Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου
UK Independence Party
Plaid Annibyniaeth y Deyrnas Unedig
UKIP logo.png
Ηγέτης Νάιτζελ Φάρατζ
Ιδρύθηκε 1993
Έδρα Νιούτον Άμποτ, Ντέβον
Ιδεολογία Ευρωσκεπτικισμός
Δεξιός λαϊκισμός
Πολιτική θέση Δεξιά
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας
Ιστοσελίδα
http://www.ukip.org/
Πολιτικό σύστημα Ηνωμένου Βασιλείου
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (αγγλ. UK Independence Party, UKIP, ουαλ. Plaid Annibyniaeth y Deyrnas Unedig) είναι ένα ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κόμμα ιδρύθηκε πάνω στην ιδέα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει μετατραπεί σε κόμμα με πλήρες μανιφέστο.

Το κόμμα δεν έχει κερδίσει ποτέ έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ωστόσο τρεις βουλευτές στη Βουλή των Λόρδων, οι οποίοι αποσπάστηκαν από το Συντηρητικό κόμμα. Έχει κερδίσει, επίσης, 12 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από 13 που είχε κερδίσει στις Ευρωεκλογές του 2009.

Ο αρχηγός του κόμματος, Νάιτζελ Φάρατζ, επανεξελέγη ως πρόεδρος του κόμματος το 2010, ενώ είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος του κόμματος την περίοδο 2006-2009. Ο ίδιος είναι, επίσης, εκλεγμένος ευρωβουλευτής του κόμματος από το 1999 και ιδρυτικό μέλος του κόμματος αφού εγκατέλειψε το Συντηρητικό κόμμα το 1992 ύστερα από την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ από το τελευταίο.

Στις Ευρωεκλογές του 2009, το Κόμμα Ανεξαρτησίας κατέλαβε το 16,5% των ψήφων και 13 έδρες, καθιστώντας το ως το δεύτερο μεγαλύτερο βρετανικό κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πίσω από το Συντηρητικό κόμμα και μπροστά από το Εργατικό κόμμα, ισοφαρίζοντάς το σε αριθμό εδρών. Στις εκλογές του 2010, το κόμμα κέρδισε συνολικά το 3,1% των ψήφων, αυξημένο κατά 0,9% από τις εκλογές του 2005. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2011, το κόμμα κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την πλειοψηφία των εδρών σε δημοτικό συμβούλιο, στην πόλη Ράμσεϊ, καθώς και άλλους επτά στην Αγγλία και έναν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Έδρες σε κοινοβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινοβούλιο Έδρες
Βουλή των Κοινοτήτων
0 / 650
Βουλή των Λόρδων
3 / 724
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
24 / 73
Τοπική αυτοδιοίκηση
35 / 21.259Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα UK Independence Party της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).