Λέων Ε΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λέων Δ' της Αρμενίας)
Λέων Δ' της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1310 (Dictionary of the Armenian First Names)
Θάνατος28  Αυγούστου 1341
Κοζάν
Αιτία θανάτουαπόπειρα δολοφονίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςAlice of Korikos
Κωνσταντία της Σικελίας, βασίλισσα της Κύπρου
ΤέκναHethum, Heir of Armenia
ΓονείςΟσίν της Αρμενίας και Isabel of Korikos, Queen of Armenia
ΟικογένειαΟίκος των Χετουμιδών
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Λέων Ε΄ (Լևոն Ե, 1309 - 28 Αυγούστου 1341) από τον Οίκο των Χετουμιδών ήταν ηγεμόνας της Μικράς Αρμενίας (Κιλικίας) (1320 - 1341). Ως Λέων Δ΄ είναι βασιλιάς της Μ. Αρμενίας, διότι ο πρώτος Λέων ήταν πρίγκιπας της Μ. Αρμενίας.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αρμενικής Κιλικίας Οσίν της Αρμενίας. Διαδέχθηκε τον πατέρα του ανήλικος, αντιβασιλιάς και κηδεμόνας του ορίστηκε ο Οσίν του Κόρυκος ξάδελφος του πατέρα του για τον οποίο ακούστηκαν πολλές φήμες ότι τον είχε δηλητηριάσει. Ο ραδιούργος Οσίν Β΄ για να ισχυροποιήσει την εξουσία του σκότωσε πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο Λέων Δ΄ εκβιάστηκε να νυμφευτεί την κόρη του Οσίν Αλίκη.

Την περίοδο που ήταν ανήλικος υπό την κηδεμονία του Οσίν το βασίλειο λεηλατήθηκε από τους Μαμελούκους και τους Μογγόλους. Ο Αιγύπτιος σουλτάνος Νάσερ Μωάμεθ ιμπν Κελαούν επιτέθηκε και λεηλάτησε το Αρμενικό Βασίλειο της Κιλικίας. Ο αντίπαπας Ιωάννης ΚΒ΄ της Αβινιόν υπενθύμισε σε επιστολή του (1 Ιουλίου 1322) στον Μογγόλο κυβερνήτη Αμπού Σαΐντ Μπαχαντούρ Καν (1305 - 1335) την συμμαχία των προγόνων του με τους χριστιανούς και του ζήτησε βοήθεια για την Κιλικία. Την ίδια εποχή σύμφωνα με πολλές φήμες ο Μογγόλος κυβερνήτης ασπάστηκε τον χριστιανισμό, τα στρατεύματα των Μογγόλων έφτασαν ωστόσο στην Κιλικία όταν είχαν σταματήσει οι εχθροπραξίες και έκλεισε ειρήνη 15 ετών ανάμεσα στον Κωνσταντίνο, πατριάρχη των Αρμενίων και τον σουλτάνο της Αιγύπτου.[1]

Δολοφονία του Οσίν και του Λέοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκδίκηση του Λέοντα Δ΄, όταν ενηλικιώθηκε, ήταν σκληρή: ο Οσίν Β΄ του Κορίκος αποκεφαλίστηκε μαζί με τον αδελφό αυτού και το κεφάλι του στάλθηκε στους Μογγόλους. Ο Λέων Δ΄ σταδιακά αποξενώθηκε από τους βαρόνους και τη δύση· όταν δέχθηκε επίθεση από τον Αλ - Νασρ - Μωάμεθ (1337), περιορίστηκε στην υπεράσπιση της ακρόπολης της Σις, αλλά δολοφονήθηκε από τους εξεγερμένους βαρόνους χωρίς να αφήσει διάδοχο. Τον διαδέχθηκε ο εξάδελφός του Γκυ/Κωνσταντίνος Δ΄ των Πουατιέ, γιος του Αμαλρίκ κυρίου της Τύρου και της Ισαβέλλας των Χετουμιδών (αδελφής του Οσίν της Αρμενίας).

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την 2η εξαδέλφη του Αλίκ των Χετουμιδών, κόρη του Οσίν Β΄ κυρίου του Κορίκος (γιου του Χετούμ του ιστορικού) και είχε τέκνο:

  • Χετούμ, απεβ. πριν το 1331.

Έπειτα νυμφεύτηκε την Κωνσταντία της Σικελίας, βασίλισσα της Κύπρου κόρη του Φρειδερίκου Β΄ της Σικελίας, οι εγκυμοσύνες της έληξαν με αποβολές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Boase, T. S. R. (1978). The Cilician Kingdom of Armenia. Edinburgh: Scottish Academic Press.
  • Ghazarian, Jacob G (2000). The Armenian Kingdom in Cilicia during the Crusades: The Integration of Cilician Armenians with the Latins (1080–1393). Abingdon: RoutledgeCurzon (Taylor & Francis Group).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέων Ε΄ της Αρμενίας
Γέννηση: 1309 Θάνατος: 28 Αυγούστου 1341
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Οσίν της Αρμενίας
Βασιλιάς του Αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας

1320 - 1341
Υπό την κηδεμονία του Οσίν του Κόρυκος
1320 - 1329
Διάδοχος
Κωνσταντίνος Δ΄


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Leo IV, King of Armenia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).