Λήδα Κροντηρά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λήδα Κροντηρά
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΜαρία Λήδα Κροντηρά Νασούφη
ΓέννησηΛήδα Κροντηρά
1933[1]
Αθήνα, Ελλάδα
Θάνατος2005[1]
ΕθνικότηταΕλληνίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΠαιδαγωγικά στην Αγγλία και τη Γαλλία Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΠαιδαγωγός, Ηθοποιός, Συγγραφές παιδικής λογοτεχνίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑνδρέας Ηλιού Τάκης Νασούφης
ΤέκναΜαρία Ηλιού
ΓονείςΚώστας Κροντηράς και Αντιγόνη Μεταξά

Η Λήδα Κροντηρά-Νασούφη (Μάιος 19333 Αυγούστου 2005) ήταν Ελληνίδα παιδαγωγός, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν κόρη της Αντιγόνης Μεταξά και του λογοτέχνη και σκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά. Από μικρή ηλικία, πριν κλείσει τα 4 χρόνια της, η «Μπούλη», όπως την αποκαλούσαν τότε χαϊδευτικά[2], λάμβανε μέρος στις παραστάσεις του «Θεάτρου του Παιδιού», που είχε ιδρύσει η μητέρα της, καθώς και στις ραδιοφωνικές εκπομπές που διεύθυνε η μητέρα της. Σπούδασε παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκε στη Σορβόννη (Παρίσι) και στο Λονδίνο. Υπήρξε απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου καθώς και της Σχολής Απαγγελίας του Ελληνικού Ωδείου.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της έγινε μόνιμη συνεργάτις της Θείας Λένας στις ραδιοφωνικές εκπομπές του τότε ΕΙΡ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας) και της ΥΕΝΕΔ και αργότερα στις τηλεοπτικές εκπομπές της ΥΕΝΕΔ, «Συντροφιά με τη Θεία Λένα». Μετά το θάνατο της μητέρας της ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη συγγραφή, επιμέλεια και παρουσίαση της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Καλημέρα παιδιά» της οποίας και υπήρξε δημιουργός.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής διατηρούσε παιδική ραδιοφωνική εκπομπή στον υπό γερμανικό έλεγχο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Σύμφωνα με δική της μετέπειτα μαρτυρία, μέσα από τα παραμύθια, τα παιχνίδια και τα μαθήματα που μεταδίδονταν από την εκπομπή της προσπαθούσε να ξεφύγει από τη λογοκρισία και να περάσει μηνύματα που απευθύνονταν προς τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή.[3]

Η Λήδα Κροντηρά έγραψε μετέφρασε και διασκεύασε πολλά παιδικά βιβλία όπως: Παιδικό Θέατρο - 365 Παραμύθια, Μπάμπυ, Το άταχτο γατάκι, Από μέρα σε μέρα κ.ά. Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, των «Φίλων των Αθηνών», του Ομίλου Αρχαιοφίλων «Η ΑΘήνη», της Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων, κ.ά. Μιλούσε επίσης γαλλικά και αγγλικά, και ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών (Φιλοθέη). Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2005.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Who's Who 1979, σελ. 331

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 data.nlg.gr/resource/authority/record22016.
  2. Π.χ. Η Καθημερινή, 4 Φεβρουαρίου 1937, όπου αναφέρεται παράσταση του «Παπουτσωμένου Γάτου»
  3. «Ιστορίες Ραδιοφώνου, επεισόδιο 1: Τα Πρώτα Χρόνια». Αρχείο ΕΡΤ. ΕΡΤ ΑΕ. 3 Μαρτίου 1998. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]