Κωνσταντίνος Τζανακούλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Τζανακούλης
Δήμαρχος Λαρισαίων
Περίοδος
1998 – 2014
ΠροκάτοχοςΚαφφές Χριστόδουλος
ΔιάδοχοςΑπόστολος Καλογιάννης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1950, Λάρισα
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
ΕπάγγελμαΚαθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Κωνσταντίνος Τζανακούλης είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην δήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1950, τελείωσε το Α' Γυμνάσιο Αρρένων Λάρισας και στην συνέχεια πέτυχε την εισαγωγή του στο τμήμα Γεωπονίας της Γεωπονοδασολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση γράφτηκε στο Οικονομικό τμήμα της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) στο Agricultural Extension and Rural Development Department στο πανεπιστήμιο Reading της Αγγλίας και διδακτορικό στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε θέματα κοινωνικής δημογραφίας (πληθυσμιακή ερήμωση των ορεινών περιοχών της Ελλάδος).

Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο του Delf της Ολλανδίας καθώς και στο Michigan State University των ΗΠΑ από το οποίο εκλήθη ως υπότροφος ερευνητής (Research Scholar), όπου του εζητήθη να παραμείνει για να κάνει post doc και του προσφέρθηκε η θέση του αναπληρωτή καθηγητή. Έχει μεγάλο επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε θέματα κοινωνικής δημογραφίας και διάδοσης νέων ποικιλιών σιτηρών συνεργασθείς με το περίφημο CIMMYT (διεθνές κέντρο σίτου και καλαμποκιού).

Υπηρέτησε στον στρατό ως Ανθυπίλαρχος Τεθωρακισμένων.

Το 1979 μετά από εξέταση τυπικών και ουσιαστικών προσόντων κατέλαβε την θέση του καθηγητή Αγροτικής Κοινωνιολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στην Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας μεταξύ 16 συνυποψηφίων όπου δίδαξε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998. Από τον Ιανουάριο του 1999 έως και σήμερα είναι Δήμαρχος στο Δήμο Λαρισαίων εκλεγμένος για 4 συνεχείς θητείες ενώ πριν από την ενασχόληση του με τον Α' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 1994, είχε εκλεγεί νομαρχιακός σύμβουλος (1995-1998).

Από το 1990 έως το 1995 ήταν πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας (2 θητείες) ενώ ήταν και για 3 θητείες μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Ελλάδος. Από το 1999 έως το 2010 (3 θητείες) ήταν πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας.

Από το 1999 έως σήμερα εκλέγεται συνεχώς στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (πρώην ΚΕΔΚΕ) (4 θητείες) όπου ήταν Αντιπρόεδρος στην περίοδο 2007-20010 ενώ από το 2011 είναι επικεφαλής της ΑΔΑΚ (παράταξης αυτοδιοικητικής που πρόσκειται στην Ν.Δ.) Εκπροσωπεί την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στο CMRE που είναι το ανώτερο όργανο της Τ.Α. στην Ευρώπη καθώς και στο UCLG (United Cities Local Governments) που είναι το ανώτατο παγκόσμιο όργανο της Τ.Α. και μάλιστα είναι ένα από τα 120 μέλη του εκτελεστικού γραφείου.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 αν και υπέβαλλε υποψηφιότητα για 5η συνεχόμενη φορά [1] αποκλείστηκε από την κούρσα εκλογής από τον 1ο γύρο.

Για οκτώ χρόνια ήταν μέλος του Κογκρέσου του συμβουλίου της Ευρώπης. Για 4 χρόνια υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΛ (Αναπτυξιακή Ελασσόνας) που από το 1990 χειρίζεται τα προγράμματα Leader της Ε.Ε., ενώ ήταν για 6 χρόνια πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γνωμοδοτικής - Ερευνητικής Α.Ε. "ΗΣΙΟΔΟΣ", διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΧΥ Α.Ε., πρόεδρος της ΔΗΜΟΣ Α.Ε., καθώς και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]