Λάσπη στ' αστέρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάσπη στ' αστέρια
ΣκηνοθεσίαΕλία Καζάν
ΠαραγωγήΕλία Καζάν
ΣενάριοΠολ Όσμπορν
Μπόρντεν Ντίαλ
Γουίλιαμ Μπράντφορντ Χιούι (Μυθιστόρημα)
ΠρωταγωνιστέςΜοντγκόμερι Κλιφτ
Λι Ρέμικ
Τζο Βαν Φλιτ
Μπρους Ντερν
ΜουσικήΚένιον Χόπκινς
ΦωτογραφίαΈλσγουορθ Φρέντερικς
ΜοντάζΟυίλιαμ Ρέινολντς
Διανομή20th Century Fox
Πρώτη προβολήCountry flag 26/5/1960
Κυκλοφορία1960
Διάρκεια110 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η ταινία Λάσπη στ' αστέρια (Πρωτότυπος τίτλος Wild River) είναι δράμα παραγωγής 1960 σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν. Η συγγραφή του σεναρίου έγινε από τον Πολ Όσμπορν και βασίστηκε στα μυθιστορήματα: Dunbar's Cove του Μπόρντεν Ντίαλ και Mud on the Stars του Γουίλιαμ Μπράντφορντ Χιούι. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Μοντγκόμερι Κλιφτ, Λι Ρέμικ και Τζο Βαν Φλιτ.

Το 2002 ταινία επιλέχθηκε να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, με αιτιολόγηση πως είναι πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του '30, ο Τσακ Γκλόβερ (Μοντγκόμερι Κλιφτ) καταφτάνει στην κοιλάδα του Τενεσί, ως αντιπρόσωπος της Α.Κ.Τ. (Αρχής της κοιλάδας του Τενεσί), μιας κρατικής εταιρίας που πρόκειται να εγκαταστήσει φράγματα γύρω από τον ποταμό Τενεσί, προκειμένου να εμποδίσει τις πλημμύρες. Όλοι οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το ποτάμι έχουν πουλήσει τις περιουσίες τους στο κράτος, για να μπορέσουν να χτιστούν τα φράγματα, εκτός από την ογδοντάχρονη Έλλα Γκαρθ (Τζο Βαν Φλιτ), που ζει μαζί με τους γιους και την εγγονή της Κάρολ (Λι Ρέμικ), σε ένα νησί μέσα στο ποτάμι. Η ηλικιωμένη γυναίκα αρνείται πεισματικά να αφήσει την περιουσία της και ο Τσακ μάταια προσπαθεί να την μεταπείσει. Μόνη του σύμμαχος στην προσπάθειά του αυτή είναι η Κάρολ, η οποία τον ερωτεύεται.

Πληροφορίες παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε στην κοιλάδα του Τενεσί, ενώ κάποια εσωτερικά γυρίσματα έγιναν στο Κλίβλαντ[1]. Πρώτη επιλογή του Καζάν για το ρόλο του Τσακ ήταν ο Μάρλον Μπράντο, με τον οποίο είχε συνεργαστεί ήδη τρεις φορές. Τελικά ο ρόλος πήγε στον Μοντγκόμερι Κλιφτ, ο οποίος εκείνη την περίοδο είχε προβλήματα με το αλκοόλ και δεσμεύτηκε στο σκηνοθέτη να μην πιει, όσο θα γυρίζει την ταινία. Η σύζυγος του Τζόνι Κας, Τζουν Κάρτερ ήθελε το ρόλο της Κάρολ, ο οποίος δόθηκε τελικά στη Λι Ρέμικ, η οποία χρόνια αργότερα δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ήταν η αγαπημένη της ταινία. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο σύζυγος της Ρέμικ είχε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και η ηθοποιός έπρεπε να εγκαταλείψει προσωρινά τα γυρίσματα, όταν επέστρεψε ο Μοντγκόμερι Κλιφτ που το 1957 είχε τραυματιστεί σοβαρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το οποίο του παραμόρφωσε το πρόσωπο, συμπαραστάθηκε στην ηθοποιό όταν επέστρεψε. Στην ταινία έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Μπρους Ντερν.

Ο Καζάν δήλωσε πολλές φορές ότι η συγκεκριμένη ήταν η αγαπημένη του ταινία. Προσπάθησε να αγοράσει τα δικαιώματα της τη δεκαετία του '70, προκειμένου να επαναπροβληθεί, αλλά το ποσό που του ζητήθηκε από την 20th Century Fox, ήταν υψηλό.

Το 1962 το γαλλικό περιοδικό κινηματογράφου Cahiers du Cinema συμπεριέλαβε την ταινία στις καλύτερες της χρονιάς (η ταινία προβλήθηκε στη Γαλλία το 1962).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. TED STRONGINCHARLESTON, TENN.. "CHARTING A 'WILD RIVER,' TENNESSEE-STYLE :Real Sites, Citizens Add to Flavor Of T.V.A. Drama Now Being Made. " New York Times (1923–current file) 29 Nov. 1959,ProQuest Historical Newspapers The New York Times (1851–2007), ProQuest. Web. 5 Nov. 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]