Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών 1976-77

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων Ευρώπης καλαθοσφαίρισης ανδρών της περιόδου 1976-77[1] ήταν η ενδέκατη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση αυτού του θεσμού. Στον Τελικό της, που διεξήχθη στην ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη τότε Μαγιόρκα της Ισπανίας, συναντήθηκαν η Φορστ Καντού (4η στα χρονικά ιταλική ομάδα που έφτανε στον Τελικό'), με τη Ραντνίτσκι Μπεόγκραντ, 3η διαφορετική ομάδα από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στα ημιτελικά η Καντού απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου Τσιντσάνο Μιλάνο (που είχε ξεκινήσει τους αγώνες της από το δεύτερο γύρο) και οι σέρβοι εκτόπισαν τους ισπανούς της Ζοβεντούτ Schweppes.

Διαδικασία διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διοργάνωση πήραν μέρος 25 ομάδες, πέντε περισσότερες από ότι την προηγούμενη περίοδο. Παίχθηκε μια προκριματική φάση με έντεκα ζευγάρια (σε διπλές αναμετρήσεις) και στη συνέχεια μια φάση των 12 (6 ζεύγη), ακολούθως ο προημιτελικός γύρος δύο ομίλων των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Από τη φάση αυτή πέρασαν οι δυο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ και οδηγήθηκαν με το σύστημα "χιαστί", στα ημιτελικά (διπλών συναντήσεων, με πλεονέκτημα έδρας στη ρεβάνς). Οι νικήτριες των δυο ημιτελικών αποτέλεσαν το ζευγάρι του (απλού) Τελικού αγώνα.

1ος γύρος (Προκριματική φάση)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έγιναν έντεκα διπλές αναμετρήσεις που οδήγησαν εκτός της συνέχειας τις εκπροσώπους του Ισραήλ (Χαποέλ Γκιβάτ Γιαγκούρ), της Ελβετίας (Ολίμπικ Φρίμπουργκ), της Αγγλίας (London YMCA), της Ελλάδας (ΑΕΚ ), της Ολλανδίας (Φλαμίνγκος Χάαρλεμ), της Βουλγαρίας (Τσερνομόρετς Μπουργκάς), της Αλβανίας (Παρτιζάνι Τιράνων), της Γερμανίας (Βόλφενμπυτελ MTV), της Νορβηγίας (Ντιάρντβικ UMFN), του Λουξεμβούργου (Έτσελα Έτελμπρυγκ) και της Αιγύπτου (Αλ Ζαμαλέκ Κάιρο).

2ος γύρος (Φάση των 12)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ, το παιχνίδι έχασαν ακόμη έξι σύλλογοι: Η Βιμπρζέζε Γκντανσκ (Πολωνία), η Κόρτραϊλ BC (Kortrijl) (Βέλγιο), η Boroughmuir Εδιμβούργο (Σκοτία), η Μπεσίκτας Ιστάνμπουλ, η Βιένα Τρεντ (Αυστρία) και η σουηδική Χέγκσμπο Γκέτεμποργκ.

Προημιτελική φάση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την πόρτα της εξόδου από τη διοργάνωση "είδαν" η Στεάουα Βουκουρεστίου, η Σλάβια Πράγας, η Σπαρτάκ Λένινγκραντ και η γαλλική ASVEL Βιλερμπάν.

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καντού του κόουτς Αρνάλντo Ταουριζάνο επικράτησε, έπειτα από συναρπαστικό αγώνα, με μισό καλάθι της αντιπάλου της (87-86)[2]. Για τους Iταλούς (που τότε ξεκινούσαν μια αξιοσημείωτη δυναστεία στο θεσμό) είχαν αγωνισθεί οι αμερικανοί Μπομπ Λίνχαρτ και Χάρτθορν Ουίνγκο και οι Πιερλουίτζι Μαρτσοράτι, Ρεκαλκάτι, Κορτινόβις, Ντέλα Φιόρι, Κατίνι, Ναταλίνι, Τομπολάτο, Μενεγκέλ, Νεγκροκούσα, Καπελέτι, Καραπάκι, Πρετσάτι. Το Βελιγράδι έπαιξε με τους Βούτσινιτς, Ζούπανσιτς, Μπάνιανιν, Νταμιάνοβιτς, Ντράγκαν "Ντράγκι" Ίβκοβιτς, Στάνκοβιτς, Πρέλεβιτς, Τάσιτς, Γιάριτς και Μάροβιτς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]