Κόμμα Πειρατών Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας
Pirate Party Greece logo.png
Ηγέτης 7μελής επιτροπή
Ιδρύθηκε 14 Ιανουαρίου 2012
Αρχηγείο Βασιλικής 6 & Λιμπόνα (1ος όροφος), Αθήνα, 10560
Ιδεολογία ειδικού σκοπού με 3 βασικές αρχές: ιδιωτικότητα(1) και μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright(2) και τις πατέντες(3)
Διεθνής προσχώρηση Πειρατική Διεθνής
Κοινοβούλιο
0 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 22
Περιφέρειες
0 / 725
Δήμοι
0 / 12.978
Ιστοσελίδα
http://www.pirateparty.gr/
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα. Είναι μέλος της "Πειρατικής Διεθνούς" από το Μάιο του 2012.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα των πειρατών στην Ελλάδα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 εντατικά τις συζητήσεις και την προετοιμασία της για την ίδρυση του κόμματος, η οποία έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2012 μετά από 5 μήνες προετοιμασίας από το ιδρυτικό μέλος Γεώγιο Μαριόττι - Giorgio Mariotti [1][2] [3].

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας αναγνωρίστηκε επισήμως ως πολιτικό κόμμα από τον Άρειο Πάγο την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012[4], ενώ εκείνη την εποχή αριθμούσε 480 εγγεγραμμένα μέλη[5]. Το πρώτο Συνέδριο του Κόμματος έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2012[6].

Το δεύτερο συνέδριο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013[7]. Αυτή την στιγμή, όπως φαίνεται και στην επίσημη πλατφόρμα αποφάσεων του κόμματος [8], το κόμμα αριθμεί περίπου 20-25 οικονομικώς ενήμερα μέλη.

Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως προκύπτει από το καταστατικό[9] του κόμματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο δεύτερο συνέδριο, το κόμμα υποστηρίζει:

Το κόμμα λειτουργεί με βάση τις αρχές της Δημοκρατίας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Γ.Σ. του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και τις διατάξεις του Καταστατικού του. Το κόμμα δεν τοποθετείται στον ξεπερασμένο πολιτικό άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά. Το κόμμα αποδέχεται τη Διακήρυξη της Uppsala (Διακήρυξη των Ευρωπαϊκών Κομμάτων Πειρατών, Ιούλιος 2008) και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα οργάνωσης της ψηφιακής ζωής της κοινωνίας μας, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα στον 21ο αιώνα.

Στο καταστατικό του, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος υποστηρίζει ότι τα μέλη του αγωνίζονται για να προωθήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο:

 • Τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων στην λήψη αποφάσεων με φυσική παρουσία ή με ψηφιακά μέσα κατά περίπτωση, σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 • Την προώθηση της Διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
 • Τον σεβασμό του ιδιωτικού απορρήτου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, το απόρρητο όλων των επικοινωνιών και την πλήρη ελευθερία του λόγου.
 • Την αποτροπή κάθε είδους Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο ή αλλού.
 • Την τροποποίηση της νομοθεσίας περί Πνευματικών Δικαιωμάτων, με δραστικό περιορισμό του μονοπωλίου εμπορικής εκμετάλλευσης, ώστε το κοπιράιτ να περιορίζεται μέσα στα όρια μιας γενιάς. Τον σαφή περιορισμό του κοπιράιτ μόνο σε εμπορικές πράξεις, με συνέπεια την ελεύθερη και νόμιμη αντιγραφή και αναπαραγωγή υλικού για μη κερδοσκοπικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς. Την προώθηση του διαμοιρασμού αρχείων και των σχετικών τεχνολογιών. Την κατάργηση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), καθώς και των όρων χρήσης συμβολαίων που αποσκοπούν στον περιορισμό των νομικών δικαιωμάτων των καταναλωτών.
 • Την τροποποίηση της Νομοθεσίας για τις πατέντες, σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ώστε να υπάρξει μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Την απαγόρευση πατεντών σε λογισμικό και ζωντανούς οργανισμούς, σπόρους ή γονίδια. Οι πατέντες για την Υγεία και τα φάρμακα θα πρέπει να απελευθερώνονται στον ελάχιστο χρόνο.
 • Η Δημόσια Υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το ύψιστο αγαθό για τους πολίτες ενός κράτους και τους επισκέπτες του.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά και Διεθνή κόμματα (Pirate Parties) και αποτελεί Τακτικό Μέλος της πολιτικής ομάδας “Pirate Parties International”, συμμετέχοντας ενεργά στα όργανα της ομάδας και τη διαμόρφωση των αποφάσεων τους. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συνεργάζεται επίσης με τα κινήματα που ασπάζονται και υπηρετούν τις βασικές του αξίες.

Στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος, διαγράφηκαν οι αρχές της προστασίας του Περιβάλλοντος & της Βιοποικιλότητας καθώς και της Άμεσης Δημοκρατίας[10].

Εσωτερική Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμμα έχει πρόεδρο που εναλλάσσεται κάθε 4 μήνες, μεταξύ των μελών της μιας επταμελούς διοικούσας επιτροπής που εκπροσωπεί και συντονίζει το κόμμα.[11] Άλλο όργανο στο Κόμμα Πειρατών είναι το Σώμα των Μελών [12], που απαρτίζεται από όλα τα μέλη του κόμματος. Τα οικονομικώς ενήμερα μέλη του κόμματος λαμβάνουν αποφάσεις και δεσμεύονται στις αποφάσεις τους από το καταστατικό. Το Σώμα των Μελών λαμβάνει αποφάσεις χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη πλατφόρμα ψηφοφορίας ελεύθερου λογισμικού, το Liquid Feedback[13]. Υπάρχει επίσης και μια πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας για την επίλυση εσωτερικών διαφορών. Οι εκλογές για τις επιτροπές γίνονται ανά δύο χρόνια στο τακτικό ετήσιο Συνέδριο του κόμματος.

Το κόμμα διαθέτει ανοικτό φόρουμ για τα μέλη του[14].

Συμβάντα στο κόμμα - Κριτική - Εσωτερικοί τριγμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια κύρια διαφωνία έλαβε χώρα στους κόλπους του κόμματος, μεταξύ αυτών που επιθυμούσαν ένα κόμμα με θέσεις που απορρέουν από την ευρύτερη κοινωνία και πολιτική στη βάση των πειρατικών αρχών, και εκείνων που επιθυμούσαν το κόμμα να είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε τρεις μόνο συγκεκριμένες πειρατικές αρχές (προστασία της ιδιωτικής ζωής, μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το copyright, αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις πατέντες) και δήλωναν ότι έχουν σκοπό να διαγράψουν τις υπόλοιπες αρχές από το καταστατικό[15].

Ένα σημείο τριβής αποτελεί επίσης και η κατά περίπτωση συμμετοχική οργάνωση και λειτουργία του κόμματος, που ορίζεται από μια οργανωτική επιτροπή και ανάλογα με το προς απόφαση θέμα. Έτσι η οργανωτική επιτροπή θεμάτων που είναι για να αποφασιστούν, διατηρεί την εξουσία να επιλέξει, ανάλογα με το τύπο απόφασης και την μέθοδο της αρεσκείας της. Δηλαδή η επιτροπή αποφασίζει είτε η απόφαση να παρθεί με υποχρεωτική ζωντανή παρουσία όσων μελών καταφέρουν να παρευρεθούν (χωρίς να ορίζεται ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής επί του σώματος των μελών) είτε εναλλακτικά η απόφαση να παρθεί με ψηφιακές διαδικτυακές ψηφοφορίες που όμως διαρκούν όσο χρόνο αποφασίσει η επιτροπή, ακόμα και ελάχιστο (στις ψηφιακές ψηφοφορίες ομοίως αποφεύγεται να οριστεί ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής μελών). Γενικά το να υπερασπιστεί κάποιος το δικαίωμα στις αποφάσεις όσων δεν μπορούν να είναι φυσικά ή ψηφιακά παρόντες την χρονική περίοδο που αποφασίζει η επιτροπή, χλευάζεται και λοιδορείται από τον πυρήνα του σουηδικού λόμπυ. [16]

Τεκμηριωμένο παράδειγμα της "κατά περίπτωσης συμμετοχικής οργάνωσης και λειτουργίας" βλέπουμε στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος. Τα λιγοστά άτομα-σύνεδροι που συνολικά συμμετείχαν σε αυτό, αποφάσισαν με αυτή την αρχή της "κατά περίπτωση λήψης αποφάσεων" να θέσουν θέμα φυσικής παρουσίας, και έτσι κατάφεραν να διαγράψουν τις αρχές της προστασίας του Περιβάλλοντος και της Βιοποικιλότητας, καθώς και της Άμεσης Δημοκρατίας. Παρόλο που η τελευταία είχε κατατεθεί στον Άρειο πάγο με υπογραφές 200 ιδρυτικών μελών του κόμματος και ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία στο πρώτο συνέδριο.

