Λαχανοσαλάτα με σάλτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαχανοσαλάτα με σάλτσα.

Η λαχανοσαλάτα με σάλτσα (coleslaw, προφέρεται «κόλσλο», ή μερικές φορές απλώς slaw («σλο») σε ορισμένες αμερικανικές διαλέκτους) είναι σαλάτα που αποτελείται κυρίως από κομμένο ωμό λάχανο και επίσης ψιλοκομμένα καρότα.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διαφορετικές συνταγές για την παρασκευή της σαλάτας, με την προσθήκη άλλων υλικών, όπως πιπεριά, κρεμμύδι, τριμμένο τυρί, ανανάς ή μήλο. Για το γαρνίρισμα προστίθεται λάδι, σάλτσα και ξίδι. Σε τυποποιημένη συσκευασία περιέχει και μαγιονέζα. Σε κάποιες συνταγές προστίθεται και μουστάρδα. Ένας τύπος τέτοιας σαλάτας στη Βόρεια Καρολίνα ονομάζεται barbecue slaw ή red slaw και περιλαμβάνει κέτσαπ και ξίδι αντί μαγιονέζας.[1]

Μια ακόμα παραλλαγή είναι το broccoli slaw, για την παρασκευή του οποίου χρησιμοποιείται ψιλοκομμένο μπρόκολο (ωμό) αντί για λάχανο. Το λάχανο μπορεί να είναι ψιλοκομμένο, κομμένο σε φέτες ή σε μικρά τετράγωνα.

Η εν λόγω σαλάτα συνοδεύει φαγητά με ψητό κρέας, όπως μπάρμπεκιου και τηγανιτές πατάτες, καθώς επίσης και τηγανιτό κοτόπουλο. Είναι επίσης ένα κοινό συστατικό στα σάντουιτς, στα χάμπουργκερ και στα χοτ ντογκς, μαζί με καυτερή πιπεριά (τσίλι) και καυτερή μουστάρδα.

Ιστορία και ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος «coleslaw» προήλθε τον 20ό αιώνα ως μερική μετάφραση του ολλανδικού koolsla, βραχυγραφία για το koolsalade, που σημαίνει «λαχανοσαλάτα».[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ABC News, (05-06-2009)Lexington Red Slaw Αρχειοθετήθηκε 2011-06-29 στο Wayback Machine." WLS-TV/DT Chicago, IL. Accessed 24-06-2009.
  2. Perelman, Deb. (08-08-2007) "Coleslaw: You Could Be a Star". NPR, Accessed 24-06-2009

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]