Στερλίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λίρα αγγλίας)
Αυτό το λήμμα αφορά στο σημερινό νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λίρα.
Στερλίνα
ISO 4217
ΚωδικόςGBP
Αριθμός826
Εκθέτης2
Ονομασίες
Υπομονάδα
11001 πένα
Σύμβολο νομίσματος£
 1 πέναp
Τραπεζογραμμάτια
 Συχνή χρήση£5, £10, £20, £50α
 Σπάνια χρήση£1, £100
Κέρματα1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1, £2
Δημογραφικά
Χρήστης/ες
Έκδοση
Κεντρική ΤράπεζαΤράπεζα της Αγγλίας
 Ιστοσελίδαwww.bankofengland.co.uk
Εκτυπωτής
 Ιστοσελίδα
ΝομισματοκοπείοΒασιλικό Νομισματοκοκπείο (Royal Mint)
 Ιστοσελίδαwww.royalmint.com
Αποτίμηση
Νομισματικός πληθωρισμός1.4%
 ΠηγήInflationData.com, Ιαν. 2020
 ΜέθοδοςΔείκτης Τιμών Καταναλωτή Ηνωμένου Βασιλείου
Συνδεδεμένο με

Η στερλίνα (αγγλ. pound sterling), γνωστή και σαν λίρα Αγγλίας, είναι το επίσημο νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποδιαιρείται σε 100 πένες (αγγλ. ενικός penny, πληθυντ. pence). Είναι το τέταρτο σε σειρά συναλλασσόμενο νόμισμα του κόσμου μετά από το δολλάριο, το ευρώ και το γιεν.

Στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία κυκλοφορούν τοπικά χαρτονομίσματα της Στερλίνας, που εκδίδονται από συγκεκριμένες τοπικές τράπεζες. Τα χαρτονομίσματα αυτά γίνονται γενικά αποδεκτά στις εν λόγω περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και ενίοτε γίνονται αποδεκτά και στην Αγγλία και την Ουαλία αν και οι πολίτες στην Αγγλία και την Ουαλία δεν είναι εξοικειωμένοι με τα χαρτονομίσματα αυτά και μπορεί να είναι πιο διστακτικοί στην αποδοχή τους. Τα χαρτονομίσματα Στερλίνας που έχουν εκδοθεί από τράπεζες στη Σκωτία και τη Βόρειο Ιρλανδία, ανταλάσσονται με χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας σε οποιαδήποτε τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα χαρτονομίσματα που εκδίδονται από την Τράπεζα της Αγγλίας είναι σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν και χαίρουν ευρείας αποδοχής σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, παγκοσμίως και εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δύσκολη η ανταλλαγή χαρτονομισμάτων που έχουν εκδοθεί στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία ενώ αντιθέτως όλα τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος και οι ξένες τράπεζες αναγνωρίζουν τα χαρτονομίσματα που έχουν εκδοθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας. Γι'αυτό και συνιστάται στους τουρίστες να ξοδεύουν τυχόν χαρτονομίσματα Σκωτίας ή Βορείου Ιρλανδίας κατά την παραμονή τους στις περιοχές αυτές.


Τα κέρματα στα οποία χωρίζεται η στερλίνα είναι:

  • 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, 1£ και 2£.

Τα χαρτονομίσματα στα οποία χωρίζεται είναι:

  • 1£ (χρησιμοποιείται μόνο στη Σκωτία), 5£, 10£, 20£, 50£, 100£ (χρησιμοποιείται μόνο στη Σκωτία και στη Β. Ιρλανδία)

Η υποτίμηση του 1967[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 18 Νοεμβρίου του 1967, η στερλίνα υποτιμήθηκε κατά 14,3% και πάγωσαν όλες οι συναλλαγές. Χρηματιστήρια και τράπεζες έκλεισαν και το Σίτι του Λονδίνου νεκρώθηκε επί δύο ημέρες, όταν ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον και ο υπουργός Οικονομικών Τζέιμς Κάλαχαν κατέληξαν στην οδυνηρή απόφαση της υποτίμησης του εθνικού συμβόλου. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανερχόταν σε 107.000.000 στερλίνες και η οικονομία, η οποία διερχόταν φάση ύφεσης, έχρηζε κατεπειγόντως μέτρων. Έτσι, η υποτίμηση συνοδεύτηκε και από άλλα οδυνηρά μέτρα, όπως φορολογικές αυξήσεις, αυστηρότερους όρους στη χορήγηση τραπεζικών δανείων και εξασφάλιση πιστώσεων ύψους τριών δισ. μάρκων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ξένες τράπεζες. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε και πάλι στις 21 Νοεμβρίου. Τέλος Νοεμβρίου και ένας σκληρός χειμώνας άρχιζε για τη Μεγάλη Βρετανία, όπου εκτός των άλλων, τα συνδικάτα βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Εργατικής κυβέρνησης, τον οποίο πίεζαν να ανταποκριθεί σε ορισμένες προεκλογικές του υποσχέσεις[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «British Indian Ocean Territory Currency». Wwp.greenwichmeantime.com. 2 Αυγούστου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2014. 
  2. Υποτίμηση της στερλίνας, Ιστορικό Λεύκωμα 1967, σελ. 134, Καθημερινή (1997)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]