Κωνσταντία της Αντιόχειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Κωνσταντία της Αντιόχειας (1127 - 1163) ήταν κυβερνήτρια του πριγκιπάτου της Αντιόχειας (1130 - 1163), κόρη του Βοϊμόνδου Β' της Αντιόχειας και της συζύγου του, Αλίκης, πριγκίπισσας των Ιεροσολύμων.

Έγινε πριγκίπισσα της Αντιόχειας σε ηλικία μόλις 4 ετών υπό την αντιβασιλεία του Βαλδουίνου Β' των Ιεροσολύμων (1130 - 1131) και του Φούλκωνος των Ιεροσολύμων (1131 - 1136). Η μητέρα της Αλίκη δεν ήθελε να περάσει το δουκάτο στην Κωνσταντία: αναζητώντας να κυβερνά η ίδια για λογαριασμό της, αναζητούσε συμμαχία με μουσουλμάνους, ώστε να παντρέψει την μικρή της κόρη με έναν μουσουλμάνο πρίγκηπα.

Το σχέδιο ανατράπηκε από τον πατέρα της Αλίκης, Βαλδουίνο, που την εξόρισε από την Αντιόχεια. Η Αλίκη επιχείρησε ξανά να πάρει τον έλεγχο της πόλης (1135), θέλοντας να παντρέψει την μικρή Κωνσταντία με τον διάδοχο του Βυζαντινού θρόνου Μανουήλ Κομνηνό. Το σχέδιο απέτυχε ξανά και ο αντιβασιλιάς Φούλκων των Ιεροσολύμων την εξόρισε για άλλη μια φορά. Ο Φούλκων πάντρεψε τελικά την Κωνσταντία (1136) με τον Ραϊμόνδο του Πουατιέ τον οποίο η αριστοκρατία είχε καλέσει μυστικά να έρθει από την Ευρώπη. Η Αλίκη βλέποντας να αποτυγχάνουν τα σχέδια της εγκατέλειψε οριστικά την Αντιόχεια.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constance of Antioch της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).