Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Élisabeth de France (Γαλλικά)
Γέννηση14  Αυγούστου 1727[1][2][3]
Βερσαλλίες
Θάνατος6  Δεκεμβρίου 1759[4][3][5]
Βερσαλλίες
Αιτία θανάτουΕυλογιά
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΒασιλική Σαιν-Ντενί
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[6]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλλιτέχνιδα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦίλιππος Α΄ της Πάρμας (από 1739)[7]
ΤέκναΙσαβέλλα της Πάρμα
Φερδινάνδος της Πάρμας
Μαρία Λουίζα της Πάρμας
ΓονείςΛουδοβίκος ΙΕ΄ της Γαλλίας και Μαρία Λεστσίνσκα
ΑδέλφιαΜαρία-Λουίζα της Γαλλίας
Θηρεσία της Γαλλίας
Σοφία της Γαλλίας
Εριέττα της Γαλλίας (δίδυμος)
Βικτωρία της Γαλλίας
Λουίζα της Γαλλίας
Λουδοβίκος Φερδινάνδος της Γαλλίας
Σαρλ ντε Βιντιμίλ
Φίλιππος, Δούκας του Ανζού
Αδελαΐδα της Γαλλίας
ΟικογένειαΟίκος των Βουρβώνων
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα του Ενάστρου Σταυρού
Υπογραφή
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λουίζα Ελισάβετ της Γαλλίας (γαλλ. Louise Élisabeth de France, 14 Αυγούστου 1727 - 6 Δεκεμβρίου 1759) ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας και της Πολωνής συζύγου του Μαρίας Λετσύνσκα. Ήταν δίδυμη αδελφή της Ερριέττας. Ήταν γνωστή και ως βασιλική κυρία Ελισάβετ. Αναφέρεται ότι έμοιαζε πολύ στον πατέρα της και γι' αυτό ήταν η αγαπημένη του κόρη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Λουίζα Ελισάβετ μεγάλωσε στις Βερσαλλίες με τη δίδυμη αδελφή της Ερριέττα, τις νεότερες αδελφές τους Μαρία Λουίζα, Μαρία Αδελαΐδα και τον αδελφό τους, Λουδοβίκο. Ήταν πολύ έξυπνη· αυτή με τον αδελφό της ήταν τα μόνα -από τα αδέλφια- που παντρεύτηκαν. Τον Φεβρουάριο 1739, σε ηλικία 12 ετών, της αναγγέλθηκε ο γάμος με τον ινφάντη Φίλιππο, τρίτο γιο του Φιλίππου Ε΄ της Ισπανίας (ο οποίος ήταν θείος του πατέρα της) και της δεύτερης συζύγου του Ελισάβετ Φαρνέζε. Ο αρραβώνας έγινε στο πλαίσιο σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των Βουρβόνων της Ισπανίας και της Γαλλίας· δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στη γαλλική Αυλή, αφού ο ινφάντης Φίλιππος ήταν τρίτος στη σειρά διαδοχής και δεν είχε ελπίδες να ανέβει στον θρόνο της Ισπανίας. Η τελετή του γάμου έγινε κοντά στη Μαδρίτη στις 25 Οκτωβρίου 1739.

Όταν έφτασε στην Αυλή της Ισπανίας παρατήρησε ότι υπήρχε πολύ μεγαλύτερη αυστηρότητα στο εθιμοτυπικό σε σχέση με τις Βερσαλλίες, ενώ η πεθερά της Ελισάβετ Φαρνέζε ήταν εξαιρετικά αυταρχική. Αυτό την έκανε να απομονωθεί στα δωμάτιά της μακριά από τον θρόνο, παίζοντας με τις κούκλες της, ενώ έγραφε γράμματα εκφράζοντας τη στενοχώρια της στον πατέρα της. Στον δρόμο για την Πάρμα έφτασε στις Βερσαλλίες στις 11 Δεκεμβρίου 1748 όπου ευχαρίστησε τον πατέρα της για το νέο δουκάτο του συζύγου της. Τον Ιούλιο του 1726 η κουνιάδα της Μαρία Θηρεσία, ινφάντα της Ισπανίας, σύζυγος του Δελφίνου, πέθανε στη γέννα και τον Ιανουάριο του 1747 ο δελφίνος νυμφεύτηκε τη Μαρία Ιωσηφίνα της Σαξονίας, που απέκτησε στενή φιλία με τη Λουίζα Ελισάβετ. Έφτασε στην Πάρμα τον Οκτώβριο του 1749 φέρνοντας τα Γαλλικά έθιμα και τη γαλλική κουζίνα· έμεινε με τον σύζυγο της στο περίφημο ανάκτορο των δόγηδων του Κολόρνο ανακαινισμένο με το γαλλικό στυλ.

Η δίδυμη αδελφή της Ελισάβετ Ερριέττα απεβίωσε το 1752. Η Λουίζα Ελισάβετ επισκέφτηκε τον τάφο εκείνης και παρέμεινε στις Βερσαλλίες έναν χρόνο· όταν επέστρεψε στην Πάρμα δεν είχε διάθεση να κυβερνήσει. Συμμάχησε με την αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, που της υποσχέθηκε τον θρόνο των νοτίων Κάτω Χωρών (σημερινό Βέλγιο), ο οποίος είχε επιστραφεί στην Αυστρία με τη Συνθήκη του Αιξ λα Σαπέλ. Η Λουίζα Ελισάβετ επανήλθε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 1757, προκειμένου να τακτοποιήσει τον γάμο τής κόρης της Ισαβέλλας με τον μεγαλύτερο γιό τής Μαρίας Θηρεσίας Ιωσήφ, μελλοντικό αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄ (1760). Η Ελισάβετ πέθανε στις Βερσαλλίες στις 6 Δεκεμβρίου 1759 σε ηλικία 32 ετών από ευλογιά.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Φίλιππο της Ισπανίας, μετέπειτα Δούκα της Πάρμα, και απέκτησε τρία παιδιά:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 rkd.nl/explore/artists/11476. Ανακτήθηκε στις 22  Αυγούστου 2017.
  2. 2,0 2,1 «Louise Elisabeth van Frankrijk». (Ολλανδικά) RKDartists. 11476.
  3. 3,0 3,1 3,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage. p10526.htm#i105258. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/11476. Ανακτήθηκε στις 27  Αυγούστου 2017.
  5. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003. I00000340.
  6. (Ολλανδικά) RKDartists. rkd.nl/explore/artists/11476. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουλίου 2020.
  7. p10526.htm#i105258. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louise Élisabeth of France της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).