Κωνσταντίνος Μουσούρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Μουσούρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Φεβρουαρίου 1807[1]
Φατίχ
Θάνατος10  Φεβρουαρίου 1891
Κωνσταντινούπολη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
ποιητής
Οικογένεια
ΤέκναRalouka Bibesco-Bassaraba, Princess de Brancovan
ΓονείςΣτέφανος Μουσούρος (πρεσβύτερος) και Kassandra Ionnidi Iplixi Tsatsaroni[2]
ΑδέλφιαΠαύλος Μουσούρος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κωνσταντίνος Μουσούρος-Πασάς (1807-1891) ήταν ελληνικής καταγωγής διπλωμάτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.[3]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη και καταγόταν από την αρχοντική Κρητική - Φαναριώτικη οικογένεια των Μουσούρων που είχε ρίζες στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ήταν γιος του Στέφανου Μουσούρου και της Κασσάνδρας, και αδελφός του Παύλου Μουσούρου. Διετέλεσε πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα, από το 1834 μέχρι 1848, επί Βασιλείας του Όθωνα και στη συνέχεια στη Βιέννη, το Λονδίνο, και το Τορίνο.

Υπήρξε σθεναρός υπερασπιστής των Οθωμανικών συμφερόντων και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα δύο διπλωματικά επεισόδια που έγιναν γνωστά με το όνομα Μουσουρικά, το 1846, από αδέξιο χειρισμό της τουρκικής πλευράς, στο επεισόδιο με τον υπασπιστή του Όθωνα Τσάμη Καρατάσσου, που επέφερε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, περίπου για ένα χρόνο.
Μετά την αποκατάσταση των σχέσεων και την επάνοδό του στην Αθήνα, στις 23 Απριλίου του 1848 εκδηλώθηκε απόπειρα δολοφονίας του με συνέπεια να τραυματιστεί ελαφρά και να ακολουθήσει νέα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις. Τελικά τον ίδιο χρόνο μετατέθηκε στη Βιέννη όπου και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1867.

Ο Κωνσταντίνος Μουσούρος ή Κωστάκης Μουσούρος υπήρξε και λόγιος ελληνομαθής όπου μετέφρασε σε έμμετρη αρχαιοπρεπή διάλεκτο την Θεία Κωμωδία του Δάντη[4], την οποία και εξέδωσε στο Λονδίνο το 1883. Ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιό, τον Στέφανο Μουσούρο, τον μετέπειτα Ηγεμόνα της Σάμου, που έλαβε σύζυγο την κόρη του σπουδαίου εθνικού ευεργέτη από την Αίγυπτο (εκ Λήμνου) Σερ Τζον Αντωνιάδη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.850.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp01208875. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  3. «Αρχείο Κωνσταντίνου Μουσούρου -». greekarchivesinventory.gak.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «Anemi - Digital Library of Modern Greek Studies - Dante's Purgatorio = Δάντου το Καθαρτήριον / translated into Greek verse by Musurus Pasha». anemi.lib.uoc.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023.