Λίμνη των Σιδηρών Πυλών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η λίμνη των Σιδηρών πυλών

Η Λίμνη των Σιδηρών Πυλών (σερβικά: Ђердапско језеро, ρουμανικά: Lacului de acumulare Portia de Fier) είναι τεχνητή λίμνη στην κοίτη του ποταμού Δούναβη, στα σύνορα της Σερβίας με τη Ρουμανία. Δημιουργήθηκε το 1972, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα των Σιδηρών πυλών στο φαράγγι Σιδηρές πύλες. Τη λίμνη περιβάλλει το Εθνικό Πάρκο Σιδηρών πυλών.

Η λίμνη έχει μήκος 100 χιλιόμετρα και στο ευρύτερο σημείο της έχει 8 χιλιόμετρα πλάτος. Το μέγιστο βάθος φτάνει τα 100 μέτρα. Η επιφάνειά της ανέρχεται σε 253 τετραγωνικά χλμ, εκ των οποίων τα 163 τετραγωνικά χλμ ανήκουν στη Σερβία και τα 90 τετραγωνικά χλμ στη Ρουμανία. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη στα Βαλκάνια και η μεγαλύτερη στη Σερβία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1972, όταν η Ρουμανία και η Γιουγκοσλαβία αποφάσισαν και κατασκεύασαν το φράγμα και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο "Σιδηρές πύλες 1" σε σχέδια του Sipskog Hugo Luter ο οποίος ήταν ο πρώτος που πρότεινε την κατασκευή φράγματος πάνω στο Δούναβη στις Σιδηρές Πύλες. Οι προκαταρκτικές εργασίες για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού ξεκίνησαν το 1964 και ολοκληρώθηκαν το 1972. Οι πρώτες υδροηλεκτρικές γεννήτριες τέθηκαν σε λειτουργία στις 5 Αυγούστου 1970.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Мала енциклопедија Просвета, Треће издање (1985); Београд: „Просвета“; ISBN 86-07-00001-2
  • Јован Ђ. Марковић (1990): Енциклопедијски географски лексикон Југославије Сарајево: „Свјетлост“, ISBN 86-01-02651-6
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ђердапско језеро της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).