Λιντς (Αγγλία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°47′59″N 1°32′57″W / 53.79972°N 1.54917°W / 53.79972; -1.54917

Αυτό το λήμμα αφορά στην πόλη της Αγγλίας. Για την παρώνυμη πόλη της Αυστρίας, δείτε: Λιντς.
Ληντς
Leeds
Νυχτερινή άποψη του Ληντς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λιντς
53°47′51″N 1°32′37″W
Χώρα Ηνωμένο Βασίλειο
Αγγλία
ΠεριφέρειαΓιόρκσαϊρ και Χάμπερ
ΝομόςΔυτικό Γιόρκσαϊρ
Διοικητική υπαγωγήΛιντς
Έκταση551,73
Υψόμετρο50
Πληθυσμός
  • 840.083 (πόλη)
  • 1.800.000 (αστική)
  • 2.302.000 (μητροπολιτική)
Ταχ. κωδ.LS
Τηλ. κωδ.0113
Ζώνη ώραςUTC±00:00 (winter time)
UTC+01:00 (θερινή ώρα)
Ιστότοπος[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ληντς (αγγλικά: Leeds) είναι πόλη της Αγγλίας στην κομητεία του Δυτικού Γιορκσάιρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πόλη έχει συνολικό πληθυσμό 840.083 κατοίκων, καθιστώντας την τρίτη σε μέγεθος στην Αγγλία, ενώ η αστική περιοχή έχει πληθυσμό 1.800.000 κατοίκους. Μαζί με τη γειτονική πόλη του Μπράντφορντ και δεκάδες άλλες μικρότερες πόλεις σχηματίζουν ενιαία μητροπολιτική περιοχή με πληθυσμό 2.302.000[1] κατοίκους.

Η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από τις μεγάλες βαριές βιομηχανίες, αλλά τώρα είναι ένα οικονομικό κέντρο.

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το δημαρχείο του Λιντς

Το Ληντς κυβερνάται από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, που υπάρχει με τη σημερινή του μορφή από το 1974 και περιλαμβάνει τις πρώην ανεξάρτητες περιοχές της Γουέδερμπι, Ότλεϊ, Έρμπορο, Πάντσεϊ και Μόρλεϊ. Η πόλη βρίσκεται στην μητροπολιτική περιοχή του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο

Η πόλη Ληντς έχει κύριο σιδηροδρομικό σταθμό, που εξυπηρετεί το προαστιακό και εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Διαθέτει επίσης το Διεθνές Αεροδρόμιο Ληντς-Μπράντφορντ (Leeds-Bradford), το οποίο διεξάγει πτήσεις προς τους περισσότερους μεγάλους ευρωπαϊκούς αερολιμένες, καθώς και πτήσεις προς το Πακιστάν και τις ΗΠΑ.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bridgewater Place

Τα ερείπια του Αββαείου Κέρκσταλ, μιας κιστερκιανής μονής που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα, βρίσκονται σε ένα ανοικτό πάρκο δίπλα στον ποταμό Aire, δυτικά του κέντρου της πόλης. Στα ανατολικά του κέντρου της πόλης, το Temple Newsam χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα και διαθέτει κήπους και αγρόκτημα. Το σπίτι πουλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το 1922 και διακρίνεται για τη ιακωβιτική αρχιτεκτονική του.

Στα βόρεια βρίσκεται το Roundhay Park, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης. Το πάρκο φιλοξενεί πολλές συναυλίες, όπως στο παρελθόν του Ρόμπι Γουίλιαμς, της Μαντόνα και του Μάικλ Τζάκσον.

Η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κάτι που οφείλεται στην κατασκευή πολλών ουρανοξυστών στο κέντρο της πόλης, όπως το Bridgewater Place.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Elland Road

Η πόλη έχει μακρά αθλητική ιστορία και ομάδες που την εκπροσωπούν σε όλα τα μείζονα εθνικά αθλήματα. Η Λιντς Γιουνάιτεντ είναι η κύρια ομάδα ποδοσφαίρου. Οι Ληντς Ράινος (ράγκμπι), Ληντς Κάρνεγκι και Γιορκσάιρ Κάουντι Κρίκετ Κλαμπ βασίζονται επίσης στην πόλη, μεταξύ πολλών άλλων ομάδων που παίζουν τόσο σε εθνικό όσο και περιφερειακό επίπεδο.

Το γήπεδο Elland Road συχνά φιλοξενεί διεθνείς αγώνες Rugby League, ενώ οι αγγλικοί αγώνες κρίκετ πραγματοποιούνται συχνά στο γήπεδο Headingley.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2013. 

Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]