Κυριάκος Καμαρηνός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Κυριάκος Καμαρηνός ή Καμαρινός (Καμάρα, Μεσσηνία, 1781 – Δούναβης, Δακία, σημ. Ρουμανία, τέλη 1820) ήταν Έλληνας έμπορος, πατριώτης και συνωμότης, μέλος της επαναστατικής οργάνωσης της Φιλικής Εταιρείας. Δολοφονήθηκε κατ’ εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην Ελλάδα, από τη Ρωσία.

Γεννήθηκε ως Κωνσταντίνος Κυριάκος και αργότερα έλαβε το επώνυμο Καμαρηνός, για λόγους διάκρισης από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του[1]. Ασχολήθηκε με εμπορικές δραστηριότητες στη Μολδαβία και αλλού και τον Ιούλιο του 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, ευρισκόμενος στην Κωνσταντινούπολη, από τον Παπαφλέσσα. Ακολούθως του απονεμήθηκε ο βαθμός του «Απόστολου» και του ανατέθηκε η προσέγγιση και μύηση του Μπέη της Μάνης, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, την οποία και πραγματοποίησε επιτυχώς, τον Αύγουστο του 1818. Δύο χρόνια μετά (1820) στάλθηκε στην Αγία Πετρούπολη, κομίζοντας επιστολή της Εταιρείας προς τον Ιωάννη Καποδίστρια με σκοπό να πείσει τον τελευταίο να αναλάβει την ηγεσία της σχεδιαζόμενης επανάστασης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε και τον απέπεμψε, ο δε Καμαρηνός στράφηκε στον Αλέξανδρο Υψηλάντη απαιτώντας να λάβει οικονομική βοήθεια για την προετοιμασία της εξέγερσης στη Μάνη. Μετά τη σχετική άρνηση του Υψηλάντη, ο Καμαρηνός έπεσε σε δυσμένεια[2], άρχισε να διαδίδει συκοφαντίες και να εκτοξεύει απειλές (κάτι που δεν έχει, ωστόσο, επιβεβαιωθεί) με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εξόντωσή του[3], προκειμένου να διαφυλαχθεί το μυστικό της επικείμενης επανάστασης. Κατά άλλη άποψη, οι Φιλικοί αποφάσισαν τη δολοφονία του πάνω σε ένα ποταμόπλοιο όπου επέβαινε, φοβούμενοι μήπως ο Καμαρηνός αποκαλύψει πως πίσω από την Εταιρεία δεν υπήρχε «Ανώτατη Αρχή», κάτι που διαπίστωσε από τις επαφές του στη Ρωσία με τον ίδιο τον τσάρο Αλέξανδρο, αλλά και τον Καποδίστρια[4].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας Νικόλαος Γαλάτης και Κυριάκος Καμαρηνός: Ήταν προδότες ή δολοφονήθηκαν άδικα; (protothema.gr)
  2. Πώς η "Φιλική Εταιρεία" έδωσε εντολή να εκτελεστούν μέλη της που πρόδωσαν τα μυστικά της, έκαναν άσωτη ζωή και παραβίαζαν τη μυστικότητα. Ποιοι εκτελέστηκαν - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (mixanitouxronou.gr)
  3. Κυριάκος Καμαρηνός (hellenicaworld.com)
  4. Ο Καποδίστριας και η Φιλική Εταιρεία (historyreport.gr)