Κώδικας Λυόκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Code Lyoko
ΕίδοςΣύγχρονη Φαντασία, Επιστημονική φαντασία
ΔημιουργοίΤόμας Ρομέν και Τάνια Παλούμπο
ΧώραΓαλλία
Αριθμός επεισοδίων121 και ένα πιλοτικό επεισόδιο
Παραγωγή
ΠαραγωγήMoonScoop
Διάρκεια19-23 λεπτά
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςFrance 3 και Canal J
Αναλογία πλευρώνΣειρά κινουμένων σχεδίων
Προβολή3 Σεπτεμβρίου 2003–
σήμερα
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://codelyoko.fr/

Ο Κώδικας Λυόκο (Code Lyoko) είναι γαλλική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων, που έκανε ντεμπούτο στην τηλεόραση το 2003. Με την χορηγία των Antefilms και Moonscoop και σε συνεργασία με τα κανάλια France 3 και Canal J, ο Κώδικας Λυόκο εξιστορεί τις περιπέτειες τεσσάρων παιδιών που αναλαμβάνουν το καθήκον να νικήσουν τον διαβολικό ιό ΖΑΝΑ (XANA) βασισμένοι μόνο στους εαυτούς τους. Θα πρέπει να επιστρατεύσουν τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης για να το καταφέρουν, καθώς ταυτόχρονα να ασχοληθούν με διάφορες συγκρούσεις προσωπικοτήτων με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους στο σχολείο τους.

Την περίοδο 2004-2007 ο Κώδικας Λυόκο προβαλλόταν καθημερνά στο κανάλι Cartoon Network (Miguzi) στις 4 μ.μ. (EST), παρόλο που μερικές φορές δύο επεισόδια μπορούσαν να προβληθούν συνεχόμενα (στο φινάλε κάθε σεζόν). Η σειρά δημιουργήθηκε από τους Τόμας Ρομέν και Τάνια Παλούμπο. Πρωταγωνιστούν οι Barbara Weber-Scaff, David Gasman, Matthew Géczy, Mirabelle Kirkland και Sharon Mann. Κάθε επεισόδιο διαρκεί περίπου 26 λεπτά (με τις διαφημίσεις διαρκεί 30 λεπτά). Μέχρι τώρα έχουν μεταδοθεί 97 επεισόδια συμπεριλαμβανομένου τη δοκιμαστικού επεισοδίου.

Στις 31 Μαΐου 2011, η εταιρεία παραγωγής της σειράς, η Moonscoop, ανακοίνωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι η σειρά θα επιστρέψει και για 5η σεζόν, λόγω του μεγάλου όγκου των τηλεθεατών της σειράς. Η σειρά θα περιλαμβάνει 26 επεισόδια. Μετονομάστηκε σε «Κώδικας Λυόκο: Η εξέλιξη». Η πρεμιέρα έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2012.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά περιγράφει την ιστορία τεσσάρων μαθητών της ακαδημίας Κάντικ: Οντ, Ούλριχ, Γιούμι και Τζέρεμι, οι οποίοι ανακαλύπτουν μια μονάδα τεχνητής νοημοσύνης, την Αελίτα, του μόνου κατοίκου ενός ψηφιακού κόσμου γνωστού σαν Λυόκο. Ένα διαβολικό πρόγραμμα του υπερυπολογιστή που στεγάζει τον Λυόκο, η ΖΑΝΑ, σχεδιάζει για άγνωστο λόγο να καταστρέψει όλους τους ανθρώπους του πλανήτη μας. Επιτίθεται στη Γη χρησιμοποιώντας Πύργους ώστε να χακάρει ηλεκτρονικές συσκευές, να ελέγχει αντικείμενα ή να αναλαμβάνει τον έλεγχο διάφορων οργανισμών. Οι 4 ήρωες πρέπει να συνοδεύουν την Αελίτα στους ενεργούς Πύργους, όπου τους απενεργοποιεί, σώζοντας την ανθρωπότητα. Η ΖΑΝΑ αναπτύσσει πολλές διαφορετικές στρατηγικές προσπαθώντας να σκοτώσει τους 4 ήρωες, όπως με το να τους αναγκάζει να ακούσουν μουσική που οδηγεί τους ανθρώπους σε κώμα και στο θάνατο, φυλακίζοντας τους στο Λυόκο, τοποθετώντας τους σε ένα ημιλειτουργικό εικονικό κόσμο παρόμοιο με τη Γη, προσπαθώντας να στείλει δύο τρένα που μεταφέρουν δηλητηριώδεις χημικές ουσίες στον καθένα από αυτούς κ.α. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αποτροπής της ΖΑΝΑ, οι 4 ήρωες ασχολούνται και με τη σχολική τους ζωή, ερωτεύονται, γίνονται αντίπαλοι, φωνάζει ο ένας στον άλλο, τρελαίνονται και γενικά ασχολούνται με την πνευματική ζωή τους.

