθά τους. Όπως τον προειδοποίησαν οι μέντορες του, ο Λουκ είναι άπειρος και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα ο αντίπαλος του να του κόψει το δεξί χέρι. Εκείνη τη στιγμή ο Σκοτεινός Άρχοντας των Σιθ του αποκαλύπτει πως ο Όμπι-Ουάν του είχε πει ψέματα: Ο Βέιντερ δεν είχε σκοτώσει τον πατέρα του Λουκ, ήταν ο πατέρας του Λουκ. Ο Βέιντερ του προτείνει να στραφεί στην σκοτεινή πλευρά, και σε αντάλλαγμα θα ρίξουν τον Αυτοκράτορα και θα εξουσιάσουν τον γαλαξία "σαν πατέρας και γιος". Τρομοκρατημένος από την απρόσμενη τροπή των γεγονότων, και τον μεγάλο πειρασμό, ο Λουκ διαλέγει να πεθάνει παρά να διαφθαρεί και ρίχνεται σε ένα βαθύ χάσμα. Όμως τον ρουφάει ένας σωλήνας και βρίσκεται να αιωρείται από μια κεραία στο κενό. Στην απελπισία του επικοινωνεί τηλεπαθητικά με την Λέια, που τον βρίσκει και γυρίζει με το Μιλένιουμ Φάλκον πίσω για να τον σώσουν. Πάνω σε ένα ιατρικό πλοίο των επαναστατών, ο Λουκ αντικαθιστά το κομμένο του χέρι με ένα μηχανικό.

Η Επιστροφή των Τζεντάι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα χρόνο μετά τα γεγονότα στο Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, ο Λουκ, επιστρέφοντας στον Ντάγκομπα μαθαίνει από τον ετοιμοθάνατο Γιόντα πως πραγματικά ο Βέιντερ είναι ο πατέρας του, και από το φάντασμα του Όμπι-Ουάν πως έχει μια δίδυμη αδελφή, που ο Λουκ καταλαβαίνει πως είναι η Λέια. Ο Όμπι-Ουάν τον προειδοποιεί πως το ένστικτο του τον "τιμά", αλλά το προειδοποιεί επίσης πως αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει τον Αυτοκράτορα. Ο Γιόντα λέει στον Λουκ πως αν και δεν χρειάζεται άλλη εκπαίδευση, δεν θα γίνει πραγματικός Τζεντάι αν δεν αντιμετωπίσει ξανά τον πατέρα του. Ο Λουκ επιμένει πως υπάρχει ακόμα το καλό μέσα στον Βέιντερ, και ορκίζεται να τον γλυτώσει από την σκοτεινή πλευρά. Ο Όμπι-Ουάν, όμως, πιστεύει πως ο Βέιντερ έχει καταβροχθίσει ολοκληρωτικά τον Άνακιν Σκαϊγουώκερ, και για να νικηθεί η Αυτοκρατορία πρέπει να εξοντωθεί.

Φτάνοντας στον πλανήτη Έντορ, ως μέρος μιας ειδικής ομάδας κομάντο των Επαναστατών, ο Λουκ παραδίνεται στον Βέιντερ προσπαθώντας να τον φέρει πίσω από την Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης. Ο Βέιντερ αρνείται τις ικεσίες του και παίρνει τον Λουκ στον Αυτοκράτορα, πάνω στο Δεύτερο Άστρο του Θανάτου που βρίσκεται σε τροχιά από τον Έντορ.

