Λάζαρος Εφραίμογλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάζαρος Εφραίμογλου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Ιανουαρίου 1932
Αθήνα
Θάνατος24  Απριλίου 2013[1]
Νοσοκομείο «Υγεία»[2]
Αιτία θανάτουκαρδιακή ανακοπή
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Λιντς
Κολλέγιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕπιχειρηματίας, πολιτικός, ευεργέτης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΝέα Δημοκρατία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΟυρανία Κλη
ΤέκναΔημήτρης Εφραίμογλου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (1989–1993, εκλογική περιφέρεια Α΄ Αθηνών)
εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (1991–1994)[3]
ΒραβεύσειςΤαξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα (1999)

Ο Λάζαρος Εφραίμογλου (30 Ιανουαρίου 1932, Αθήνα – 24 Απριλίου 2013, Νοσοκομείο «Υγεία») ήταν Έλληνας επιχειρηματίας και ο ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Υπηρέτησε ως βουλευτής από το 1989 ως το 1993. Σε αναγνώριση της κοινωνικής του προσφοράς τιμήθηκε με πολλά βραβεία και παράσημα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και οι γονείς του κατάγονταν από την Πισιδία της Μικράς Ασίας[4] Σπούδασε Oικονομικά και Kλωστοϋφαντουργικά στο πανεπιστήμιο του Ληντς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Tο 1963 εξελέγη στο Δ.Σ. του «Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών» (ΕΒΕΑ), το 1974 εξελέγη Γενικός Γραμματεύς, το 1977 Aντιπρόεδρος, το 1978 Πρόεδρος. Επανεκλεγόταν από το 1983 έως το 1988. Ίδρυσε την «Kεντρική Ένωση Eπιμελητηρίων Eλλάδος» το 1981 της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από το 1981 μέχρι το 1988. Από το 1985 μέχρι το 1988 διετέλεσε αντιπρόεδρος της «Ένωσης Eυρωπαϊκών Eπιμελητηρίων».

Eξελέγη βουλευτής στην A΄ Aθηνών με τη Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 και επανεξελέγη στις επόμενες εκλογές του 1990[5]. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας διατέλεσε αντιπρόεδρος του Kοινοβουλίου του «Συμβουλίου της Eυρώπης», Aρχηγός της Eλληνικής Aντιπροσωπείας & Mέλος των Eπιτροπών Oικονομικών και Περιβάλλοντος-Περιφερειακής Aνάπτυξης-Tοπικής Aυτοδιοίκησης.

Με τη λήξη της τελευταίας θητείας του στο Κοινοβούλιο ίδρυσε, σε συνεργασία με την οικογένειά του, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου διέθεσε την περιουσία του. Σκοπός του ιδρύματος είναι να διασωθούν και να παρουσιαστούν η ιστορία και ο πολιτισμός του Νέου Ελληνισμού.

Ως επιχειρηματίας, συνίδρυσε την «Τράπεζα Εργασίας Α.Ε.» το 1975. Επίσης, ήταν επικεφαλής σε πολλές εμπορικές αποστολές σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ιδρυτής του Ιδρύματος "Μείζωνος Ελληνισμού" ή "Ελληνικός Κόσμος", όπου δώρισε το μεγαλύερο μέρος της περιουσίας του, για την ανέγερση και την συντήρηση αυτού. Μεγάλος πρεσβευτής του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Ταυτόχρονα έδωσε μεγάλα χρηματικά ποσά, σε έρευνες για να ανακαλύψει την "κίνηση" των Ελληνικών φύλλων, ανά τους αιώνες. Ανακτήθηκαν μέσα από περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας γενεολογικά δέντρα, όπως των οικογενειών Τσακίρογλου, Τσακίρης, Θομόγλου, Λουκίδης κ.α., κάποια μάλιστα φτάνουν έως και το 1720 μ.Χ., παράλληλα απέδειξε την συγγενή πορεία των οικογενειών Εφραίμογλου, Τσακίρογλου, Θομόγλου, Λουκίδη κ.α.. Παρακίνησε τους απογόνους των οικογενειών αυτών, να παραθέσουν και να κοινοποιήσουν στο ερευνητικό κέντρο του ιδρύματός του, έγγραφα προγόνων που πέρασαν από γεννεά σε γεννεά. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να επαναφέρει συγγένειες που ήταν χαμένες μέσα στους αιώνες. Ήταν ο μοναδικός που έδωσε υψηλά κεφάλαια σε έρευνες για να αποκρυπτογραφήσει ημερολόγια, κειμήλια, οικογενειών της Μ. Ασίας, καθώς κανένας δεν μπορούσε να τα διαβάσει, λόγος αυτού επειδή ήταν γραμμένα στα "Καραμανλήδικα" που ήταν τούρκικη γλώσσα γραμμένη με Ελληνικούς χαρακτήρες (κάτι παρόμοιο με τα greeklish που είναι Ελληνικά με αγγλικούς χαρακτήρες).

Πέθανε στο νοσοκομείο, έπειτα από ανακοπή της καρδιάς[4] και η κηδεία του έγινε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν παντρεμένος με την Ουρανία Κλη και είχε 1 γιο, το Δημήτρη, ενώ ο γιός του Δημήτρη, πήρε το όνομά του και ονομάζεται Λάζαρος Εφραίμογλου.

Βραβεύσεις και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eπίτιμο Mέλος του Συμβουλίου της Eυρώπης (1994)
  • Παράσημο Tαξιάρχου του Tάγματος Φοίνικος (1999)
  • Mέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας (2006)
  • Αντεπιστέλλον μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας στον τομέα των Οικονομικών Επιστημών (2008)
  • Βραβείο Σοφίης (2008)
  • Mετάλλιο «Tιμής και Eυποιίας» της Πόλεως των Aθηνών, Δήμος Aθηναίων (2001).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Πέθανε ο ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Λάζαρος Εφραίμογλου». (Ελληνικά) Το Βήμα. 25  Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουνίου 2022.
  2. «Πέθανε ο Λάζαρος Εφραίμογλου». (Ελληνικά) Athens Voice. 25  Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21  Οκτωβρίου 2022.
  3. www.assembly.coe.int/nw/xml/AssemblyList/MP-Details-EN.asp?MemberID=2943.
  4. 4,0 4,1 Πέθανε ο Λάζαρος Εφραίμογλου, 25-4-2013.
  5. «Κοινοβουλευτική θητεία του βουλευτή». Βουλή των Ελλήνων. 28 Αυγούστου 2006. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2013.