Την πρώτη σεζόν δεν ήταν αρκετά γνωστά σχετικά με τη ΖΑΝΑ και την ιστορία του Λυόκο. Η ΖΑΝΑ συνήθως κατείχε αντικείμενα όπως αρκουδάκια και αρουραίους. Η ομάδα Λυόκο συνήθως ανακάλυπτε την επίθεση, πήγαινε στο εργοστάσιο και η Αελίτα πληκτρολογούσε τον κωδικό την τελευταία στιγμή πριν κάποιος πεθάνει. Στο επεισόδιο «Κώδικας: Γη», η Αελίτα τελικά υλοποιήθηκε (απέκτησε ανθρώπινη υπόσταση) και η σειρά απέκτησε νέα πλοκή. Η δεύτερη σεζόν επεκτάθηκε και στις προσωπικότητες των χαρακτήρων, τις επιθυμίες τους κτλ. καθώς και στη δημιουργία και του Λυόκο. Ανακαλύφθηκε ένας νέος τομέας, η Καρχηδόνα, και νέοι χαρακτήρες ήρθαν στο προσκήνιο όπως ο Γουίλιαμ και ο μυστηριώδης Φραντζ Χόπερ.

Στο φινάλε της δεύτερης σεζόν (Το κλειδί), τα περισσότερα από τα μυστικά του υπερυπολογιστή αποκαλύφθηκαν. Αποδείχθηκε ότι η Αελίτα ήταν άνθρωπος και ο Χόπερ ήταν ο πατέρας της. Δημιούργησε το Λυόκο και τη ΖΑΝΑ για να καταστρέψει τον τομέα Καρχηδόνα, κάποιο είδος στρατιωτικής λειτουργίας. Ωστόσο, παρέμειναν πολλά αναπάντητα ερωτήματα: Πώς η ΖΑΝΑ απέκτησε αισθήσεις; Γιατί ο Χόπερ ήθελε να καταστρέψει τον τομέα Καρχηδόνα; Γιατί η ΖΑΝΑ θέλει να καταστρέψει την ανθρωπότητα; Ποιος είναι ο Φραντζ Χόπερ (ο άντρας το όνομα του οποίου είναι σε ένα φάκελο στο τέλος των επεισοδίων της δεύτερης σεζόν); Είναι ακόμη ζωντανός; Τι ξέρει σχετικά με τον τομέα Καρχηδόνα; Τι θέλει; Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις απαντήθηκαν την 3η και 4η σεζόν, κατά τις οποίες ο Γουίλιαμ έγινε η κύρια απειλή της ομάδας καθώς οι προσπάθειες της ΖΑΝΑ να αναλάβει την ανθρωπότητα γίνονταν όλα και πιο επικίνδυνες.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλοκή του Κώδικα Λυόκο επικεντρώνεται γύρω από πέντε ανθρώπους, την Αελίτα, τον Τζέρεμι Μπελπουά, τη Γιούμι Ισιγιάμα, τον Οντ Ντέλλα Ρόμπια και τον Ούλριχ Στέρν, καθώς και στην αντίπαλο, ΖΑΝΑ. Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι δευτερεύοντες χαρακτήρες που αξίζει να αναφερθούν, όπως η Σίσσυ και οι λακέδες της (ο Νικολάου και ο Ερβέ), ο Ουίλιαμ Ντάνμπαρ, ο Τζιμ, η Μίλι, η Ταμίυα και διάφοροι χαρακτήρες υποβάθρου που παρέχουν επίσης τις ενδιαφέρουσες συστροφές πλοκών, όπως η Εμιλί και η Σαμάνθα.

