Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας
Είδοςμουσείο
ΧώραΕλλάδα

Το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας (συντομογραφία Λ.Μ.Φ.) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Δήμου Λαμιέων και έχει έδρα τη Λαμία.

Ιδρύθηκε το 1984 ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού συλλόγου Γυναικών Λαμίας με σκοπό την έρευνα, τη μελέτη, τη διάσωση και την προβολή του παραδοσιακού πολιτισμού της Φθιώτιδας και γενικότερα της περιοχής της Ρούμελης. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοποί – Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λ.Μ.Φ. έθεσε ως στόχους του από την αρχή της λειτουργίας του την καταγραφή, τεκμηρίωση, μελέτη, προστασία και προβολή του νεότερου υλικού πολιτισμού της περιοχής δράσης του.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός πυρήνας των συλλογών του μουσείου άρχισε να συγκεντρώνεται από το 1976. Σήμερα το μουσείο διαθέτει 1500 αντικείμενα τα οποία οριοθετούν τις θεματικές ενότητες της βιοτεχνικής παραγωγής και επαγγελμάτων,της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, της ενδυμασίας, της υφαντικής, της οικίας, των επίπλων και των σκευών κ.α.

Στο ισόγειο λειτουργεί το πωλητήριο του Μουσείου όπου διατίθενται οι εκδόσεις του Λ.Μ.Φ. , ενώ στον τρίτο όροφο λειτουργεί μικρή λαογραφική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο.

Κτιριακές εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπηρεσίες του Λ.Μ.Φ. στεγάζονται στα:

  • Λαογραφικό Μουσείο, Πωλητήριο (Καλύβα - Μπακογιάννη 6, 4όροφο κτήριο που εγκαινιάστηκε το 2003)
  • Λαογραφικό Μουσείο, Γραμματέας, ταμίας (Πλατεία Ελευθερίας 8)

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Λ.Μ.Φ. έχει πραγματοποιήσει διάφορες εκδόσεις, όπως οι "Παραδοσιακές Συνταγές Ρούμελης" , τα "Λαογραφικά της Φθιώτιδας", οι "Ελληνικές Παραδοσιακές γεύσεις στη Λαμία" που εκδίδεται με αφορμή τη δράση "Ελληνικές Παραδοσιακές Γεύσεις... στη Λαμία", 2004, 2005, 2006.