Αμέσως μετά την κατάργηση της αρχής της Αμεσης Δημοκρατίας στο κόμμα, στον οδηγό των νέων μελών προστέθηκε η επεξήγηση ότι μόνο όσοι πληρώνουν την συνδρομή τους διασφαλίζουν την δυνατότητα συμμετοχής τους σε ψηφοφορίες και αποφάσεις.[17][18] Συνδέθηκε έτσι άμεσα το δικαίωμα ψήφου με την οικονομική κατάσταση του κάθε ψηφοφόρου, κάτι που αποτελεί πολιτική θέση, καθώς και ξεκάθαρη εκτροπή οποιουδήποτε Δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε π.χ. στις εθνικές εκλογές, αυτό θα σήμαινε ότι όποιος έχει χρέη ή όποιος δεν είναι φορολογικά ενήμερος, χάνει το δικαίωμα να ψηφίζει.

H έντονη κριτική τόσο από τα μέλη όσο και από ψηφοφόρους του κόμματος οδήγησε επίσης αυτούς που υποστηρίζουν τις τρεις αρχές να μετατρέψουν το φόρουμ των πειρατών, από ανοικτό στην δημόσια συζήτηση [19], σε ένα φόρουμ όπου ο κύριος όγκος της θεματολογίας και της συζήτησης διεξάγεται αυτή την στιγμή ανάμεσα στα 18 εναπομείναντα [20] οικονομικώς ενήμερα μέλη του κόμματος. Εξαιτίας αυτής της αθρόας αποχώρησης μελών από το κόμμα και το φόρουμ, τον τελευταίο καιρό κάποια μέλη του σουηδικού λόμπυ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειώσουν κάπως την λογοκρισία, και να επιτρέψουν ξανά σε κάποια περιορισμένα κομμάτια του φόρουμ τον ελεύθερο δημόσιο διάλογο [21]

Σε γενικές γραμμές, και παρά τα όσα κατά καιρούς το κόμμα υποστηρίζει στις (μεταβαλλόμενες) αρχές του καταστατικού του, στελέχη του κόμματος που πρακτικά το διοικούν από δημιουργίας του, έχουν παραβίασει την ιδιωτικότητα άλλων μελών, ασκούν λογοκρισία και δεν επιτρέπουν την ελευθερία του λόγου, και γενικά τόσο με πράξεις όσο και με δημόσιες δηλώσεις τους στο φόρουμ, δείχνουν ξεκάθαρα ότι αντιτίθενται στην έννοια της δημοκρατίας (ακόμα περισσότερο της άμεσης) και συντάσσονται είτε με τον κοινοβουλευτισμό είτε και με τα δυτικοευρωπαικά μοναρχικά πολιτεύματα.

Εξαιτίας της έντονης λογοκρισίας, των μεθόδων αποκλεισμού και φίμωσης της αντίθετης γνώμης και την αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που εφαρμόζουν κατά κόρο οι υποστηρικτές των τριών αρχών [22][23], δημιουργείται συχνά μέσα στο κόμμα ισχυρότατη εσωκομματική τριβή που έχει γίνει μέχρι και δημόσια.[24]. Ως αποτέλεσμα είχαμε την αποχώρηση αλλά και την διαγραφή[25] κάποιων μελών του κόμματος και την δημιουργία ενός νέου κόμματος πειρατών με έμφαση στην (άμεση) δημοκρατία [26], το οποίο αναμένεται να καταθέσει το καταστατικό του στο Άρειο Πάγο στις 10-15 Μαρτίου 2014.[27]. Στις 13 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε από μιά ομάδα από διαγραφέντες και αποχωρήσαντες πειρατές (υποστηρικτές της άμεσης δημοκρατίας) η συνεργασία τους με τους προγραμματιστές του λογισμικού loomio και η δημιουργία ενός ιστοτόπου[28] όπου φιλοδοξεί να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο πείραμα πάνω στην ψηφιακή άμεση δημοκρατία. [29]