Αελίτα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αελίτα είναι ένας άνθρωπος που έγινε ένα εικονικό κορίτσι και είναι το μόνο κορίτσι στο Λυόκο (μιας και μόνο αυτή υπάρχει), και ένα από τα μέλη της ομάδας Λυόκο. Ωστόσο, η Αελίτα διαφέρει από τα άλλα μέλη της ομάδας Λυόκο, επειδή είναι βαθιά συνδεδεμένη με το Λυόκο, καθώς παρέμενε ως φύλακας του εικονικού κόσμου για δέκα χρόνια μετά την εικονικοποίηση του από τον δημιουργό του υπερυπολογιστή. Ο Τζέρεμι αργότερα θα ανακαλύψει το Λυόκο και μετά την ενεργοποίηση του υπερυπολογιστή την Αελίτα (και την ΖΑΝΑ).

Η Αελίτα μένει στους πύργους μεταφοράς των περιοχών στο Λυόκο, είναι ασφαλής εκεί από τα τέρατα της ΖΑΝΑΣ της. Βοηθάει τον Τζέρεμι με τη διαδικασία υλοποίησης της και αισθάνεται τους παλμούς της ΖΑΝΑΣ όποτε η ΖΑΝΑ αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον πύργο για μια επίθεση. Μέσω όλης της σεζόν, η Αελίτα απειλείται να σκοτωθεί από την ΖΑΝΑ όταν προσπαθεί να απενεργοποιήσει τους πύργους. Στο Σκληρό δίλημμα, ο Τζέρεμι κατάφερε να δημιουργήσει το σωστό πρόγραμμα, λόγω της ρίψης καραμελών του σε τυχαία κουμπιά του πληκτρολογίου του. Αλλά ο Τζέρεμι δεν γνώριζε τον πλήρη κώδικα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Ωστόσο, η ΖΑΝΑ επιτέθηκε και η Γιούμι, η οποία είχε βοηθήσει την Αελίτα στο Λυόκο, έπεσε στην ψηφιακή θάλασσα, προκαλώντας τον Τζέρεμι να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα υλοποίησης για να την φέρει πίσω. Όταν η Γιούμι αργότερα πιάστηκε αιχμάλωτη από τον Φρουρό, η Αελίτα κατάφερε να την ελευθερώσει κάνοντας έναν κλώνο της, πείθοντας τον Φρουρό ότι είχε λάθος κρατούμενο. Αργότερα, η Αελίτα πιάστηκε αιχμάλωτη από τον Φρουρό, αλλά απελευθερώθηκε από τον Τζέρεμι, που δημιούργησε ένα κλώνο της. Η Αελίτα έχει αντιμετωπίσει σκληρές προκλήσεις, όπως η επιλογή ανάμεσα σε δύο πύργους και την εύρεση κρυφών πύργων.

Ο Τζέρεμι καταφέρνει τελικά να υλοποιήσει μια τρίχα της Αελίτας. Όπως ο ίδιος προσπαθεί να κάνει κάποιες εξετάσεις παρακολούθησης, το πρόγραμμα της Αελίτας πιάνει ιό πράγμα που σημαίνει ότι θα πεθάνει από τη χρήση των πύργων. Η ΖΑΝΑ επιτέθηκε και ο Τζέρεμι, έβαλε τα δυνατά του για να εντοπίσει το σύστημα, αλλά δεν υπήρχε χρόνος για να μπορεί να ολοκληρωθεί και η Αελίτα απενεργοποίησε τον πύργο και εξαφανίστηκε. Ο Τζέρεμι, ωστόσο, χρησιμοποίησε την τρίχα της για να την φέρει πίσω. Όταν η Αελίτα και ο Τζέρεμι προσπάθησαν να κάνουν περισσότερες δοκιμές για την υλοποίηση, η Αελίτα κάνει λάθος κάποιες προετοιμασίες που ο Τζέρεμι είχε ήδη κάνει, κάνοντας τον Τζέρεμι να θυμώσει μαζί της. Όμως ο Τζέρεμι νομίζει ότι πλήγωσε την Αελίτα, αποφασίζει να πάει στο Λυόκο αλλά εξαιτίας ενός λάθους, ο Τζέρεμι βρίσκεται κάπου μεταξύ Λυόκο και Γης. Η Αελίτα, η οποία συνδέεται με τις σκέψεις του Τζέρεμι, ενεργοποιεί τέσσερις πύργους από τέσσερις τομείς, φέρνοντας τον Τζέρεμι με ασφάλεια πίσω στη Γη λίγο πριν ο υπερυπολογιστής τον διαγράψει. Ο Τζέρεμι κατάφερε σύντομα να δημιουργήσει το σωστό πρόγραμμα υλοποίησης, στέλνοντας την Αελίτα στην περιοχή του Δάσους. Ωστόσο, τα τέρατα επιτίθενται σε αυτήν και στο πύργο που βρίσκεται για να την σταματήσουν από την έξοδο. Αλλά με τη βοήθεια του Ούλριχ, η Αελίτα υλοποιείται για πρώτη φορά στη Γη, με τους ήρωες της σειράς να είναι στην αίθουσα του σαρωτή για να την καλωσορίσουν. Ο Τζέρεμι την είχε εγγράψει στο Κάντικ ως ξαδέλφη του Οντ και η Γιούμι έπεισε τους γονείς της να μείνει στο σπίτι της. Όταν όμως η ομάδα προσπάθησε να κλείσει τον υπερυπολογιστή, η Αελίτα κατέρρευσε. Ο Τζέρεμι ανακαλύπτει ότι η ΖΑΝΑ είχε δώσει στην Αελίτα ένα ιό που συνδέει τους δύο. Αν η ΖΑΝΑ καταστραφεί, θα καταστραφεί και η Αελίτα. Οι πολεμιστές Λυόκο αποφασίζουν ότι η Αελίτα θα επισκέπτεται τη Γη κατά καιρούς για να επισκεφθεί και αυτούς.

