Κόμμα Προόδου (Νορβηγία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόμμα Προόδου
Fremskrittspartiet
ΗγέτηςΣιβ Γένσεν
Ίδρυση8 Απριλίου 1973
ΈδραKarl Johans gate 25, 0159 Όσλο, Νορβηγία
ΙδεολογίαΣυντηρητικός φιλελευθερισμός
Συντηρητισμός
Οικονομικός φιλελευθερισμός
Δεξιός λαϊκισμός
Πολιτικό φάσμαΔεξιά
Ιστότοπος
http://www.frp.no/
Πολιτικό σύστημα Νορβηγίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Προόδου (νορβ. Fremskrittspartiet ή Framskrittspartiet στα Μπόκμαλ, Framstegspartiet στα Νινόρσκ) είναι ένα Νορβηγικό κόμμα που χαρακτηρίζεται ως συντηρητικό φιλελεύθερο και κλασικό φιλελεύθερο, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως λαϊκίστικο και συντηρητικό[1]. Είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο Κοινοβούλιο της Νορβηγίας.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1973 από τον Άντερς Λάνγκε ως κόμμα κατά της φορολογίας, ενώ υποστηρίζει τα ατομικά δικαιώματα, καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της οικονομίας της αγοράς. Παρ'όλα αυτά, υποστηρίζει την αξιοποίηση του Ταμείου Συντάξεων της Κυβέρνησης της Νορβηγίας για επενδύσεις στις υποδομές. Επίσης, υποστηρίζει αυστηρότερο έλεγχο στην μετανάστευση και αυστηρότερα μέτρα πάνω στην ένταξη των μεταναστών. Ο Καρλ Ι. Χάγκεν, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του κόμματος την περίοδο 1978-2006 ήλεγχε σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογία και τις αρχές του κόμματος. Τωρινή αρχηγός του κόμματος είναι η Σιβ Γένσεν, η οποία ήταν και υποψήφια του κόμματος για την πρωθυπουργία της Νορβηγίας στις εκλογές του 2009.

Στις εκλογές του 1997, το κόμμα έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του νορβηγικού κοινοβουλίου, κάτι που συνεχίστηκε και στις εκλογές του 2005 και του 2009. Στο παρελθόν, τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου είχαν αρνηθεί να συνεργαστούν με το Κόμμα Προόδου στην κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια, όμως, το Συντηρητικό Κόμμα είχε εκφράσει την πρόθεσή του για πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων. Μετά τις εκλογές του 2013, το κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση της Έρνα Σόλμπεργκ.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Κοινοβούλιο της Νορβηγίας
21 / 169
Συμβούλια επαρχιών
96 / 728
Δημοτικά συμβούλια
1.143 / 10.781
Κοινοβούλιο των Σάμι
2 / 39

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]