Κτηνοτρόφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κτηνοτρόφος είναι εκείνος που φροντίζει ζώα, έχοντας σκοπό να εκμεταλλευτεί εμπορικά είτε τα ίδια, είτε τα προϊόντα που προέρχονται από αυτά.

Οι ασχολίες ενός κτηνοτρόφου είναι καθημερινές (π.χ. η φύλαξη του κοπαδιού στα βοσκοτόπια, το άρμεγμα ή το μάζεμα των αυγών, ο καθαρισμός των χώρων που ζουν τα ζώα και τις στάνες, το πότισμα των ζώων, η περιποίηση των ζώων από αρρώστιες ή μικροτραυματισμούς κτλ), αλλά και εποχιακές (π.χ. το κούρεμα, η συγκέντρωση και η εμπορία του μαλλιού των ζώων, η παραγωγή τυριού, αλλαντικών, καπνιστών ή άλλων προϊόντων κτλ). Σε οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες, κάποιες από τις παραπάνω εργασίες (π.χ. το τάισμα ή το άρμεγμα των ζώων), γίνονται με τη βοήθεια μηχανημάτων, ωστόσο η συμμετοχή του κτηνοτρόφου για την τήρηση του καθημερινού ή εποχιακού προγράμματος, είναι πάντα απαραίτητη.

Παλαιότερα για να γίνει κάποιος κτηνοτρόφος, αρκούσε η θέληση του για το επάγγελμα και η εμπειρία του, αφού κάθε κτηνοτρόφος ασχολούνταν με ένα είδος ζώου (π.χ. γιδοβοσκός, χοιροβοσκός, αγελαδοτρόφος κτλ). Σήμερα, απαιτούνται πιο ειδικές γνώσεις προκειμένου να επιτυγχάνεται γρηγορότερη αύξηση των παραγόμενων προϊόντων ή ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων, οι οποίες αποκτώνται από τους κτηνοτρόφους μέσω γεωργοκτηνοτροφικών λυκείων, ή από Τ.Ε.Ε. ζωικής παραγωγής. Επιπλέον,παρέχονται και σπουδές σε τριτοβάθμιο επίπεδο στα Τ.Ε.Ι. ζωικής παραγωγής, αλλά και σε επίπεδο Α.Ε.Ι., στις Ανώτατες Γεωπονικές Σχολές

Μερικά από τα βασικά προσόντα ενός κτηνοτρόφου, θα πρέπει να είναι η αγάπη για την φύση και τα ζώα, η υπομονή και η ευαισθησία για τη φροντίδα τους, αλλά και η σωματική αντοχή. Παράλληλα, ένας κτηνοτρόφος θα πρέπει να διαθέτει συνέπεια, υπευθυνότητα αλλά και η ευσυνειδησία, προκειμένου να διασφαλίζεται εκτός της υγιεινής των ζώων και η προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, αφού απαιτεί ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας με εισπνοή δυσάρεστων οσμών, απασχόληση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθημερινή απασχόληση και για πολλές ώρες (τα ζώα χρειάζονται καθημερινή φροντίδα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, επομένως δεν υπάρχουν αργίες ή εορτές, ενώ οι εργασίες ξεκινούν πολύ νωρίς το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ) κ.α.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]