Τζέρεμι Μπελπουά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέρεμι Μπελπουά είναι ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές του κώδικα Λυόκο και ένας Λυόκο πολεμιστής. Ο Τζέρεμι είναι 12 ετών κατά την έναρξη της σειράς, με πνευματική και επιστημονική γνώση, προικισμένος με ταλαντούχο μυαλό κάποιου πολύ πέρα από τα χρόνια του. Ενεργεί ως ο οδηγός στο Λυόκο, δεδομένου ότι είναι σε θέση να τρέξει τον υπολογιστή που κανείς άλλος δεν μπορεί (εκτός από την Αελίτα). Είναι, επίσης, ανακάλυψη του Τζέρεμι που ο υπερυπολογιστής αρχίζει την αναζήτηση του τρόπου να υλοποιηθεί η Αελίτα στον πραγματικό κόσμο. Είναι ευγενικός, αλλά μερικές φορές έχει έντονες εκρήξεις θύμου. Είναι επίσης ο πιο ευάλωτος στο να διακατέχεται από την ΖΑΝΑ, ο λόγος για την ευαισθησία του είναι άγνωστος, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας του στην καταπολέμηση των τεράτων της ΖΑΝΑ.

Ο Τζέρεμι εισάγεται για πρώτη φορά από τους Οντ και Ούλριχ. Τα καταφέρνει σε κάθε μάθημα, εκτός από την γυμναστική και τα ιταλικά και θεωρείται ένας χαρισματικός μαθητής από πολλούς δασκάλους και τον σχολικό ψυχολόγο, ο οποίος αποφασίζει ότι πρέπει να πάει σε ένα ειδικό σχολείο για χαρισματικά παιδιά. Είναι συχνά, για καλούς λόγους, το ο αγαπημένος των εκπαιδευτικών και ως εκ τούτου είχε λίγους φίλους πριν γίνει φίλος με τους υπόλοιπους πολεμιστές Λυόκο. Τον ζηλεύει ο Χερμπ, ένα από τα μέλη της ομάδας της Σίσσυ. Ο Τζέρεμι γίνεται θεωρείται βαρετός από τα άλλα παιδιά στο σχολείο, εκτός από την ομάδα των φίλων του. Παρά το γεγονός αυτό, ο χαρακτήρας του Τζέρεμι παρουσιάζεται ως ευγενικός και συμπονετικός, αλλά κάπως αφελής σε σχέση με τους φίλους του. Φορώντας απλά ρούχα και μεγάλα γυαλιά, τα ρούχα του αντικατοπτρίζουν τον διακριτικό χαρακτήρα του. Παρ 'όλα αυτά, ο Τζέρεμι δεν μοιάζε σε τίποτα σε ένα συνηθισμένο αγόρι, διότι, εκτός από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του, έχει μια πολύ καλή προσωπικότητα. Ο χαρακτήρας του μπορεί να συγκριθεί με της Γιούμι, λόγω του πείσματος του και της αφοσίωση του στα μαθήματα του.

