Λαδοχώρι Θεσπρωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°29′17.2″N 20°16′4.1″E / 39.488111°N 20.267806°E / 39.488111; 20.267806

Λαδοχώρι
Λαδοχώρι is located in Greece
Λαδοχώρι
Λαδοχώρι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΗγουμενίτσας
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΉπειρος
ΝομόςΝομός Θεσπρωτίας
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας461 00
Τηλ. κωδικός26650

Το Λαδοχώρι είναι ένα σχεδόν παραθαλάσσιο χωριό στο νομό Θεσπρωτίας, στην άλλοτε επαρχία Θυάμιδος. Βρίσκεται νότια της Ηγουμενίτσας και έχει δημοτικό σχολείο. Σύμφωνα με την τελευταία διοικητική διαίρεση (Σχέδιο Καλλικράτης) αποτελεί έδρα τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας της Ηγουμενίτσας. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 867 μόνιμους κατοίκους.

Σήμερα το Λαδοχώρι αποτελεί προάστιο της πόλης της Ηγουμενίτσας (ως η 1η πολεοδομική ενότητα της), στο θαλάσσιο μέτωπο του οποίου βρίσκεται μέρος του νέου λιμένα της πόλης καθώς και πολλές υπηρεσίες της. Ως γνωστόν ,λόγω της κατασκευής της Εγνατίας οδού,σε όλους τους κατοίκους του παλαιού οικισμού του Λαδοχωρίου δώθηκαν δωρεάν ως παραχωρούμενος κλήρος διάφορα ελαιοπερίβολα στη έκταση του σημερινού οικισμού αλλά και μεγάλη χρηματική αποζημίωση.Εκ τότε το σημερινό Λαδοχώρι οικοδομήθηκε εκτενώς.Οι Λαδοχωρίτες όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν ικανοποιητικά με την καλλιέργεια της ελιάς.

Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του οικισμού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αυτοκρατορική περίοδο (1ο -3ο μ.Χ. αιώνα), μαρτυρείται η ύπαρξη ρωμαϊκού οικισμού σ' ένα αντέρεισμα του βουνού Ζούμπρι, που υψώνεται βορειοανατολικά από το σημερινό Λαδοχώρι, πλάι στο ρέμα που διασχίζει το χωριό. Οι κάτοικοί του θα ασχολούνταν με την αλιεία και την κτηνοτροφία, ενώ θα εκμεταλλεύονταν και ένα μέρος του κάμπου που εκτείνεται μεταξύ Λαδοχωρίου, Ηγουμενίτσας και Γραικοχωρίου. Η ιδιαίτερη πάλι ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας στα νεότερα χρόνια, που μαρτυρείται κι από την ονομασία του χωριού, ήταν ενδεχομένως διαχρονική και θα μπορούσε να αναχθεί ως την αυτοκρατορική ακόμη περίοδο. [1] Οι ανασκαφές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Λαδοχωρίου έχουν φέρει στο φως τμήματα του οδικού δικτύου του οικισμού και κατόψεις κατοικιών και καταστημάτων. Το πιο σημαντικό εύρημα των ανασκαφών αποτελεί η "ρωμαϊκή έπαυλη". Πρόκειται για ένα ερθογώνιο κτίσμα με δωμάτια και διάφορα εργαστήρια εργαστήρια. Στα δυτικά του ανακαλύφτηκε ταφικός θάλαμος με τρεις σαρκοφάγους του 2ου αιώνα π.Χ.[2]

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η εξέλιξη του πληθυσμού του οικισμού:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1] Δ. Κ. Σαμσάρης, Η ρωμαϊκή αποικία της Φωτικής στη Θεσπρωτία της Ηπείρου (Ιστορικογεωγραφική και επιγραφική συμβολή), Γιάννινα 1994, σ. 95-96
  2. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Λαδοχώρι». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2016. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.12ος, σελ.29