Κόναν Δ΄ της Βρετάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Κόναν Δ΄ της Βρετάνης (11381171), ο επονομαζόμενος Νεότερος, ήταν δούκας της Βρετάνης (11561171). Γιος του Άλαν του Μελανού, 1ου κόμη του Ρίτσμοντ, και της Μπέρθας της Βρετάνης, δισέγγονος του Εύδη της Βρετάνης. Με τον θάνατο της μητέρας του Μπέρθας (1156) κληρονόμησε το δουκάτο, αλλά συΝαντσε αντιστάσεις από τον πατριό του Εύδη, που ήθελε να σφετεριστεί τον θρόνο, συμμαχώντας με τον Οέλ κόμη της Ναντς. Αλλά ο Οέλ εγκατέλειψε τον Εύδη αναγκασμένος να επιστρέψει στην Ναντ, όπου ο Γοδεφρείδος ΣΤ΄ του Ανζού είχε δημιουργήσει ταραχές, ο Κόναν Δ΄ κατάφερε να συλλάβει και να φυλακίσει τον Εύδη.

Το 1158 ο Γοδεφρείδος ΣΤ΄ του Ανζού πέθανε και ο Κόναν κυρίευσε την Ναντ. Ο αδελφός του Γοδεφρείδου βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Αγγλίας απάντησε με κατάληψη της κομητείας του Ρίτσμοντ. Τελικά ήρθε σε ειρηνική συνθήκη με τον Ερρίκο και παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Ερρίκου Μαργαρίτα (1160).

Ο Κόναν αντιμετώπισε πολλές επαναστάσεις και κατέφευγε ζητώντας την υποστήριξη του Ερρίκου Β΄. Σε μια από αυτές ο Ερρίκος απαίτησε τον γάμο της κόρης του Κόναν Κωνσταντίας με τον Γοδεφρείδο Πλανταγενέτη, πράγμα που έγινε.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Conan IV, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).