Ο Τζέρεμι ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή του, υπό τον φιλικό βλέμμα του Αϊνστάιν, το πορτρέτο του οποίου κρέμεται πάνω από το κρεβάτι του. Περνάει το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματίζοντας και ο θεατής βλέπει συχνά να μένει χωρίς ύπνο το βράδυ, μόνο για να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της Αελίτας και καταστρέφοντας την ΖΑΝΑ άπαξ και δια παντός. Αν δεν δουλεύει, συχνά συνομιλεί με την Αελίτα, με την οποία αναπτύσσει συγκεκριμένα συναισθήματα, δεδομένου ότι ξοδεύει ώρες μιλώντας με τον Τζέρεμι για να μαθαίνει για τον «πραγματικό κόσμο» και για να προετοιμαστεί για τη μελλοντική ζωή της στη Γη.

Γιούμι Ισιγιάμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γιούμι Ισιγιάμα είναι ένα από τα πιο εκτιμημένα μέλη της ομάδας. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ώριμη της ομάδας. είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη από τους άλλους και φροντίζει τα μικρότερα μελή. Τρέφει συναισθήματα για τον Ούλριχ (αν και δεν του το έχει πει ακόμα) και είναι η πιο κοντινή φίλη της Αελίτας. Η Γιούμι γεννήθηκε στο Κιότο της Ιαπωνίας και η οικογένειά της μετανάστευσε στη Γαλλία όταν ήταν ακόμα μωρό. Διατηρεί τις παραδοσιακές ιαπωνικές αξίες, δείχνει πλήρη σεβασμό για τους γονείς της αν και μερικές φορές υπερβάλει. .Αποδίδει μεγάλη σημασία στις ρίζες της, είναι περισσότερο από υπερήφανη για την ιαπωνική κληρονομιά της, γεγονός που μπορεί να διακρίνει κανείς όταν δηλώνει σταθερά πως δεν είναι Κινέζα και απαντάει ότι είναι πραγματικά μια Γιαπωνέζα. Επιθυμεί κάποια μέρα να επιστρέψει στις ρίζες της.

Όσον αφορά την προσωπικότητα της, η Γιούμι φαίνεται να προτιμά πάντα μαύρα ρούχα. Πιο συγκεκριμένα, το στυλ «american goth look», μαύρο πουλόβερ, μαύρο παντελόνι, και μαύρες μπότες. Φοράει ρούχα που εμπνέουν ψυχρότητα από απόσταση με την πρώτη ματιά. Μάλλον απότομη και συχνά με σαρκαστικό χιούμορ, μπορεί να φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα σκληρό και ειρωνικό άτομο. Αλλά διατηρεί αυτή η εμφάνιση μόνο για να κρύψει τη γενναιόδωρη και ευαίσθητη εσωτερική της φύση, γιατί πίσω από αυτή τη μάσκα κρύβεται μια κοπέλα γεμάτη με ζεστασιά και με ανθρώπινες αρετές, όπως ευγένεια, προθυμία, λεπτότητα και την ειλικρίνεια. Η Γιούμι φαίνεται να προτίμα την καλή γνωριμία με άλλους ανθρώπους πριν το άνοιγμα της προς αυτούς, αλλά όταν αποκτήσει εμπιστοσύνη, εμφανίζει μια απεριόριστη πίστη προς τους ανθρώπους που συμπαθά. Είναι πολύ καλή στον αθλητισμό, πολύ έξυπνη (όπως φαίνεται από τις απαντήσεις της σε δύσκολες καταστάσεις), εκατό τοις εκατό φυσική και είναι πολύ δημοφιλής, αν και φαίνεται να αγνοεί αυτό. Επίσης διαφέρει από τα κορίτσια της ηλικίας της, μάλλον προτιμά την παρέα των αγοριών. Το μόνο κορίτσι που φαίνεται να είναι κοντά είναι η Αελίτα. Η Γιούμι είναι επίσης μια πολύ καλή μαθήτρια, η οποία υπερέχει ιδιαίτερα στα λογοτεχνικά θέματα. Θεωρείται να έχει μεγάλο σχολικό δυναμικό, που έχει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των καθηγητών της, την οποία μπορεί να διακρίνει κανείς σε όλη τη σειρά.

