Κύρου Παιδεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κύρου Παιδεία
Xenophōntos Kyrou paideias biblia oktō.png
τίτλος έκδοσης του 1773
Συγγραφέας Ξενοφών
Είδος Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία
Γλώσσα Ελληνικά
Πρώτη έκδοση 4ος αιώνας π.Χ.
Σελίδες οκτώ βιβλία

Το Κύρου Παιδεία είναι σπουδαίο σύγγραμμα της αρχαιότητας που συνέγραψε ο Αθηναίος ιστορικός Ξενοφών. Αποτελείται από οκτώ βιβλία στα οποία περιγράφει τον βίο και τα κατορθώματα του Πέρση Βασιλέως Κύρου Β΄ του επονομαζόμενου Μέγα.[1] Στο σύγγραμμα αυτό, ο Ξενοφών, πέρα από την ανατροφή του Κύρου, εξετάζει και ολόκληρη τη ζωή του καθώς και τον τρόπο της διοίκησης και την οργάνωση που εφάρμοσε στην αχανή αυτοκρατορία του, που για την τότε εποχή δίκαια και αποκλήθηκε Μέγας Ηγεμόνας.

Δομή και περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εισαγωγή του έργου,[2] ο συγγραφέας τονίζει πως είναι δύσκολη η διοίκηση ανθρώπων, γιατί κανείς δεν δέχεται εύκολα να κυβερνάται από άλλους και να υποτάσσεται, αλλά ο Πέρσης μονάρχης κατόρθωσε να διοικήσει πολλές πόλεις και έθνη, και αυτό δείχνει πως το «άρχειν» δεν είναι αδύνατον όταν κάποιος γνωρίζει να το κάνει με σύνεση. Στη συνέχεια περιγράφει λεπτομερώς τις νικηφόρες εκστρατείες του Κύρου, από νεότατη ηλικία πρώτα στο πλευρό του Κυαξάρη βασιλιά των Μήδων εναντίον των Ασσυρίων, του Κροίσου της Λυδίας και των συνασπισμένων συμμάχων του, των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων κλπ. Στη συνέχεια αναφέρει την ανάληψη από τον Κύρο του θρόνου των Περσών από τον πατέρα του Κύρου, Καμβύση Α΄ και των Μήδων από τον Κυαξάρη, (που δεν είχε απογόνους) και εκθειάζει τη διοικητική οργάνωση που εισήγαγε, με τον τρόπο είσπραξης των φόρων και την ίδρυση των σατραπειών.

Ο τύπος του ιδανικού στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ξενοφών ήθελε τόσο πολύ να περιγράψει τον τύπο που ήταν κατά τη γνώμη του το ιδανικό τού στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη, ώστε δεν έμεινε πιστός στην ιστορική ύλη και ακρίβεια, αλλά την αλλοίωσε για να εξυπηρετήσει τον σκοπό του. Ενώ, λόγου χάρη, ο Κύρος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο σκοτώθηκε πολεμώντας του Μασσαγέτες - ή τους Δερβίκους, σύμφωνα με τον Κτησία ο Ξενοφών τον περιγράφει στο έργο του να πεθαίνει ήρεμα στο κρεβάτι του, αφού πρώτα εκπληρώνει τα καθήκοντά του προς τους θεούς και δίνει τις τελευταίες παραγγελίες στα παιδιά του.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ. 11ος, σελ. 808.
  2. Κύρου Παιδεία Α΄
  3. Κύρου Παιδεία Η΄ 50 κ.ε.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rapp, Hans, «Η έννοια της δικαιοσύνης στην Κύρου παιδεία», Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση 4 (1987), 146-155.
  • Κύρου Παιδεία, εκδ. ΖΗΤΡΟΣ, 2008 ISBN 978-960-463-004-2

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Wikisource logo
Στη Βικιθήκη υπάρχει υλικό που έχει σχέση με το θέμα: