Κυπριακό Μουσείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°10′18″N 33°21′19″E / 35.17167°N 33.35528°E / 35.17167; 33.35528

Κυπριακό Μουσείο
Χάρτης
Είδοςαρχαιολογικό μουσείο και εθνικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες35°10′18″N 33°21′19″E
Διοικητική υπαγωγήΆγιος Ανδρέας
ΤοποθεσίαΛευκωσία
ΧώραΚύπρος[1]
Έναρξη κατασκευής1882
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Κυπριακό Μουσείο (γνωστό και ως Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου) είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογίας στην Κύπρο. Στεγάζει ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές στο νησί. Βρίσκεται στην οδό Μουσείου στο κέντρο της Λευκωσίας. Η ιστορία του μουσείου είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία της σύγχρονης αρχαιολογίας (και το Τμήμα Αρχαιοτήτων) στην Κύπρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κυπριακό Μουσείο ιδρύθηκε το 1882 κατά τη διάρκεια της Βρετανικής κατοχής του νησιού. Ώθηση στη δημιουργία του έδωσαν οι συχνές παράνομες ανασκαφές και εξαγωγές αρχαιοτήτων από το νησί. Οι πιο εκτεταμένες από αυτές είχαν πραγματοποιηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα από τον Αμερικανό πρέσβη, Luigi Palma di Cesnola, ο οποίος είχε εξαγάγει πάνω από 35,000 αντικείμενα από το νησί, τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν κατά τη μεταφορά. Πολλά από τα σωζόμενα στοιχεία καταλήξανε στη συλλογή του νεοσυσταθέντος Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και ευρίσκονται έως σήμερα στις αίθουσες Ελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης.

Το αρχικό μουσείο χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτικές δωρεές και στεγάστηκε προσωρινά σε κυβερνητικά κτήρια. Μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις το 1889 στην οδό Βικτώριας εντός των μεσαιωνικών τειχών της πόλης. Η κατασκευή του σημερινού κτιρίου άρχισε το 1908. Ήταν σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ν. Balano της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Το 1961 ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση, στην οποία και παραμένει έως σήμερα.

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή του μουσείου έχει ξεπεράσει κατά πολύ την χωρητικότητα των υπαρχόντων κτηρίων. Μόνο ένα μικρο κλάσμα είναι σε παρουσίαση στο κοινό. Με τις συνεχιζόμενες ανασκαφές και τα συνεχή νέα ευρήματα, το ζήτημα της μετεγκατάστασης του μουσείου σε πιο ευρύχωρες εγκαταστάσεις έχει συζητηθεί.

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.