Οντ Ντέλλα Ρόμπια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οντ Ντέλλα Ρόμπια είναι, πάνω απ 'όλα, ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας, εξαιρετικά απλός, φέρνοντας μερικά κομμάτια από την τρέλα του. Δείχνει σαφώς πλήρη αδιαφορία λόγο του βλέμματος του, το οποίο είναι μια αντανάκλαση της προσωπικότητάς του. Πάντα ντυμένος με ροζ ή μωβ, ξανθά μαλλιά, πάντα στο μπροστινό μέρος των μαλλιών του μια φλόγα μοβ και χτενισμένα σε ένα σημείο και ατομικιστικά ρούχα που τονίζουν το χαρμόσυνο και άτακτο πρόσωπο που τα φοράει.

Πάντα με καλό χιούμορ ανεξάρτητα από τις συνθήκες, πάντα σε αναζήτηση μιας νέας φάρσας για να παίξει με το κοινό του, ή ένα καλό αστείο για να χρησιμοποιήσει, σε συνδυασμό με το μικρό του ανάστημα του. Από τη φύση δεν είναι πάντα πολύ ευαίσθητος, μπορεί μερικές φορές να γίνει ενοχλητικός και να σπάει τα νευρά των άλλων, ειδικά στην περίπτωση της εχθρού του Σίσσυ, που είναι συχνά ο στόχος των αστείων του. Πολύ εκκεντρικός, πάντα με εκπλήξεις για τους φίλους του με την στάση του και την ευαίσθητη πλευρά του, που τους εκπλήσσει συχνά, αλλά μερικές φορές τους τρομάζει πάρα πολύ.

Είναι 12 ετών, φοιτά στη όγδοη τάξη (πρώτη γυμνασίου) μαζί με τους φίλους του, δεν συμπεριφέρεται ιδιαίτερα με ωριμότητα, συχνά συμπεριφέρεται παιδιάστικα. Η ζωή δεν φαίνεται για αυτόν περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι, το οποίο εξηγεί επίσης τις μαθησιακές δυσκολίες του. Το να παράγει πάντα την κατάλληλη συμπεριφορά, είτε στην καθημερινή ζωή είτε στην τάξη, είναι δύσκολο για αυτόν, ιδιαίτερα όταν διασκεδάζει τον εαυτό του την ίδια στιγμή. Ευτυχώς γι 'αυτόν, μπορεί να υπολογίζει στους φίλους του για να κρατηθεί σε καλό σχολικό επίπεδο.

Ούλριχ Στέρν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ούλριχ Στέρν είναι ένας χαρακτήρας της ομάδας Λυόκο από τη γαλλική τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων Κώδικας Λυόκο. Ρομαντικό ενδιαφέρον αγάπης του είναι η Γιούμι, την οποία ερωτεύεται κατά τη διάρκεια της σειράς και συχνά βρίσκει τον εαυτό του να ασχολείται με τα ρομαντικά συναισθήματα του για εκείνη.

Ο Ούλριχ είναι το ψηλότερο μέλος της ομάδας, με ατημέλητη εμφάνιση, σκούρα καστανά μαλλιά και σκούρα μάτια. Ο Ούλριχ φοράει μια μπλούζα με ένα πουκάμισο πάνω από την κορυφή και παντελόνι, όλα σε αποχρώσεις του πράσινου. Στο Λυόκο, η μορφή είναι παρόμοια με εκείνη ενός σαμουράι, με Oni σχεδιασμένο στην πλάτη του και ένα μονό σπαθί επενδυμένο στο αριστερό ισχίο του.

Ο Ούλριχ ζει στην Ακαδημία Κάντικ και μοιράζεται ένα δωμάτιο με τον Οντ και το σκύλο του, Κίουι. Αν και είναι αρκετά δημοφιλές άτομο, έχει λίγους φίλους και επιπλέον είναι το αντικείμενο του πόθου για πολλά κορίτσια στο σχολείο - κυρίως για την εμφάνισή του, την αθλητική ικανότητα του και τη δελεαστική προσωπικότητα του. Η πιο αξιοσημείωτη είναι η Σίσσυ Ντέλμας, ο οποίος έχει ισχυρή αγάπη για τον Ούλριχ και είναι η πιο επίμονη από τις θαυμάστριες του, που συχνά προκαλεί προβλήματα σε αυτόν και στους υπόλοιπους της ομάδας. Τα έντονα συναισθήματα του για την Γιούμι, ωστόσο, τον κρατούν μακριά από οποιαδήποτε άλλη κοπάλα. Στις Λυόκο, ο Ούλριχ είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός πολεμιστής και είναι συχνά γνωστό ότι είναι ο καλύτερος μαχητής μεταξύ της ομάδας. Με το σπαθί του μπορεί να καταστρέψει κάθε τέρας.

