Κύλιξ του Αρκεσίλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύλιξ του Αρκεσίλα
Ο Αρκεσίλαος επιβλέπει την συσκευασία και φόρτωση εμπορευμάτων
(εσωτερική άποψη της κύλικος)
ΟνομασίαΚύλιξ του Αρκεσίλα
ΔημιουργόςQ673466
Έτος δημιουργίας565-560 π.Χ.
ΕίδοςΚύλιξ
Πλάτος38
ΜουσείοCabinet des médailles
de la Bibliothèque nationale
de France, Παρίσι
Αριθμός καταλόγου189
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Η κύλιξ του Αρκεσίλα είναι αρχαίο ελληνικό αγγείο που εκτίθεται στο Παρίσι.[1] Πρόκειται για έργο του Σπαρτιάτη αγγειογράφου Αρκεσίλα. Βρέθηκε στο Βούλτσι της Ιταλίας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό της κύλικος είναι διακοσμημένο με παράσταση κάποιων εργασιών. Παριστάνεται ο βασιλιάς της Κυρήνης Αρκεσίλαος Β' καθισμένος στη σκηνή του. Κρατάει ράβδο στο χέρι, ενώ φοράει αφρικάνικο καπέλο και επιτηρεί τους εργάτες του που ζυγίζουν, πακετάρουν και φορτώνουν εμπορεύματα. Το όνομα του Αρκεσίλαου, καθώς και το είδος της εργασίας που εκτελούν οι επτά εργάτες υποδηλώνονται με επιγραφές. Παρουσιάζονται επίσης διάφορα ζώα που ζουν στην Αφρική.

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τα πρόσωπα και το είδος της εργασίας που διενεργούν. Ως προς το εμπόρευμα μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για βαμβάκι, λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος των καλαθιών. Άλλοι πάλι υποθέτουν ότι πρόκειται για το φαρμακευτικό φυτό σίλφιον, το οποίο μονοπωλούσε η Κυρήνη, γι αυτό και ο ίδιος ο Αρκεσίλαος επιτηρεί τις εργασίες. Τα ζώα της Αφρικής υποδηλώνουν τον τόπο στον οποίο υποτίθεται ότι εξελίσσεται η σκηνή. [2]

Ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι μοναδική στην αρχαία τέχνη. Ο Αρκεσίλαος δεν συναντάται συχνά στην ζωγραφική. Επίσης, οι σκηνές εργασίας δεν είναι συνηθισμένο θέμα ζωγραφικής. Σημαντικό στοιχείο για την μελέτη της αρχαιότητας είναι η ζυγαριά που παριστάνεται τη στιγμή της χρήσης της. Επίσης τα αιγυπτιακά στοιχεία, το καπέλο και τα ζώα επιβεβαιώνουν τις στενές σχέσεις της Σπάρτης με τη Βόρειο Αφρική. Είναι έργο του 565-560 π.Χ. και αποδίδεται στον Αγγειογράφο του Αρκεσίλα, έναν από τους πέντε αξιολογότερους αγγειογράφους της Σπάρτης.[3]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • John Boardman: Early Greek Vase Painting. 11th to 6th Century BC. A Handbook. Thames and Hudson, London 1998 (World of Art), S. 185–188, ISBN 0-500-20309-1.
  • Thomas Mannack: Griechische Vasenmalerei. Eine Einführung. Theiss, Stuttgart 2002, S. 125–128, ISBN 3-8062-1743-2.
  • Barbara Patzek: Arkesilaos II.. Περιέχεται στο: Der Neue Pauly (DNP). Τόμος Β, Metzler, Stuttgart 1997, ISBN 3-476-01472-X, Sp. 5–6.
  • Matthias Steinhart: Arkesilas-Maler. Περιέχεται στο: Der Neue Pauly (DNP). Τόμος Β΄, Metzler, Stuttgart 1997, ISBN 3-476-01472-X, Sp. 8.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η Κύλιξ του Αρκεσίλα». Αρχαιολογία Online. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
  2. Zeus. «Το σίλφιον, το πρώτο είδος φυτού που εξαφάνισε ο άνθρωπος στην αρχαιότητα». Ανασκαφή. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
  3. «Αρκεσίλα(ο)ς Β' ο Χαλεπός (6ος αι. π.Χ.) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.». www.greekencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2022. 
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arkesilas-Schale της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).