Κρύα Βρύση Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°31′9″N 22°16′9″E / 39.51917°N 22.26917°E / 39.51917; 22.26917

Κρύα Βρύση Λάρισας
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΘεσσαλίας
ΔήμοςΚιλελέρ
Γεωγραφία και Στατιστική
ΝομόςΛάρισας
Πληθυσμός14 (2011)

Η Κρύα Βρύση είναι χωριό του Νομού Λάρισας και απέχει 19 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό ο οποίος δημιουργήθηκε γύρω στο 1920-1930 και έχει 14 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Οι κάτοικοι του είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες λόφου, όπου αφθονούν οι λαγοί, και έχει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του Αγίου Γεωργίου και το Πάσχα. Το χωριό υπάγεται διοικητικά στο γειτονικό χωριό, το Μαυροβούνι Λάρισας.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κρύα Βρύση, κατοικήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, καθώς η κυβέρνηση Γούναρη παραχώρησε στους Σαρακατσαναίους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και σε Σαρακατσάνους που προήλθαν από άλλες περιοχές της χώρας, ορισμένες εκτάσεις αλλά και βοσκοτόπια. Στην αρχή, το χωριό προορίζοταν να γίνει τόπος συγκέντρωσης προσφύγων της Μικράς Ασίας, αλλά για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν τελικά τα γειτονικά Βούναινα, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί Καππαδόκες και Καραμανλήδες.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι άντρες του χωριού, υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών εισβολέων. Μετά την απελευθέρωση, στο χωριό είχε απομείνει μόνο μια διευρυμένη οικογένεια, όπου με την έλευση γαμπρών για τις κόρες της, έγιναν 3 οικογένειες.

Τη δεκαετία του 1960, η κυβέρνηση Καραμανλή, έδωσε επιπλέον εκτάσεις στις οικογένειες της Κρύας Βρύσης, και με αυτόν τον τρόπο το χωριό μεγάλωσε και έφτασε να αριθμεί σχεδόν 150 κατοίκους κατά την απογραφή του 1961. Το 1972 ξεκίνησε η οικόδομηση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, και ένα χρόνο αργότερα αποπερατώθηκε. Εκείνη την περίοδο το χωριό πλησίασε τους 200 κατοίκους, και έκτοτε ο πληθυσμός του ακολουθεί ραγδαία μείωση, κυρίως λόγω της αστικοποίησης, αλλά και του υπέργηρου πληθυσμού που απέμεινε στο χωριό.

Σήμερα, η Κρύα Βρύση είναι ένα μικρό χωριό που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις (2017) δεν ξεπερνά τους 6 με 7 κατοίκους.