Λεοννάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτησηΛεοννάτος ή Λεόννατος. Συγγενής της μητέρας του Φιλίππου Β' Βασιλέως της Μακεδονίας εκ του ηγεμονικού οίκου των Λυγκιστών. Γεννήθηκε στη Πέλλα, τον θαύμαζαν για το υπέροχο αθλητικό του παράστημά και την ομορφιά του, σχεδόν συνομήλικος και πιστός φίλος του Αλέξανδρου. Υπήρξε ένας των επτά σωματοφυλάκων του, που τον ακολούθησε στην εκστρατεία του.

Μετά τη μάχη της Ισσού στάλθηκε στην οικογένεια του Δαρείου για να τη παρηγορήσει αλλά και να την καθησυχάσει. Στη πολιορκία της Τύρου συνέλαβε το διοικητή της και με τον Φιλώτα αποτελούσαν το στενό περιβάλλον του Αλέξανδρου. Μετά το θάνατο του Κλείτου όταν ο Αλέξανδρος επιχείρησε να αυτοκτονήσει, μόνος ο Λεοννάτος τόλμησε και κατάφερε να αποσπάσει, από τα χέρια του Βασιλέως του, το δόρυ. Περιέπεσε όμως και αυτός για λίγο σε δυσμένεια για την αντίδρασή του στην απόδοση βασιλικών θεϊκών τιμών. Όμως στους Μαλλούς προσπαθώντας να σώσει τον πανταχόθεν βαλλόμενο Αλέξανδρο τραυματίζεται. Αργότερα ως αρχηγός του ιππικού συνόδεψε το στόλο μέχρι των εκβολών του Ινδού ποταμού και στη επιστροφή διεύθυνε τμήματα στρατού. Για τις υπηρεσίες του αυτές στεφανώθηκε με χρυσό στέφανο.

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου στη κατανομή του κράτους ανέλαβε τη Φρυγία και τον Ελλήσποντο. Προσπάθησε να νυμφευθεί την αδελφή του Αλέξανδρου Κλεοπάτρα, προκειμένου (κατά τους ιστορικούς) να πετύχει το στέμμα της Μακεδονίας. Για ίδιο, λέγεται, σκοπό έσπευσε να βοηθήσει τον κινδυνεύοντα Αντίπατρο στο Λαμιακό πόλεμο με 20.000 πεζούς και 1500 ιππείς, που όμως σε κάποια ιππομαχία φονεύθηκε, κατ΄ άλλους αυτοκτόνησε (322 π.Χ.).


Σημ: Ερωτήματα που βαρύνουν μέχρι σήμερα τους ιστορικούς ερευνητές:

  • Ο Λεοννάτος έσπευσε με πρωτοβουλία του να βοηθήσει τον Αντίπατρο, με τόσο στρατό (περισσότερο εκείνου) ή κατόπιν διαταγής του, επιμελητή του κράτους, Περδίκκα;
  • Πως ο Λεοννάτος θα έσπευδε «κατ΄ ιδίαν» σε βοήθεια του Αντίπατρου όταν οι σχέσεις του δεύτερου δεν ήταν ότι και καλλίτερες με την συγγενή του Βασιλική Οικογένεια του Αλέξανδρου;
  • Πως είναι δυνατόν ο Λεοννάτος που είχε χρηματίσει αρχηγός ιππικού στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου να φονεύεται σε ιππομαχία από ένα άπειρο σε εκστρατείες και σύμμεικτο ιππικό των Αθηναίων; Φονεύτηκε σε τέτοια μάχη ή μακράν αυτής;
  • Τι επιπτώσεις θα επέφερε στον Αντίπατρο μια πλήρης περιφανή νίκη του Λεοννάτου;
  • Η είδηση της «αυτοκτονίας» του Λεοννάτου καλύπτει ναι ή όχι τις παρακάτω θέσεις;

α) Την απρόσκοπτη και πειθαρχημένη κίνηση του πεζικού προς ένωση με τις δυνάμεις του Αντίπατρου.

β) Την αποσόβηση οποιουδήποτε προσωπικού κινδύνου συνδιοίκησης για τον Αντίπατρο.

γ) Την αποσόβηση της παρουσίας στον Ελλαδικό χώρο του πιστότερου φίλου της βασιλικής οικογένειας του Αλέξανδρου, ως εμπόδιο του Αντίπατρου.

δ) Τη μείωση του γοήτρου του Αθηναϊκού ιππικού επί του αναγγελθέντος φόνου, οι μόνοι που είχαν λόγους να τον υποστηρίζουν.


Γεγονός είναι ότι ο Λεοννάτος φονεύθηκε στο Λαμιακό πόλεμο, με εξίσου όμως βάσιμες τις υποψίες της δολοφονίας του, δηλωθείσα ως αυτοκτονία του.