Κροκαλοπαγές πέτρωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κροκαλοπαγές από την κοιλάδα του Θανάτου.

Το κροκαλοπαγές είναι ένα ιζηματογενές πέτρωμα, προϊόν μηχανικής αποσάθρωσης. Το πέτρωμα αποτελείται από κροκάλες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% με μέγεθος ανώτερο των 2mm .

Οι κροκάλες είναι περισσότερο ή λιγότερο αποστρογγυλωμένα θραύσματα πετρωμάτων και συνδέονται μεταξύ τους με υλικό μικροκρυσταλλικό ή άμορφο πυριτικής ή ασβεστιτικής σύστασης αλλά που μπορεί να αποτελείται και από οξείδια και από υδροξείδια του σιδήρου. Αν οι κροκάλες προέρχονται κυρίως από έναν τύπο πετρώματος τα κροκαλοπαγή ονομάζονται μονόμικτα ή ολιγόμικταν ενώ αν αποτελούνται από διαφόρων τύπων κροκάλες ονομάζονται πολύμικτα.

Αυτόχθονα ή ενδοσχηματισμένα κροκαλοπαγή ονομάζονται αυτά που το συγκολλητικό τους υλικό και οι κροκάλες είναι από το ίδιο υλικό λόγω του επιτόπιου θρυμματισμού ιζημάτων που δεν έχουν συμπαγοποιηθεί.

Η δημιουργία των κροκαλοπαγών οφείλεται συνήθως στην αποσάθρωση των πετρωμάτων που αποτελούν το ανάγλυφο της γης λόγω των τεκτονικών παραμορφώσεων και μας πληροφορούν για τις περιοχές που αποσαθρώθηκαν αλλά και για το μέγεθος της αποσάθρωσης, την κατεύθυνση και τον τρόπο μεταφοράς του υλικού και για το παλαιοπεριβάλλον.