Κωνσταντίνος Σαλβάγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Σαλβάγος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1901
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπιχειρηματίας
τραπεζίτης
Οικογένεια
ΤέκναΜιχαήλ Κ. Σαλβάγος
Στέφανος Σαλβάγος
ΓονείςΜιχαήλ Σαλβάγος

Ο Κωνσταντίνος Σαλβάγος ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, τραπεζίτης, ευεργέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Μιχαήλ Σαλβάγου, πολιτικού, και της Αιμιλίας Σαλβάγου. Καταγόταν από παλιά οικογένεια της Χίου. Εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου ίδρυσε εμπορικό οίκο[1] αποκτώντας τεράστια περιουσία. Το 1872 ίδρυσε[2] μαζί με τους Εμμανουήλ Μπενάκη και Ιωάννη Χωρέμη την Τράπεζα Αλεξάνδρειας. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος[1] της Εθνικής Τράπεζας Αιγύπτου με 25.000 μετοχές[2]. Την περίοδο 1900 - 1901 διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Πραγματοποίησε πλήθος δωρεών. Υπήρξε χρηματοδότης[1] της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας όπως επίσης και της Σαλβαγείου Εμπορικής Σχολής. Στην μνήμη του η οικογένεια Σαλβάγου ξεκίνησε την κατασκευή του ελληνικού τετραγώνου του «Chatby» στην Αλεξάνδρεια.

Απεβίωσε το 1901. Ήταν παντρεμένος με την Ιουλία Ράλλη και είχαν αποκτήσει δύο γιους: τον Μιχαήλ Σαλβάγο και τον Στέφη Σαλβάγο, ευεργέτη της ελληνικής κοινότητας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]