Κρητικές επιστολές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον τίτλο Κρητικές επιστολές (Cretan Letters) δημοσιεύτηκαν σε ιδιαίτερο φυλλάδιο (Οξφόρδη 1898) μια σειρά επιστολών που είχε στείλει ο Άρθουρ Έβανς στην εφημερίδα "Μάντζεστερ Γκάρντιαν" που ως αυτόπτης μάρτυρας των εξελίξεων που συνέβαιναν στη Κρήτη, κατά το τέταρτο ταξίδι του στη Μεγαλόνησο, περιέγραφε τις σημειωθείσες θηριωδίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων, τον Φεβρουάριο του 1897..

Συγκεκριμένα ο διάσημος για τα ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού και τις αρχαίες γραφές της Κρήτης Άγγλος αρχαιολόγος Έβανς σημείωνε μεταξύ άλλων ειδικά για τις υποκινήσεις των τουρκικών αγριοτήτων ότι κάποιος μιγάς με το όνομα Χαλίλ της φρουράς του Σουλτάνου που είχε πρωτοστατήσει στις σφαγές των Αρμενίων στη Κωνσταντινούπολη είχε φθάσει στη Κρήτη και περιερχόμενος τα χωριά ξεσήκωνε τους Οθωμανούς εν ονόματι του Αλλάχ να επαναλάβουν τα ίδια και κατά των χριστιανών υποτελών του νησιού. Επίσης στη Κρήτη είχαν έρθει και Μουλάδες που απ΄ τα τζαμιά διακήρυτταν τη σφαγή των χριστιανών εν ονόματι πάντα του Σουλτάνου.

Σε παρακάτω σημείο αυτών των επιστολών ο Έβανς επιχειρώντας μια αποτίμηση της εκατέρωθεν αγριότητας του θρησκευτικού μένους των λαών της νήσου επισημαίνει πως θα ήταν πολύ φυσικό να είχε αναπτυχθεί η ίδια μορφή βίας και εκ μέρους των χριστιανών όμως σημειώνει κατηγορηματικά πως όχι! Τέτοια αντίδραση δεν είχε σημειωθεί και μάλιστα στο βαθμό φρικαλεότητας που διέπραξαν οι Τούρκοι στις αρχές του Φεβρουαρίου και ειδικά στα Χανιά όπου άνθρωποι ρίχτηκαν "ολοκαύτωμα" στους φούρνους ζωντανοί βρίσκοντας τον πιο οικτρό θάνατο.