Κωνσταντίν Κωνσταντίνωβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντίν Κωνσταντίνωβ

Ο Κωνσταντίν Ιβάνοβιτς Κωνσταντίνωβ (ρωσ. Константин Иванович Константинов) (1817 ή 1819 - 12 Ιανουαρίου 1871) υπήρξε ρώσος επιστήμονας στον τομέα της στρατιωτικής βαλλιστικής και πυραυλικής τεχνολογίας, της κατασκευής οργάνων καταμετρήσεως και Αντιστράτηγος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνωβ σπούδασε στην στρατιωτική σχολή του Μιχαιλόβσκογιε στην Αγία Πετρούπολη το 1836 και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα. Έγινε αρχηγός του Petersburg Rocketry Department (Петербургское ракетное заведение) το 1849, το 1861 ανέλαβε την εποπτεία της κατασκευής ενός εργοστασίου βαλλιστικών βλημάτων, όπου και στην συνέχεια έγινε διευθυντής του.

Εφευρέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κωνσταντίνωβ ανάπτυξε το 1844 μια μέθοδο υπολογισμού της ταχύτητας των βλημάτων σε οποιοδήποτε σημείο της τροχιάς τους. Κατασκεύασε τα πιο τελειοποιημένα βλήματα για την εποχή του (19ος αιώνας) εμβέλειας 4 με 5 χιλιομέτρων. Εκτός αυτού κατασκεύασε εξέδρες εκτόξευσης πυραύλων, και μηχανές κατασκευής βαλλιστικών βλημάτων. Έγραψε διάφορα επιστημονικά βιβλία περί βαλλιστικής, πολεμικών όπλων, πυροτεχνικής και αεροναυτικής.

Σχόλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς τιμή του, ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Konstantin Konstantinov της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).