Ο Αυτοκράτορας και ο Βέιντερ προσπαθούν να γυρίσουν τον Λουκ στη σκοτεινή πλευρά με υποσχέσεις να σώσουν τους φίλους του από το σίγουρο θάνατο που τους περιμένει. Όταν αποτυγχάνουν, ο Αυτοκράτορας παρακινεί τον Λουκ να τον σκοτώσει και να σώσει τους Επαναστάτες που χάνουν την μάχη με την Αυτοκρατορία γύρω και πάνω στον Έντορ. Στιγμιαία ο Λουκ ενδίδει, αλλά ο Βέιντερ μπλοκάρει το χτύπημα του, και αρχίζει ακόμα μια μονομαχία πατέρα και γιου. Ο Λουκ κρατά τα συναισθήματα του υπό έλεγχο ώσπου ο Βέιντερ διαβάζει το μυαλό του και ανακαλύπτει πως έχει ακόμα ένα παιδί. Όταν ο Βέιντερ απειλεί τον Λουκ πως αν δεν στραφεί προς την σκοτεινή πλευρά, θα στρέψει την Λέια. Ο Λουκ τυφλώνεται από οργή και επιτίθεται στον πατέρα του με όλες του τις δυνάμεις. Ο Βέιντερ χάνει έδαφος, μέχρι που ο Λουκ τον ρίχνει κάτω και του κόβει το δεξί χέρι. Όμως όταν ο Αυτοκράτορας προτρέπει τον Λουκ να σκοτώσει τον Βέιντερ και να πάρει την θέση του, ο Λουκ βλέπει πως το κομμένο χέρι του Βέιντερ ήταν μηχανικό, σαν το δικό του, και συνειδητοποιεί πως βρίσκεται στο χείλος να υποφέρει την ίδια μοίρα με τον πατέρα του. Έτσι επανακτά την αυτοκυριαρχία του, σβήνει το φωτόσπαθό του και το πετά μακριά, λέγοντας με περηφάνια πως είναι Τζεντάι, "όπως ο πατέρας του πριν από αυτόν".

Εξοργισμένος, ο Αυτοκράτορας επιτίθεται στον Λουκ με κεραυνούς που εξαπολύει μέσω της Δύναμης, για να τον σκοτώσει. Με φοβερούς πόνους ο Λουκ ικετεύει τον πατέρα του να τον βοηθήσει. Ο Βέιντερ, βλέποντας τον γιο του να υποφέρει, σε μια πράξη αυτοθυσίας, πιάνει τον Αυτοκράτορα και τον πετά στον αντιδραστήρα. Όμως, έχει τραυματιστεί θανάσιμα από τον Αυτοκράτορα. Ενώ τα μαχητικά των Επαναστατών κατευθύνονται στον αντιδραστήρα του Άστρου του Θανάτου, ο Άνακιν ζητά από τον Λουκ να του βγάλει την μάσκα, ώστε να τον κοιτάξει με τα μάτια του για πρώτη και τελευταία φορά. Αμέσως μετά ο Άνακιν Σκαϊγουώκερ πεθαίνει, απολυτρωμένος από τις αμαρτίες του, διαβεβαιώνοντας τον Λουκ πως τελικά υπήρχε το καλό μέσα του. Ο Λουκ ξεφεύγει με το σώμα του πατέρα του λίγο πριν ανατιναχθεί το Άστρο του Θανάτου και τον κηδεύει στον Έντορ, αποτεφρώνοντας την πανοπλία του Βέιντερ, σύμφωνα με τις παραδόσεις των Τζεντάι. Στους πανηγυρισμούς για την νίκη των Επαναστατών, ο Λουκ βλέπει χαρούμενα τα φαντάσματα του Όμπι-Ουάν, του Γιόντα, και του πατέρα του, του Άνακιν Σκαϊγουώκερ.

Η Δύναμη Ξυπνάει[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πρώτη ταινία της sequel τριλογίας, Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει, αποκαλύπτεται στους τίτλους έναρξης πως ο Λουκ έχει εξαφανιστεί κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα των τριάντα ετών μετά τα γεγονότα της ταινίας Η Επιστροφή των Τζεντάι. Επίσης αποκαλύπτεται ότι εξαφανίστηκε αφότου ο ανιψιός και μαθητής του, ο Μπεν Σόλο, στράφηκε στην σκοτεινή πλευρά κατά την εκπαίδευση του και έγινε ο Κάιλο Ρεν. Ο Σκάιγουωκερ έφυγε για να βρει "τον πρώτο ναό των Τζεντάι", αφήνοντας πίσω του κομμάτια από τον χάρτη με τις συντεταγμένες του, σκορπισμένα σε διάφορα μέρη. Στο τέλος της ταινίας, η Αντίσταση κατορθώνει να ενώσει τα κομμάτια του χάρτη και να βρει που είναι. Στην τελευταία σκηνή η Ρέι βρίσκει τον Λουκ και του δίνει το φωτόσπαθο του πατέρα του, το οποίο είχε χάσει όταν ο τελευταίος του είχε κόψει το χέρι στην μονομαχία τους. Ο ένας κοιτάζει τον άλλο σιωπηλά πριν την προβολή των τίτλων τέλους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]