Λακύδης ο Κυρηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λακύδης ο Κυρηναίος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Κυρήνη
Θάνατος205 π.Χ. (περίπου)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφιλόσοφος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΣχολάρχης της Ακαδημίας του Πλάτωνος (241 π.Χ.–215 π.Χ.)

Ο Λακύδης ο Κυρηναίος (Λακύδης ο Αλεξάνδρου) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και γιος του Αλεξάνδρου. Ο Λακύδης ήταν ο διάδοχος του Αρκεσίλαου (μετά τον θάνατο αυτού το 241 π.Χ.) στη διεύθυνση της σχολής της Μέσης Ακαδημίας, θέση που κράτησε για περίπου 25 χρόνια. Περί το 215 π.Χ αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ πέθανε περί το 205 π.Χ. Ο Λακύδης δίδασκε σε έναν κήπο παρακείμενο της Ακαδημίας, που χορήγησε ο Άτταλος Α΄ ο Σωτήρ και ονόμασε Λακύδειον.

Ο Λακύδης ήταν ασθενικός, ενώ η φιλοπονία του τον έκανε αγαπητό όχι μόνο στους μαθητές του, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αρίστιππος ο Κυρηναίος, ο Τηλεκλής, ο Εύανδρος, ίσως και ο Χρύσιππος, αλλά και σε όλους τους σύγχρονούς του. Ο βασιλιάς της Περγάμου Άτταλος Α΄ τον προσκάλεσε στην αυλή του, αλλά ο Λακύδης δεν δέχτηκε την πρόταση, γιατί «οι εικόνες πρέπει να φαίνονται από μακριά», όπως είχε πει. Σύμφωνα με τον Διογένη τον Λαέρτιο ο Λακύδης έζησε φτωχικά, πράγμα ασυνήθιστο για τους φιλοσόφους εκείνης της εποχής. Ο Λακύδης ήταν οπαδός των δογμάτων της Σκεπτικής φιλοσοφίας.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν "ΗΛΙΟΥ" - Τόμος «Το Αρχαίον Ελληνικόν Πνεύμα» (σελ. 504) (1975)
  • Βασική Παγκόσμιος Εγκυκλοπαίδεια "ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ" - Τόμος 7 (σελ. 25) (1967)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία - (σελ. 82)» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 25 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2014.