Λάβετε θέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάβετε θέσεις
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΘόδωρος Μαραγκός
ΠαραγωγήΘόδωρος Μαραγκός
ΣενάριοΘόδωρος Μαραγκός
ΠρωταγωνιστέςΒαγγέλης Καζάν
Κώστας Τσάκωνας
Χρήστος Τόλιος
ΦωτογραφίαΝίκος Πετανίδης
ΜοντάζΘόδωρος Μαραγκός
Εταιρεία παραγωγήςΓενική Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων
Πρώτη προβολήΣεπτέμβριος 1973 (Ελλάδα)
Διάρκεια87΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

To Λάβετε θέσεις είναι ο τίτλος ελληνικής κινηματογραφικής κοινωνικής ταινίας σε σκηνοθεσία και σενάριο του Θόδωρου Μαραγκού, παραγωγής 1973.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αντρέας (Βαγγέλης Καζάν) είναι ένας ράφτης και πρώην δρομέας που ετοιμάζεται να λάβει για μία ακόμη φορά μέρος σε τοπικό επαρχιακό αγώνα δρόμου στη Μεσσηνία. Όμως τα χρόνια έχουν περάσει. Και μαζί με αυτόν μεγαλώνει και η Ελλάδα που παίρνει και αυτή μέρος σε έναν άλλο αγώνα. Έναν αγώνα εκσυγχρονισμού. Οι μικροί αγρότες χάνουν σιγά σιγά τα κτήματά τους, οι δουλειές σπανίζουν, η επαρχία αδειάζει και οι πόλεις γιγαντώνονται από την εσωτερική μετανάστευση.

Ο Αντρέας εγκαταλείπει και αυτός, όπως και οι περισσότεροι συντοπίτες του, το χωριό του και ανεβαίνει στην Αθήνα, όπου πιάνει δουλειά ως εργάτης σε εργοστάσιο. Η απρόσωπη πρωτεύουσα τον καταπνίγει, αντίθετα με αυτό που γίνεται με έναν νέο που γνωρίζει, ο οποίος είναι γεμάτος ζωντάνια και αισιοδοξία για το μέλλον.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. [1] Είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Θόδωρου Μαραγκού. [2] Κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1973-1974 και, κόβοντας 17.363 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 36η θέση ανάμεσα σε 44 ταινίες της ίδιας σεζόν. [3]

Ο σκηνοθέτης έχει πει για την ταινία:

Το Λάβετε θέσεις μίλαγε για μια ιστορική καμπή στην Ελληνική κοινωνία, το τέλος μιας εποχής. Βίωσα στο χωριό μου την «αιμορραγία» της ελληνικής επαρχίας, την εγκατάλειψη, τον μαρασμό. Επιλέγοντας μια αισιόδοξη στάση, βάζω ως πρωταγωνιστή κάποιον που μένει να το παλέψει. Τότε, υπήρχε όραμα. [4]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία απέσπασε 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1973 (καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, φωτογραφίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και τιμητική διάκριση ερμηνείας).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ο Θόδωρος Μαραγκός αποκαλύπτει ότι το Λάβετε Θέσεις γυρίστηκε από ιππότες!». flix.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  2. «Όλο γελούσε: μία ταινία του Θόδωρου Μαραγκού για τον στενό συνεργάτη του Κώστα Τσάκωνα». www.flash.gr. 30 Απριλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  3. «Λάβετε θέσεις - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 
  4. Καλαντζή, Ιφιγένεια (14 Μαΐου 2019). «Θοδωρής Μαραγκός, σκηνοθέτης - Πράγματι, όλο γελούσε...». Δρόμος της Αριστεράς. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]