Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°40′N 3°10′E / 43.667°N 3.167°E / 43.667; 3.167

Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν


Διοικητικές πληροφορίες
Χώρα Γαλλία
ΈδραΜονπελιέ
ΝομοίΛοζέρ, Ανατολικά Πυρηναία, Ωντ, Ερώ και Γκαρ
ISO 3166-2FR-K
Πληθυσμός2.729.721[1]
Έκταση (km²)km2
Τοποθεσία
Συνδέσεις

Το Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν είναι πρώην περιοχή της Γαλλίας η οποία αποτελείται από πέντε συνολικά νομούς. Με την εδαφική μεταρρύθμιση του 2014, το Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν και τα Μιντί-Πυρηναία αποτελούν πλέον τη νέα διοικητική περιοχή Οξιτανία.

Το Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν συνορεύει στα νότια με την Ισπανία, την Ανδόρρα και τη Μεσόγειο Θάλασσα (τον Κόλπο του Λέοντα), καθώς και τις παρακάτω γαλλικές περιοχές: Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή, Ρον-Αλπ, Ωβέρνη, Μιντί-Πυρηναία.

Αρκετές είναι οι φυσικές περιοχές που λειτουργούν ως φυσικό της σύνορο: τα Πυρηναία, τη ράχη του Λωραζαί, τα Σεβέν, καθώ και ο ποταμός Ρον. Αρκετοί ήταν οι γεωγράφοι που παρομοίασαν την περιοχή, λόγω της μορφής της, με ένα αμφιθέατρο με θέα προς τη θάλασσα, αναφερόμενοι στα βουνά και στις κοιλάδες του Λανγκντόκ και του Ρουσιγιόν.

Δύο τοπικές γλώσσες είναι ιστορικά παρούσες στο Λανγκντόκ-Ρουσιγιόν: τα οξιτανικά (λανγκεντοκιανά, ωβερνιά, προβηγκικά) και τα καταλανικά. Η ονομασία της περιοχής είναι στα οξιτανικά Lengadòc-Rosselhon [[ˌleŋgɔˈðɔk rruseˈʎu]] και στα καταλανικά Llenguadoc-Rosselló [[ˌʎeŋgwəˈðɔk rrusəˈʎo]].

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επαρχία του Λανγκντόκ φέρει την ονομασία της από τη γλώσσα που ομιλείται στο Νότο της Γαλλίας, την « langue d’oc ».

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]