Λεύκιος Μόμμιος Αχαϊκός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεύκιος Μόμμιος Αχαϊκός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
L. Mummius L.f.L.n. Achaicus (Λατινικά)
Γέννηση193 π.Χ. (περίπου και πιθανώς)[1]
Θάνατος140 π.Χ. (περίπου)[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΡωμαίος πολιτικός
Ρωμαίος στρατιωτικός
Οικογένεια
ΓονείςLucius Mummius[3]
ΑδέλφιαSpurius Mummius
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΚήνσορας (142 π.Χ.)
Πραίτορας (153 π.Χ.)
Propraetor (153 π.Χ.–152 π.Χ., Εκείθεν Ιβηρία)
Ρωμαίος συγκλητικός (άγνωστη τιμή)[4]
Ύπατος στην αρχαία Ρώμη (146 π.Χ.)[4]
Ανθύπατος (146 π.Χ.–145 π.Χ., Αχαΐα)
ΒραβεύσειςΡωμαϊκός θρίαμβος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λεύκιος Μόμμιος (λατινικά: Lucius Mummius) ήταν Ρωμαίος πολιτικός και στρατιωτικός, που έζησε κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. Έλαβε το προσωνύμιο «ο Αχαϊκός», επειδή ήταν εκείνος που προσάρτησε το 146 π.Χ. στη ρωμαϊκή επικράτεια μεγάλο μέρος των ελληνικών εδαφών, σχηματίζοντας έτσι την Επαρχία της Αχαΐας.

Ύπατος το 146 π.Χ., ο Μόμμιος ανέλαβε την υποχρέωση να αναλάβει την αρχιστρατηγία του πολέμου στην Πελοπόννησο. Έχοντας επιτύχει εύκολη νίκη απέναντι στο Διαίο, στρατηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας, εισήλθε στην Κόρινθο. Όλοι οι άρρενες πολίτες της πόλης θανατώθηκαν, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά οδηγήθηκαν στη σκλαβιά. Όλα τα αγάλματα, έργα τέχνης και ζωγραφικής κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στην πόλη της Ρώμης, ενώ η Κόρινθος έγινε στάχτη. Ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον δύο αρχαίες πηγές που δεν μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.[5]

Η φαινομενικά άσκοπη σκληρότητα που επέδειξε ο Μόμμιος στην Κόρινθο, σε καμιά περίπτωση χαρακτηριστική του συμπεριφορά, εξηγείται από τον Τέοντορ Μόμσεν ως διαταγή της Συγκλήτου, η οποία με τη σειρά της πιεζόταν από την παράταξη των εμπόρων, η οποία επιθυμούσε να εξουδετερώσει έναν σημαντικό ανταγωνιστή. Σύμφωνα με τον Πολύβιο, για την καταστροφή της πόλης, ευθυνόταν η αδυναμία του να αντισταθεί στις πιέσεις των γύρω του.

Την επόμενη περίοδο ο Μόμμιος επέδειξε αξιόλογες διοικητικές ικανότητες, μεγάλη αίσθηση δικαίου και προσωπική ακεραιότητα, η οποία του εξασφάλισε το σεβασμό των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα προσπάθησε σκληρά να μην προσβάλλει το θρησκευτικό τους συναίσθημα.

Επιστρέφοντας στη Ρώμη, ανταμοίφθηκε με διεξαγωγή θριάμβου. Το 142 π.Χ. εκλέχτηκε Τιμητής με τον Σκιπίωνα Αιμιλιανό τον Αφρικανό, του οποίου η αυστηρότητα ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουσε με τη διαλακτικότητα του συνεργάτη του.

Ο Μόμμιος ήταν ο πρώτος «novus homo» καταγόμενος από την τάξη των πληβείων που κέρδισε επώνυμο για τις στρατιωτικές του υπηρεσίες. Η αδιαφορία που επέδειξε προς τα έργα τέχνης και η άγνοιά του αναφορικά με την αξία τους φανερώνεται από τη διάσημη ρήση του προς τους ναυτικούς που ανέλαβαν τη μεταφορά των θησαυρών από την Κόρινθο στη Ρώμη: «Αν τα χάσετε ή τα καταστρέψετε, οφείλετε να τα αντικαταστήσετε». Τέλος ανήγειρε ένα θέατρο με βελτιωμένη ακουστική και καθίσματα, σύμφωνα με το ελληνικό μοντέλο, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στον τομέα κατασκευής οικοδομημάτων αναψυχής.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε ακόμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]