Κυριάκος Κουβελιώτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυριάκος Κουβελιώτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κυριάκος Κουβελιώτης (Ελληνικά)
Γέννηση1970
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
διδάσκων πανεπιστημίου
Ιστότοπος
www.kouveliotis.com

Ο Καθηγητής Κυριάκος Κουβελιώτης FRSA είναι Πρύτανης του Berlin School of Business and Innovation (BSBI)[1], Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Atheneum - Liberal Studies», Καθηγητής[2] του Διεθνούς Τηλεματικού Πανεπιστημίου «International Telematic University Uninettuno» της Ρώμης, Honorary Chancellor του Longford International College της Ιρλανδίας, και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) 2019-2022. Γεννήθηκε το 1970[3] και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κυριάκος Κουβελιώτης αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών με αντικείμενο την Διπλωματία. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ απόν Τάιν με ερευνητικό αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας σε σχέση με την Ελλάδα ενώ ολοκλήρωσε έναν κύκλο μεταδιδακτορικής έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν στο αντικείμενο της Λήψης Αποφάσεων και έναν δεύτερο στην Ελλάδα με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στον τομέα της Διαχείρισης Κρίσεων και των Διαπραγματεύσεων.

Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κυριάκος Κουβελιώτης είναι Πρύτανης του Berlin School of Business and Innovation (BSBI)[1] της Γερμανίας, Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Atheneum - Liberal Studies», Καθηγητής[2] του Διεθνούς Τηλεματικού Πανεπιστημίου «International Telematic University Uninettuno» της Ρώμης, Honorary Chancellor του Longford International College της Ιρλανδίας, και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2019-2022).

Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα τηλε-εκπαίδευσης και ηλεκτρονικής μάθησης μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης και των νέων τεχνολογιών.[4] Είναι εμπνευστής του «Ελεύθερου Ψηφιακού Πανεπιστημίου» και του Παγκόσμιου Πτυχίου "Global Degree".[5].

Έχει διδάξει Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία και Διευθυντική στα πανεπιστήμια Newcastle upon Tyneκαι Sunderland. Έχει διατελέσει επίσης ως Provost και Επισκέπτης Καθηγητής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όπως και επίσης στη Σχολή Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα, ως Διευθυντής Σύνταξης (Editor-in-Chief) έχει δημιουργήσει επιστημονικά περιοδικά και scientific journals στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι ο Ιδρυτής στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη της AEGEE Association des ÉtatsGénéraux des Étudiants de l'Europe / Κίνηση Φοιτητών για την Ένωση της Ευρώπης. Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα τηλεκπαίδευσης και ηλεκτρονικής μάθησης μέσω του διαδικτύου, της τηλεόρασης και των νέων τεχνολογιών. Είναι εμπνευστής του «Ελεύθερου Ψηφιακού Πανεπιστημίου».

Έχει δημοσιεύσει βιβλία - μονογραφίες και επιστημονικά δοκίμια, ενδεικτικά: «Διευθυντική και Πολιτική Επιστήμη: η Περίπτωση της Διπλωματικής Διαπραγμάτευσης» (εκδ. Παπαζήσης, 2001), "The foreign Policy of Russia in the New International System" (εκδ. Παρασκήνιο, 2002), "The Europeanization on Greece's Foreign and Security Policy" (εκδ. Παρασκήνιο, 2002), "Φιλοσοφία του Πολέμου και Ηγεσία" (εκδ. Επικοινωνίες Α.Ε., 2002), "Χημικός και Βιολογικός Πόλεμος: Η Νέα Απειλή", (εκδ. Τροχαλία, 2001), "The Impact of European Integration on the Diplomatic and Strategic Domains of Greece" (2005), "The Impact of EU'S Cultural Activities on Establishing a European Identity" London School of Economics (2000) κ.ά. Έχει επίσης συγγράψει δεκάδες άρθρα και μελέτες πουέχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις. Είναι κριτής σε πλήθος διεθνών επιστημονικών περιοδικών και μέλος σημαντικών διεθνών οργανισμών όπως της AHEPA.

