Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1982-83

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1982-83[1] ήταν η δέκατη έβδομη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Στον Τελικό της, που διεξήχθη στη Μαγιόρκα (Palma de Mallorca), όπως και έξι χρόνια πριν, αναμετρήθηκαν η ιταλική Σκαβολίνι του Πέζαρο (Scavolini Pesaro) με την "ASVEL Villeurbanne", την τρίτη γαλλική ομάδα που έφθανε τόσο ψηλά στα χρονικά, μετά τις Βισί (που ήταν φιναλίστ στο διπλό Τελικό του 1970) και ΑΣΠΟ Τουρ (το 1976 στο Τορίνο).

Στα ημιτελικά είχαν περάσει η ολλανδική Ντεν Μπος EBBC και η Ολίμπια Λουμπλιάνας της σημερινής Σλοβενίας, που τότε ανήκε στην ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Στους δυο προημιτελικούς ομίλους, τη "μάχη" έχασαν η Ίντερ Μπρατισλάβας της σημερινής Σλοβακίας, η ουγγρική MAFC, η Μπαρτσελόνα και η Χαποέλ Ραμάτ Γκαν από το Ισραήλ.

Διαδικασία διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διοργάνωση πήραν μέρος μόλις 19 ομάδες, τέσσερις λιγότερες από ότι την προηγούμενη περίοδο. Παίχθηκε μια προκριματική φάση και στη συνέχεια μια φάση των 12 (6 ζεύγη), από όπου με την προσθήκη των Μπαρτσελόνα και Ολίμπια, προέκυψαν οι 8 ομάδες των προημιτελικών. Οι νικήτριες των δυο ημιτελικών (όπου οι πρώτοι των ομίλων έπαιξαν τη ρεβάνς στις έδρες τους) αποτέλεσαν το ζευγάρι του (απλού) Τελικού αγώνα.

1ος γύρος (Προκριματική φάση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγιναν πέντε διπλές αναμετρήσεις που οδήγησαν εκτός της συνέχειας τις εκπροσώπους της Φινλανδίας (Πάντεριτ Χέλσινκι), της Κύπρου (ΑΕ Λεμεσσού), της Τουρκίας (Μπεσίκτας Ιστάνμπουλ), του Λουξεμβούργου (Έτσελα Έτελμπρυκ) και της Αιγύπτου (Αλ Ζαμαλέκ Κάιρο).

2ος γύρος (Φάση των 12)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ, το παιχνίδι έχασαν έξι ακόμη σύλλογοι: Η Κλοστερνόιμπουργκ της Αυστρίας, η ελβετική Βιγκανέλλο Λουγκάνο Βακάλλο, η σοβιετική Στρόιτελ Κίεβο της σημερινής Ουκρανίας, ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, η αγγλική Σαουθάμπτον και η Σόλνα Βίκινγκς" από τη Σουηδία.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μεγάλο Τελικό η Σκαβολίνι αφού προηγήθηκε με 52-50 στο ημίχρονο, υπερίσχυσε άνετα της Βιλερμπάν με 111-99.

Οι συνθέσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]