Κυπάρισσος (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Κυπάρισσος είναι γνωστός ένας γιος του Μινύου και αδελφός του Ορχομενού (ή αντιστρόφως), ή ένας γιος του Τηλέφου (όχι του γιου του Ηρακλή, αλλά ενός άνδρα από την πόλη Τέω).Ο μύθος του, παρότι τοποθετείται στη Χίο, είναι γνωστός από τη λατινική γραμματεία (όπως οι Μεταμορφώσεις του Οβιδίου, Χ 106 κ.ε.) και από τοιχογραφίες της Πομπηίας. Σύμφωνα με αυτόν, ο Απόλλων χάρισε στον Κυπάρισσο ένα ήμερο ελάφι ως σύντροφό του, αλλά ο Κυπάρισσος κάποτε το σκότωσε κατά λάθος με το ακόντιο καθώς αυτό κοιμόταν μέσα σε χαμηλή βλάστηση. Ο Κυπάρισσος ήταν απαρηγόρητος και ζήτησε από τον Απόλλωνα να αφήσει τα δάκρυά του να τρέχουν για πάντα. Τότε ο θεός μεταμόρφωσε το θλιμμένο αγόρι στο ομώνυμο δέντρο, το κυπαρίσσι (κυπάρισσος στα αρχαία ελληνικά), του οποίου ο χυμός σχηματίζει κάποτε σταγονίδια σαν δάκρυα πάνω στον κορμό του.

Στη βοιωτική εκδοχή, ο Κυπάρισσος ίδρυσε ομώνυμη πόλη, την Κυπάρισσο, στην αρχαία Φωκίδα, που αργότερα μετονομάσθηκε σε Αντίκυρα.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyparissus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).