Τα τρέχοντα ερευνητικά και επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της καινοτομίας στην εξ αποστάσεως μάθηση και τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Έχει δημιουργήσει ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο και μεθοδολογία που βασίζεται στις μαθησιακές αρχές των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων σε συνέργεια με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.

Τα τελευταία 15 χρόνια ερευνά και εφαρμόζει όλες τις νέες καινοτόμες μεθόδους στην εκπαίδευση με έμφαση στην εικονική μάθηση, την επαυξημένη πραγματικότητα και την τρισδιάστατη μάθηση με εφαρμογές των εργαλείων του WEB 3.0. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες στον τομέα της ηλεκτρονικής μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ευρώπη.

Βιβλιογραφία – Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει δημοσιεύσει βιβλία - μονογραφίες και επιστημονικά δοκίμια, ενδεικτικά:

  • «Διευθυντική και Πολιτική Επιστήμη: η Περίπτωση της Διπλωματικής Διαπραγμάτευσης» (εκδ. Παπαζήσης, 2001),
  • "The foreign Policy of Russia in the New International System" (εκδ. Παρασκήνιο, 2002),
  • "The Europeanization on Greece's Foreign and Security Policy" (εκδ. Παρασκήνιο, 2002),
  • "Φιλοσοφία του Πολέμου και Ηγεσία" (εκδ. Επικοινωνίες Α.Ε., 2002),
  • "Χημικός και Βιολογικός Πόλεμος: Η Νέα Απειλή", (εκδ. Τροχαλία, 2001),
  • "The Impact of European Integration on the Diplomatic and Strategic Domains of Greece" (2005),
  • "The Impact of EU'S Cultural Activities on Establishing a European Identity" London School of Economics (2000) κ.ά.

Έχει επίσης συγγράψει δεκάδες άρθρα[6] και μελέτες[7] που έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις[εκκρεμεί παραπομπή].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «BSBI – Berlin School of Business and Innovation | Study in Germany». www.berlinsbi.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Πηγή: Νίκος Μάστορας, άρθρο, στις 25/02/2012, στην εφημερίδα Τα Νέα με τίτλο: «Κάνω μάθημα σε φοιτητές από 40 χώρες» - Έλληνας καθηγητής που ζει στην Αθήνα διδάσκει σε ιταλικό πανεπιστήμιο μέσω Ιντερνετ!
  3. Κουβελιώτης, Κυριάκος
  4. Πηγή: Άρθρο, στις 24/05/2012, στην εφημερίδα Τα Νέα με τίτλο: Πτυχίο εξ αποστάσεως Πηγή: Νίκος Μάστορας, άρθρο, στις 24/05/2012, στην εφημερίδα Τα Νέα με τίτλο: Οι έλληνες φοιτητές «ψηφίζουν» Ολλανδία
  5. Kouveliotis, Kyriakos (στα αγγλικά). THE GLOBAL DEGREE. https://www.academia.edu/4208040/THE_GLOBAL_DEGREE. 
  6. Ενδεικτικά άρθρα: 1. Άρθρο στην ιστοσελίδα www.aixmi.gr, στις 11.06.2012, με τίτλο: Στην Τουρκία μοίραζαν ipad στους μαθητές, στην Ελλάδα φωτοτυπίες… Αρχειοθετήθηκε 2013-02-25 στο Wayback Machine.. 2. Άρθρο στην ιστοσελίδα www.aixmi.gr, στις 29.04.2012, με τίτλο:«Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα. Τη θέλουμε;» Αρχειοθετήθηκε 2013-03-13 στο Wayback Machine. 3. Άρθρο στην ιστοσελίδα www.moneypro.gr, στις 21.10.2012, Δεν θα παρκάρουμε τον Ζορμπά Αρχειοθετήθηκε 2012-12-31 στο Wayback Machine.
  7. Κυριάκος Κουβελιώτης, "Η επίδραση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στον "εξωευρωπαισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής", (στα Αγγλικά), 2001. Ερευνητικό Δοκίμιο Αρχειοθετήθηκε 2008-10-26 στο Wayback Machine.

Πηγές – Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]