Εκλογικά Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελέσματα από 2012
Έτος Τύπος Εκλογών Ψήφοι  % Έδρες
2012
(α)
Βουλευτικές 32.484 0,51% 0[30]
2012
(β)
Βουλευτικές 14.170 0,23% 0[31]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Tagesspiegel: Piraten für Griechenland gesucht
 2. Tagesspiegel
 3. Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, αρχική σελίδα
 4. «Το Κόμμα των Πειρατών πήρε θέση στην πολιτική ζωή της Ελλάδας». http://www.eklogika.gr/news/7971. 
 5. «Επίσημη πρώτη στο πολιτικό σκηνικό για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος». in.gr. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231149739. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2012. 
 6. «Το 1ο συνέδριο Κόμματος Ελλήνων Πειρατών και η πρώτη εκλεγμένη Διοικούσα». http://www.eklogika.gr/news/11916. 
 7. «Το κόμμα των πειρατών έρχεται στη Θεσσαλονίκη». http://www.thesstoday.gr/politiki/29-policy/36105-Το-κόμμα-των-πειρατών-έρχεται-στη-Θεσσαλονίκη.html. 
 8. https://liquid.pirateparty.gr/lf/index/index.html?tab=timeline
 9. Καταστατικό Κόμματος Πειρατών Ελλάδας
 10. καταστατικό όπως προέκυψε στο πρώτο συνέδριο
 11. «Καταστατικό Κόμματος Πειρατών Ελλάδας». http://www.pirateparty.gr/katastatiko. 
 12. άρθρο 6 του καταστατικού
 13. Liquid Feedback του Κόμματος Πειρατών
 14. φόρουμ
 15. Επίσημος ιστοτόπος κατάθεσης προτάσεων καταστατικού για το συνέδριο
 16. Δηλώσεις μέλους της επιτροπής διαιτησίας του κόμματος
 17. Οδηγός νέων μελών του 2013 όπου αναφέρεται: "Για την ώρα η συνδρομή των 12 ευρώ το χρόνο δεν είναι υποχρεωτική. Δεν υπάρχει άλλη τυπική υποχρέωση για κανένα μέλος"
 18. Οδηγός νέων μελών μετά την κατάργηση της Άμεσης Δημοκρατίας, όπου μόνο όσοι πληρώνουν έχουν δικαίωμα ψήφου. Αναφέρεται:"Για την ώρα η συνδρομή των 12 ευρώ το χρόνο δεν είναι υποχρεωτική, όμως αυτή διασφαλίζει την δυνατότητα συμμετοχής στις ψηφοφορίες."
 19. http://web.archive.org/web/20121205131511/http://pirateparty.gr/forum/
 20. https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=146&t=5272&p=69130#p69130
 21. http://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?p=71922#p71922
 22. παράδειγμα λογοκρισίας και φίμωσης στο φόρουμ των πειρατών
 23. Λογοκρισία και διαγραφή ιδρυτικού μέλους με την μέθοδο του οστρακισμού, με ψηφοφορία διάρκειας μόνο 5 ημερών, κατόπιν συντονισμένων ενέργειών από το σουηδικό λόμπυ και με την ψήφο μόνο 37 μελών (στο σύνολο των 480). Στον σύνδεσμο βλέπουμε καταγεγραμμένες από την επιτροπή διαιτησίας και τις δηλώσεις του ιδρυτικού μέλους, δηλώσεις που έγιναν αιτία για την οριστική διαγραφή του από το κόμμα. Το κείμενο που αποτέλεσε αιτία διαγραφής είναι χαρακτηριστικό, και φανερώνει το πως ακριβώς αντιλαμβάνεται το σουηδικό λόμπυ την αρχή της "ελευθερίας του λόγου".
 24. «Βίντεο-Παραιτήθηκε από τους "Πειρατές"». enikos.gr. 13/02/2013. http://www.enikos.gr/politics/120419,Binteo-Paraith8hke_apo_toys_Peirates.html. Ανακτήθηκε στις 2 Απρ 2013. 
 25. https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.php?f=134&t=3785
 26. «Νέο κόμμα έφτιαξαν μέλη που αποχώρησαν από τους "Πειρατές" - ΔΕΙΤΕ τι καταγγέλλουν». thebest.gr. 02/05/2013. http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/195327. Ανακτήθηκε στις 9 Νοε 2013. 
 27. http://www.pirata.gr/2/post/2014/01/24.html
 28. http://www.ade.gr Ιστότοπος του πολιτικού σχηματισμού Άμεση Δημοκρατία Ελλάδος
 29. http://techpresident.com/news/wegov/24818/loomios-largest-project-yet Ανακοίνωση της ομάδας loomio
 30. Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2012, από το Υπουργείο Εσωτερικών, 27 Ιουλίου 2012.
 31. Αποτελέσματα Εθνικών Εκλογών 2012 από το Υπουργείο Εξωτερικών, 27 Ιουλίου 2012.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]