Λεόντειο Λύκειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Έμβλημα της Λεοντείου Σχολής

Το Λεόντειο Λύκειο είναι ελληνογαλλικό σχολείο της Αθήνας το οποίο έχει δυο παραρτήματα: Το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Διοικείται από την καθολική Μοναστική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών, μια κοινότητα αφιερωμένη στην εκπαίδευση των νέων[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε το 1838 από τον καθολικό ιερέα Κωνσταντίνο Σαργολόγο. Αρχικά είχε το όνομα του πολιούχου της Αθήνας Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, το 1889 όμως μετονομάστηκε σε "Λεόντειο Λύκειο" προς τιμή του Πάπα Λεόντος ΙΓ' που είχε βοηθήσει οικονομικά το σχολείο.

Το 1897 μεταφέρθηκε σε νέα κτήρια στην οδό Σίνα 4, όπου και λειτουργούσε μέχρι και το 1962. Το 1907 η διεύθυνσή του ανατέθηκε από τον τότε Καθολικό Αρχιεπίσκοπο στο Τάγμα των Μαριανών Αδελφών. Το 1916 ιδρύθηκε το εκπαιδευτήριο "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα σαν παράρτημα του σχολείου, ενώ το 1924 το σχολείο απέκτησε νέα πτέρυγα στα Πατήσια.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής τα σχολεία σταμάτησαν τη λειτουργία τους και χρησιμοποιήθηκαν σαν κέντρα διανομής συσσιτίου από τους Μαριανούς. Το 1963 το σχολείο μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτήμα στη Νέα Σμύρνη, όπου και ιδρύθηκε και το Δημοτικό Σχολείο "Χρυσόστομος Σμύρνης" (ονομασία προς τιμή του Χρυσοστόμου Σμύρνης) που σήμερα έχει συγχωνευτεί διοικητικά με το Λεόντειο Λύκειο. Φιλόλογος καθηγητής του Λεοντείου Λυκείου της Νέας Σμύρνης υπήρξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β´.

Το 1988 το Λεόντειο Λύκειο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο και Τιμητικό Δίπλωμα για την παιδαγωγική του προσφορά. Σήμερα το σχολείο διοικείται από μια κοινότητα επτά Μαριανών Αδελφών, ενώ στα σχολεία που έχει υπό την ευθύνη του φοιτούν περίπου 3.500 μαθητές.

Η Λεόντειος Σχολή έχει σήμερα δυο σχολεία:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Marist Brothers. Who we are». http://www.champagnat.org/en/220100000.htm. Ανακτήθηκε στις March 20, 2011.