Ο Ούλριχ εξασκεί Pencak Silat (ένας Ινδονήσιο στυλ μάχης που επιτρέπει να χτυπήσει κάθε αντίπαλο), το οποίο γίνεται ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον ίδιο, όταν αντιμετωπίζει τις επιθέσεις της ΖΑΝΑ’Σ, τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στο Λυόκο. Ωστόσο, ο ίδιος εκπαιδεύεται σκληρά σε όλα τα αθλήματα. Είναι, ίσως, ο πιο επικίνδυνος της ομάδα και στους δύο κόσμους και ούτε ένας μαθητής, ακόμη και ο ισχυρότερος, δεν τολμάει να του επιτεθεί.

Ο Ούλριχ είναι ο εσωστρεφής της ομάδας. Δεν λέει πολλά για την προσωπική του ζωή και υπεκφεύγει όταν κάποιος τον ρωτάει για τον εαυτό του ή την οικογένειά του. Φαίνεται να έχει προβλήματα με άνοιγμα στους άλλους ανθρώπους και κρύβει τα συναισθήματά του, προκειμένου να τα χρησιμοποιεί όλο και πιο εκρηκτικά σε δράση. Κάθε φορά που κάποιος είναι σε κίνδυνο, τα συναισθήματά του, τείνουν να έρθουν στην επιφάνεια πολύ γρήγορα. Το πρώτο παράδειγμα είναι στο επεισόδιο «Δολοφονική μουσική», όταν ο Οντ αποστέλλεται στο νοσοκομείο και αργότερα σε κώμα και ο Ούλριχ κατηγορεί τον εαυτό του επειδή δεν ήταν εκεί όταν ο Οντ τον είχε ανάγκη. Αν και εξωτερικά, ο Ούλριχ φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρός συναισθηματικά, ασχολείται με κρυμμένα θέματα που λίγοι μπορούσαν να καταλάβουν. Μια αιτία για αυτό είναι οι γονείς του, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να είναι ευχαριστημένοι με αυτόν και έχουν υψηλές προσδοκίες από τον γιο τους. Στο «Ζώνη βαρύτητα μηδέν», ο Τζέρεμι επιτιμά τον Ούλριχ επειδή πήγε στο παιχνίδι ποδοσφαίρου αντί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ΖΑΝΑ, αλλά ο Ούλριχ δεν αντεπιτίθεται. Μονά εξηγεί το σκεπτικό του, αφού αφήνει το δωμάτιο γιατί δεν θέλει να απογοητεύσει τους γονείς του, ιδιαίτερα τον τελειομανή πατέρα του, ο οποίος είναι επιχειρηματίας. Ένα σαφές παράδειγμα της κακής σχολική τους επίδοσης ποιότητας του είναι όταν λαμβάνει ένα Δ- σε μια διαγώνισμα επιστήμης και ένα Ε+ σε ένα άλλο επεισόδιο παρά το γεγονός ότι έκανε ειλικρινείς προσπάθειες να πάρει ένα καλό βαθμό.

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν συνολικά πέντε σεζόν της σειράς. Υπάρχουν 97 επεισόδια του Κώδικα Λυόκο (95 και το πειραματικό επεισόδιο με δύο μέρη) και 26 επεισόδια του «Κώδικας Λυόκο: Η εξέλιξη», δηλαδή συνολικά 121 επεισόδια.

Ιστορία προβολής στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έκανε ντεμπούτο στην Ελλάδα από το Alter Kids, το παιδικό πρόγραμμα του ALTER του 2007 με τις φωνές των Αίγλη Κοντονίκου, Άντρια Ράπτη, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Βούλα Κώστα, Στέλλα Μπονάτσου και Φώτης Πετρίδης. Η σειρά επαναπροβλήθηκε το 2013 από το Mini Mega, το παιδικό πρόγραμμα του Mega Channel, με τις φωνές των Φοίβος Ριμένας, Γιώργος Σκουφής, Κλεοπάτρα Μάρκου, Λίλα Μουτσοπούλου, ενώ επιστρέφει ο Φώτης Πετρίδης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]