Λατίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λατίνος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑμάτα[1][2]
ΤέκναΛαβίνια[1]
Praenestes[3]
ΓονείςΟδυσσέας[1], Τηλέμαχος[4][5] και Φαύνος[1] και Κίρκη[1] και Marica[1]
ΑδέλφιαΚασσιφόνη
Τηλέγονος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλεύς της Άλμπα Λόνγκα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λατίνος (Λατινική γλώσσα : Latinus), ήταν μία σημαντική μορφή στην Ελληνική μυθολογία και στην Ρωμαϊκή μυθολογία, σχετίζεται με ήρωες του Τρωικού Πολέμου όπως ο Οδυσσέας και ο Αινείας. Η εμφάνιση του στην Αινειάδα δεν έχει σχέση με την αντίστοιχη στην Ελληνική μυθολογία, η ομοιότητα ωστόσο των δύο χαρακτήρων μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Ελληνική μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ησίοδος στην Θεογονία γράφει ότι ο Λατίνος ήταν γιος του Οδυσσέα και της Κίρκης, βασίλευσε στον λαό των Τυρρηνών που ταυτίζονται με τους Ετρούσκους μαζί με τους αδελφούς του Αρδέα και Τηλέγονο.[6] Οι μεταγενέστεροι συγγραφείς γράφουν ότι η μητέρα του ήταν η Πανδώρα και αδελφός του ο Γραικός.[7] Η Θεογονία του Ησιόδου καταγράφει ότι ο Γραικός είχε τρεις αδελφούς Έλλην, Μάγνητας και Μακεδών, ο Έλλην ήταν πατέρας του Αιόλου, του Ξούθου, και του Δώρου.

Ρωμαϊκή μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βιργίλιος στην Αινειάδα τον καταγράφει σαν βασιλιά των Λατίνων, γονείς του ήταν ο θεός Φαύνος και η νύμφη Μαρίκα, με την σύζυγο του Αμάτα απέκτησε την Λαβίνια. Ο Λατίνος φιλοξένησε τον Αινεία και τους υπόλοιπους εξόριστους από την Τροία, τους πρόσφερε άσυλο και κατοικία. Η Αμάτα είχε υποσχεθεί να δώσει την Λαβίνια σύζυγο στον βασιλιά τον Ρούτουλων Τούρνο αλλά ο θεός Φαύνος της πρότεινε να την δώσει σύζυγο στον Αινεία.[8] Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους Τρώες του Αινεία και τους Ρούτουλους του Τούρνου, στην τελική μονομαχία ανάμεσα στους δύο αρχηγούς ο Τούρνος σκοτώθηκε. Ο γιος του Αινεία Ασκάνιος ίδρυσε την Άλμπα Λόνγκα, έγινε ο γενάρχης μιας μεγάλης σειράς βασιλέων της πόλης, απόγονοι του τα αδέλφια Ρωμύλος και Ρώμος που ίδρυσαν την Ρώμη. Η Ρωμαϊκή έκδοση δεν ταυτίζεται με κανέναν τρόπο με την Ελληνική, σύμφωνα με την Ελληνική ο Οδυσσέας συνάντησε την Κίρκη μερικούς μήνες μετά την λήξη των Τρωικών συνεπώς όταν έφτασε ο Αινείας ήταν μόλις επτά ετών, συνεπώς αδύνατο να είχε ενήλικη κόρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 «Latinus» (Ρωσικά)
  2. «Amata» (Ρωσικά)
  3. Στέφανος ο Βυζάντιος: «Εθνικά» (αρχαία ελληνικά) 6ος αιώνας.
  4. 4,0 4,1 «Telemachus» (Αγγλικά)
  5. 5,0 5,1 «Телемах» (Ρωσικά)
  6. Ησίοδος, Θεογονία, Γραμμές 1011-1016
  7. Parada, Carlos. Greek Mythology Link. "Zeus" (1997)
  8. Robin Hard; H. J. Rose (2004). The Routledge Handbook of Greek Mythology: Based on H.J. Rose's "Handbook of Greek Mythology". Psychology Press. σ. 590

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]